Gatuhundar, Valpfabriker & Smuggelhundar

Gatuhundar
Det blir mer och mer vanligt att svenskar adopterar gatuhundar från andra länder - en handling jag inte alls stöttar. Det är långt ifrån riskfritt att importera hundar, både för samhället, hunden och dig själv. Enligt min åsikt är det bättre att du låter hunden vara kvar i sitt hemland. Du kan ändå hjälpa hundarna att få nya och bra hem, men genom att åka dit och hjälpa till på plats. Vill du inte åka utomlands så finns det väldigt många svenska organisationer som arbetar för att hitta nya hem åt svenska hundar i samma situation. De behöver alltid all hjälp de kan få och vill du rädda en hund så finns det många hundar där som bara längtar efter en ny familj. 

Genom att adoptera en hund från utlandet bidrar du till att nya allvarliga sjukdomar kommer in i landet. Sverige är ett land med väldigt få smittsamma hundsjukdomar och jag tror att vi alla vill behålla det så. Jordbruksverket beskriver här hur gatuhundar är utsatta för ett långt större smittryck än de som bor hemma hos någon och även att sjukdomarna kan ligga dolda. I videon nedan förklarar även Jordbruksverket att själva transporten kan medföra att en sjukdom som ligger i vilande fas blossar upp. Hunden blir därmed mer sjuk. Det är heller inte sällan som transporten till Sverige är allt annat än human för hunden.
 


Du riskerar att bli lurad totalt när du köper en gatuhund. Jag har hört nyblivna ägare till importerade gatuhundar som berättar att hundarna hade skador som de innan inte visste något om. En hund som "hade en lite dålig tandstatus, men som inte var svåråtgärdad" hade flera helt nedslitna och trasiga tänder, varav den nya ägaren direkt fick ta hunden till veterinär. Hundar har även varit så instabila och aggressiva att de direkt efter den långa resan till Sverige blivit tvungna att avlivas. 

Nedan följer ett klipp där Maria och Eva som själva har adopterat gatuhundar avråder andra från att göra detsamma. De berättar att organisationer som verkar vara väldigt seriösa istället kan vara raka motsatsen. 
Valpfabriker & Smuggelhundar
Jag tror att de flesta hundägare i Sverige har sett att ett nytt program på TV4 har börjat sändas - Djurskyddsinspektörerna. Inte många har heller missat första avsnittet där man fick se en kvinna som importerade valpar från Tjeckien. Hon importerade 100 valpar av olika raser varje år, varav hon blandade valpar från olika uppfödare utan att ta hänsyn till eventuella smittor. Valparna bodde trångt och saknade rena, mjuka och varma liggplatser. Här reflekterar Svenska Kennelklubben om hundimportören.

Så ser det tyvärr ut hos många säljare i Sverige. Valparna kommer ofta från valpfabriker där djurhanteringen är mer än undermålig. Hundarna förvaras där i små burar och lever ofta i sin egen avföring. Tikarna paras vid varje löp och får kullar på löpande band, vilket är enormt påfrestande för kroppen. Att hundarna är sjuka och skadade är tyvärr även mer regel än undantag. I allt för tidig ålder tas valparna från sin mamma och påbörjar den långa färden till Sverige. Packade i små burar utan mat och vatten är de ibland inte ens vid liv när de kommer fram. 

Finns inte tillstånd från länsstyrelsen att importera valpar är det inte ovanligt att de smugglas in. Att sedan skaffa alla papper som behövs är lättare än man kan tro. Se videon nedan där Åsa berättar om valpen Doris som fick avlivas efter två veckor i hennes ägo. Doris var en misstänkt smuggelhund, trots att allt såg bra ut på pappret.


Genom att köpa en valp som kommer från en valpfabrik så bidrar du till att valpfabrikerna kan överleva och fortsätta sin absurda verksamhet. Du hjälper även till att föra in nya smittor i Sverige. Köp istället en svenskfödd valp från en seriös uppfödare. Jordbruksverket berättar här om hur du ska gå till väga för inte av misstag köpa en valp från valpfabrik. Se även videon nedan.


Vill man importera en hund från Europa så ska man alltid följa råden från Statens Veterinärmedicinska Anstalt. Jag anser dock att endast kennlar registrerade i Svenska Kennelklubben som vill föra in nytt blod i sina linjer samt hanhundsägare som efter Svenska Kennelklubbens regler har hanhundar till förfogande, har skäl nog att importera en hund från utlandet. 

Jag anser även att hunden man vill köpa ska vara registrerad i Svenska Kennelklubben och uppfödd av en uppfödare som förhåller sig till Svenska Kennelklubbens regler. Här har jag skrivit om varför jag anser att det är så viktigt

Var noga med ditt hundköp och minska därmed risken för lidande! 

Frika

Kommentarer
Postat av: Rebecca

Tack för att du alltid lyfter upp intressanta ämnen! Alltid lika kul att läsa din blogg :)

Mvh
Rebecca

Svar: Tack så mycket Rebecca! :)
Fredrika Essgärde-Wass

2014-01-21 @ 19:44:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0