Ny blogg

Jag har skaffat en egen blogg. Kortfattat kommer den fungera som min motivation till ett friskare liv. Min morot så att säga ;) Klicka här för att komma till bloggen.

 
Frika

Fodax, Halla, Priima & Ebafarmen = Pälsfarm

Idag gick Djurättsalliansen ut på Facebook med uppgifter om att färskfoderföretagen Fodax, Halla, Priima och Ebafarmen även bedriver pälsfarmar. De gick först ut med att även MUSH skulle bedriva pälsfarm men då det var ett felaktigt påstående tar de tillbaka det. Jag har tidigare pratat med MUSHs VD angående detta och såhär skriver han på MUSHs Facebooksida:

"Vår vd:s svar till diskussionen angående vår koppling till djurpälsfarmningen: 

Varken företaget Oy MUSH Ltd eller dess ägare är verksamma inom mink- eller rävfarmning, och vi säljer inte heller våra produkter till dessa farmer, utan endast till katter och hundar. Vår företagshistoria sträcker sig tillbaka till 80-talet, och vi har haft olika ägare genom åren. Fram till sommaren år 2011 ägdes MUSH (tidigare MUSCH) av AB SJV-Produkt Oy, som också var verksamma inom pälsfarmning. Sedan år 2011 ingår MUSH i Snellman-koncernen, en finsk livsmedelskoncern. Ända sedan ägarbytet har vi valt att satsa helhjärtat på BARF, eftersom vi tror att det är den mest naturliga och bästa möjliga mat för hundar.

I Finska österbotten är pälsdjursfarmningen en stor näringsgren och det går att hitta släktskap från företaget till personer som äger pälsdjursfarmer. Jag har själv nära släktskap till ägare av pälsfarm,men jag vill ändå understryka att genom att stöda MUSH så stöder ni inte pälsdjursfarmning. Bolaget Oy MUSH Ltd har inga ekonomiska intressen i den branschen.

Härmed bjuder vi in Djurrättsalliansen på besök till vår fabrik i Jakobstad, så att vi tillsammans kan diskutera detta på ett öppet sätt.

Med vänliga hälsningar 
Magnus Pettersson, vd Oy MUSH Ltd"


Det går även att hitta uppgifter om att Klass skulle bedriva pälsfarm men enligt Djurrättsalliansen har de lagt ner den verksamheten.

Jag själv har aldrig gett mina hundar foder från Fodax, Halla, Priima eller Ebafarmen just av den anledning att jag inte vill stödja pälsfarmar. Att det år 2014 i Sverige fortfarande är lagligt att bedriva pälsfarmar är för mig obegripligt. Inte nog med att man föder upp djur endast för pälsens skull, hanteringen är även inhuman. 

I videon nedan kan ni se hur minkarna på minkfarmarna i Sverige har det.Frika

Gatuhundar, Valpfabriker & Smuggelhundar

Gatuhundar
Det blir mer och mer vanligt att svenskar adopterar gatuhundar från andra länder - en handling jag inte alls stöttar. Det är långt ifrån riskfritt att importera hundar, både för samhället, hunden och dig själv. Enligt min åsikt är det bättre att du låter hunden vara kvar i sitt hemland. Du kan ändå hjälpa hundarna att få nya och bra hem, men genom att åka dit och hjälpa till på plats. Vill du inte åka utomlands så finns det väldigt många svenska organisationer som arbetar för att hitta nya hem åt svenska hundar i samma situation. De behöver alltid all hjälp de kan få och vill du rädda en hund så finns det många hundar där som bara längtar efter en ny familj. 

Genom att adoptera en hund från utlandet bidrar du till att nya allvarliga sjukdomar kommer in i landet. Sverige är ett land med väldigt få smittsamma hundsjukdomar och jag tror att vi alla vill behålla det så. Jordbruksverket beskriver här hur gatuhundar är utsatta för ett långt större smittryck än de som bor hemma hos någon och även att sjukdomarna kan ligga dolda. I videon nedan förklarar även Jordbruksverket att själva transporten kan medföra att en sjukdom som ligger i vilande fas blossar upp. Hunden blir därmed mer sjuk. Det är heller inte sällan som transporten till Sverige är allt annat än human för hunden.
 


