Grönsaker

Många som råutfodrar ger även sina hundar grönsaker, rotfrukter, frukt och bär. Det är inget som måste ingå i hundens kost men kan vara ett bra komplement om hunden behöver gå ner i vikt eller behöver en proteinreducerad kost. Frukt och grönt kan även fungera som fibrer för att främja tarmfunktionen eller som mellanmål till en hund som behöver äta ofta. Mina hundar älskar allt vad frukt och grönsaker heter och får det därför mestadels som godis. De dagar de får en stor måltid tidigt på dagen så fungerar även en grönsaksblandning som en bra bukfylla vid dagens andra mål. 

Det råder delade meningar om hur grönsakerna ska ätas, lika delade som om hunden ska äta grönsaker överhuvudtaget. En del menar att då BARF handlar om att ge hunden rå föda så ska även grönsaker vara råa. Andra menar på att man behöver spränga cellväggarna i grönsakerna för att hunden ska kunna ta upp näring från dem. Här råder det också delade meningar om vilken metod som är bäst - koka, ångkoka, frysa, mixa. 

Jag själv ångkokar och mixar grönsakerna till grönsaksblandningarna men ger dem även råa som godis eller mellanmål. Ett vilt rovdjur äter ofta upp maginnehållet på sina byten, då det innehåller goda enzymer, antioxidanter och fibrer. Det växtätande djuret har bakterier i magen som spjälkar grönsakerna, något som en köttätare saknar. Genom att först ångkoka grönsakerna så sprängs cellväggarna samtidigt som näringen behålls i grönsakerna till skillnad från vid vanlig kokning då mycket utav näringen hamnar i kokvattnet. Att sedan mixa de ångkokta grönsakerna gör det ännu lättare för hunden med sitt korta mag- och tarmsystem att ta upp de goda näringsämena. Jag fryser sist in grönsaksmixen i iskubsformar för smidig förvaring och dosering. 

Vill man ge grönsaker varje dag till sin hund så är det bra om ungefär 50% består av gröna blad. I övrigt går det bra att ge sin hund de flesta grönsaker, bara man varierar dem och inte ger dem i allt för stor mängd. Starka och fräna grönsaker samt frukt ska ges med försiktighet. Kärnor och kärnhus från frukter ska inte ges då det innehåller giftet amygdalin. Även vindruvor och russin är giftiga för hundar och kan orsaka akut njursvikt. Så lite som fyra vindruvor kan förgifta en hund som väger 8 kg. Lök i alla former är också otroligt giftigt för hundar och kan orsaka grav anemi. En del anser att avokado är giftigt för hundar, andra påstår att det inte är det. Jag håller mig på den säkra sidan och ger istället frukt som jag vet att hundarna tål. 

På bilden nedan ser ni de frukter och grönsaker jag valde att använda mig av idag när jag gjorde en grönsaksmix och en fruktmix. Jag försöker alltid få tag på så mycket ekologiskt och KRAV-märkt som möjligt då "vanlig" frukt och grönt är så hårt besprutade. Till fruktmixen använde jag mig av äpple, päron och banan och till grönsaksmixen blomkål, broccoli, spenat, blåbär, morot, gurka och bladmix av ruccola, babyspenat och röd mangold. I båda varianterna blandar jag även i lite ekologisk kallpressad kokosolja som har mycket goda egenskaper för hela kroppen. Jag ångkokar allting i vår riskokare som även har en ångkokningsfunktion. Färdigfryst lördagsgodis :)

 
Frika

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0