Varför kokt kött?

Varför får hundarna mycket utav köttet kokt? Vi tar det från början.

Lördagen den 20 juli 2013 åkte sambon och jag in med Leica till Bagarmossens djursjukhus då hon kissade blod. Det visade sig att hon hade struvitkristaller i urinen. Struvit bildas i urin som har ett förhöjt pH-värde och enligt veterinären skulle Leica behöva äta ett pH-sänkande veterinärfoder resten av livet. Varför hon hade ett förhöjt pH-värde fick vi inte reda på och då jag läste innehållsförteckningen på mjukmatsburken vi fick med oss hem så bestämde jag mig för att ta saken i egna händer. Jag hittade en pasta, Uro-Pet, som innehåller samma verksamma ämne som det pH-sänkande veterinärfodret och beställde genast hem en tub. Med den skulle jag i princip kunna ge Leica vad som helst att äta men ändå hålla pH-värdet i skick. Jag ville dock inte att hon skulle behöva äta medicin hela livet, något som heller inte är rekommenderat, så jag bestämde mig för att komponera ihop Leicas mat själv i hopp om att kunna sänka pH-värdet till en normal nivå.

Jag läste på ordentligt om BARF och letade efter råvaror och tillskott som kunde fungera pH-sänkande för urinen och bytte sedan över båda hundarna till BARF. Jag köpte hem pH-stickor för att dagligen kunna mäta av pH-värdet i Leicas urin och därmed se hur hon reagerade på olika råvaror och tillskott. Mitt mål var att hennes urin skulle ligga bra i pH utan hjälp av Uro-Pet. 

Aiko fick under våren 2013 diagnosen reumatism. Han har på grund av reumatismen även kronisk gastrit och har under hela sin uppväxt haft stora problem med magen. I samband med att han fick diagnosen påbörjade han också en livslång kortisonbehandling. Tack vare kortisonet så mår Aiko idag jättebra och även gastriten blev otroligt mycket bättre av medicinen. Efter bytet till BARF i somras kom dock illamåendet sakta tillbaka och tisdagen den 10 september drabbades Aiko av akut gastrit, vilket resulterade i att han två veterinärbesök senare fick läggas in. Kokt kyckling, fisk och ris blev skonkosten som han fick äta länge. Vi valde sedan att fortsätta koka maten till Aiko då det är mycket snällare mot en gastritmage och sedan dess har han inte visat några tecken på magproblem. 

Under tiden Aiko gick på skonkost gav vi även Leica kokt kött för att se hur det påverkade pH-värdet i urinen. Till vår förvåning sänktes pH-värdet så mycket att vi kunde sluta ge henne Uro-Pet. Även hon fick då fortsätta att äta kokt kött. Idag har Leica inga urinproblem längre. Jag tror att hennes obalans i kroppen berodde på det tidigare fodret och att kroppen bara behövde tid till att ställa om sig. Med andra ord skulle hon kunna äta en helt rå kost, men då hon mår bra på den här dieten och då det blir smidigare i utfodrings- och förvaringssyfte så får hon som det ser ut just nu fortsätta med kokt kött. 

Men en helt tillagad diet äter de inte. De äter kycklingklubba/kycklingvinge en måltid i veckan, oxsvans en måltid i veckan och broskben en måltid i veckan. De äter även rå lever tre måltider i veckan och rå vom två måltider i veckan. Ibland blir det även lite annat rått kött vilket mixar upp det hela :)

Frika

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0