Du riskerar att bli lurad totalt när du köper en gatuhund. Jag har hört nyblivna ägare till importerade gatuhundar som berättar att hundarna hade skador som de innan inte visste något om. En hund som "hade en lite dålig tandstatus, men som inte var svåråtgärdad" hade flera helt nedslitna och trasiga tänder, varav den nya ägaren direkt fick ta hunden till veterinär. Hundar har även varit så instabila och aggressiva att de direkt efter den långa resan till Sverige blivit tvungna att avlivas. 

Nedan följer ett klipp där Maria och Eva som själva har adopterat gatuhundar avråder andra från att göra detsamma. De berättar att organisationer som verkar vara väldigt seriösa istället kan vara raka motsatsen. 
Valpfabriker & Smuggelhundar
Jag tror att de flesta hundägare i Sverige har sett att ett nytt program på TV4 har börjat sändas - Djurskyddsinspektörerna. Inte många har heller missat första avsnittet där man fick se en kvinna som importerade valpar från Tjeckien. Hon importerade 100 valpar av olika raser varje år, varav hon blandade valpar från olika uppfödare utan att ta hänsyn till eventuella smittor. Valparna bodde trångt och saknade rena, mjuka och varma liggplatser. Här reflekterar Svenska Kennelklubben om hundimportören.

Så ser det tyvärr ut hos många säljare i Sverige. Valparna kommer ofta från valpfabriker där djurhanteringen är mer än undermålig. Hundarna förvaras där i små burar och lever ofta i sin egen avföring. Tikarna paras vid varje löp och får kullar på löpande band, vilket är enormt påfrestande för kroppen. Att hundarna är sjuka och skadade är tyvärr även mer regel än undantag. I allt för tidig ålder tas valparna från sin mamma och påbörjar den långa färden till Sverige. Packade i små burar utan mat och vatten är de ibland inte ens vid liv när de kommer fram. 

Finns inte tillstånd från länsstyrelsen att importera valpar är det inte ovanligt att de smugglas in. Att sedan skaffa alla papper som behövs är lättare än man kan tro. Se videon nedan där Åsa berättar om valpen Doris som fick avlivas efter två veckor i hennes ägo. Doris var en misstänkt smuggelhund, trots att allt såg bra ut på pappret.


Genom att köpa en valp som kommer från en valpfabrik så bidrar du till att valpfabrikerna kan överleva och fortsätta sin absurda verksamhet. Du hjälper även till att föra in nya smittor i Sverige. Köp istället en svenskfödd valp från en seriös uppfödare. Jordbruksverket berättar här om hur du ska gå till väga för inte av misstag köpa en valp från valpfabrik. Se även videon nedan.


Vill man importera en hund från Europa så ska man alltid följa råden från Statens Veterinärmedicinska Anstalt. Jag anser dock att endast kennlar registrerade i Svenska Kennelklubben som vill föra in nytt blod i sina linjer samt hanhundsägare som efter Svenska Kennelklubbens regler har hanhundar till förfogande, har skäl nog att importera en hund från utlandet. 

Jag anser även att hunden man vill köpa ska vara registrerad i Svenska Kennelklubben och uppfödd av en uppfödare som förhåller sig till Svenska Kennelklubbens regler. Här har jag skrivit om varför jag anser att det är så viktigt

Var noga med ditt hundköp och minska därmed risken för lidande! 

Frika

Till salu

Nu har jag ett väldigt begränsat antal regnoveraller kvar till salu. För bilder och info, klicka här

Jag har även blinkande halsband till salu. Passar perfekt nu i vintermörkret!

Storlek och färger jag har hemma.
Rosa - 5 st
Orange - 2 st
Gul - 1 st
Grön - 6 st
Blå - 7 st

Halsbanden är 30 cm men kan förminskas något. De har tre olika lägen - Blinka långsamt, blinka fort och lysa. 

60 kr styck, och då ingår frakt. Köper du fler så blir fraktpriset billigare. 

Vid intresse, skicka ett mejl till fredrika.essgarde@hotmail.com

 
 
Frika

Tur att någon uppskattar väderleken!


Frika

Aikos sjukdomshistoria

Aiko valde mig som sin människa den 29 november 2008, när han var nio veckor. Han var då en väldigt liten och skygg valp som alltid sökte stöd hos mig. Han var aldrig stor i maten och ganska snart började kräkningarna som svar på matvägran. Vi provade att byta torrfoder, allt från billiga foder från livsmedelsbutiken till dyra veterinärfoder, men inget dög. På brukshundsklubben fick vi rådet att erbjuda honom mat två gånger om dagen och ville han inte ha skulle vi ta bort skålen. Till slut skulle han börja äta. Det gjorde han inte. Ju mindre mat han fick i sig desto mindre åt han. Ganska snart kom de återkommande öroninflammationerna, klådan och det dåliga allmäntillståndet. 

Vi fick tipset om att prova färskfoder och Aiko älskade maten från första gången han provade det. Vi köpte hem Bravo Plus och efter ett tag minskade klådan, öroninflammationerna och Aiko började må mycket bättre. Kräkningarna fanns där fortfarande men inte alls lika ofta. Så småningom kom dock matvägran i perioder tillbaka och därmed mer återkommande kräkningar. Små gula pölar med magsyra var allt han fick upp. Han fick också problem med magmunnen och kunde inte dricka en större mängd utan att det plötsligt kom upp igen. Hos veterinären fick vi magmedicin och fick höra att gastrit var vanlig hos hundar. Magmedicinen hjälpte dock inte märkvärt. Aikos magproblem gick i perioder och han kunde må ganska bra under en längre tid. Kräkningarna fanns dock alltid där. 

Sommaren 2011 bokade vi en röntgentid på Husdjurshälsan i Göteborg då Aikos högra framben under åren blivit mer och mer felställt. Båda hans framben visade sig vara väldigt krokiga, vilket inte är ovanligt hos varken Lhasa apso eller Shih tzu. Hans högra framben hade dessutom en trappstegsformation i armbågen då radius vuxit snabbare än ulna. I handleden fanns även den fula felställningen och han skulle troligvis drabbas av artros i både handled och armbåge senare i livet. Som ni ser på bilden nedan pekar det högra frambenet utåt.

 

I januari 2012 blev Aiko plötsligt jättedålig. Efter en långpromenad kunde han inte röra sig utan att skrika av smärta. Han haltade på båda bakbenen och hade ont i ryggen. Vi fick en tid på Haninge djurklinik där man röntgade rygg och höfter. Veterinären som enligt många var en väldigt duktig ortoped hittade inget fel på Aiko. Han sa även att allt kändes bra när han kände igenom honom, men jag såg tydligt att Aiko hade ont. Veterinären var heller inte intresserad av att titta på Aikos hälta och vi fick åka hem med smärtlindring. Några dagar senare, en torsdag, ringde jag tillbaka och sa förklarade att Aiko hade lika ont trots smärtlindringen och att hältan kom och gick. Kliniken hade då ingen tid för oss förrän på måndagen varpå Aiko och jag tog oss tillbaka till kliniken. Den dagen var han utan hälta och vi fick i princip vända i dörren då veterinären tyckte att vi skulle komma tillbaka en dag då han tydligt visade att han hade ont. Jag kände mig dåligt bemött då Aiko hade väldigt ont dagen jag ringde men inte fick komma in då. Jag hade även talat om för veterinären att Aiko gärna inte visar för veterinärer att han har ont. Besviken över kliniken bytte jag veterinär. 

Här är en bild som visar hur ont han hade.

 

Denna gång åkte vi till en väns veterinär i Uppsala, Hellströms veterinärpraktik. Där tog man diverse olika blodprover på Aiko för att först och främst utesluta fästingrelaterade sjukdomar. Därefter fick han en kortisonspruta och svarade han på den så skulle han få en kortisonkur. Redan en dag efter att Aiko fick sprutan mådde han mycket bättre och vi påbörjade kortisonkuren. Aiko blev frisk från alla krämpor och var mer pigg och glad än jag kunde minnas. Efter några månader kom dock smärtan krypandes tillbaka och ett år efter var vi återigen hos veterinären.

Denna gång åkte vi till Bagarmossens djursjukhus där vi fick träffa veterinären som räddade Aikos liv. Aiko var nämligen så dålig att han knappt kunde gå ut och kissa och han försökte inte längre hoppa upp i soffan. Veterinären som är specialist inom neurologi kände igenom Aiko mycket noga och trots att han gör allt för att visa att han inte har ont så kände hon var han hade mest ont. Sambon och jag talade om att smärtan brukade vandra och att han för ett år sedan svarade bra på en kortisonkur. Vi talade även om att Aiko hade problem med magen och att hans felställda ben blev värre för varje år. Direkt misstänkte veterinären reumatism, en ovanlig sjukdom bland hundar som man inte vet mycket om ännu. Hon förklarade att om det var reumatism han hade så var det högst troligt att hans andra problem berodde på det. Vi bestämde oss för att Aiko skulle genomgå en magnetröntgen samt ett ryggmärgsprov. Sagt och gjort, vi lämnade in Aiko för undersökningarna och fick svar någon vecka senare. Allt tydde på reumatism och Aiko skulle börja äta kortison. Svarade han bra på det så skulle behandlingen vara livslång. På magnetröntgen såg man även att Aiko hade några dåliga diskar högt upp i ryggen och vi fick tid hos djursjukhusets sjukgymnast. Sjukgymnasten var väldigt duktig och förklarade hur vi skulle rehabilitera Aiko hemma. 

Det tog ett tag innan Aiko svarade på kortisonbehandlingen men när han väl gjorde det så mådde han bara bättre och bättre. Han hade inte längre ont och han var nu mycket mer rörlig. Magproblemen försvann i takt med smärtan och snart upphörde kräkningarna helt. 

Efter ett halvår kunde man se en enorm skillnad kroppshållningen. Den här bilden är från oktober 2013. Här syns även hans felställda framben. 

 
Aiko drabbades av akut gastrit i september 2013 efter att vi hade gått över på BARF och då endast gav rå föda. Vi anpassade därefter kosten till hans mage och efter det så har han inte visat några tecken på magproblem. Tack vare kosten har även andra problem försvunnit, så som öroninflammationer och obalans i kroppens pH. Idag mår Aiko bättre än vi minns att han någonsin har gjort. Vi vet att han inte kommer att bli lika gammal som en frisk hund då artros i både ben och rygg kommer att ta ut sin rätt senare i livet. Men än så länge mår han strålande och vi tar dagarna som de kommer :) 

Aiko efter ett halvår med kortison :D

 
Frika

Varför kokt kött?

Varför får hundarna mycket utav köttet kokt? Vi tar det från början.

Lördagen den 20 juli 2013 åkte sambon och jag in med Leica till Bagarmossens djursjukhus då hon kissade blod. Det visade sig att hon hade struvitkristaller i urinen. Struvit bildas i urin som har ett förhöjt pH-värde och enligt veterinären skulle Leica behöva äta ett pH-sänkande veterinärfoder resten av livet. Varför hon hade ett förhöjt pH-värde fick vi inte reda på och då jag läste innehållsförteckningen på mjukmatsburken vi fick med oss hem så bestämde jag mig för att ta saken i egna händer. Jag hittade en pasta, Uro-Pet, som innehåller samma verksamma ämne som det pH-sänkande veterinärfodret och beställde genast hem en tub. Med den skulle jag i princip kunna ge Leica vad som helst att äta men ändå hålla pH-värdet i skick. Jag ville dock inte att hon skulle behöva äta medicin hela livet, något som heller inte är rekommenderat, så jag bestämde mig för att komponera ihop Leicas mat själv i hopp om att kunna sänka pH-värdet till en normal nivå.

Jag läste på ordentligt om BARF och letade efter råvaror och tillskott som kunde fungera pH-sänkande för urinen och bytte sedan över båda hundarna till BARF. Jag köpte hem pH-stickor för att dagligen kunna mäta av pH-värdet i Leicas urin och därmed se hur hon reagerade på olika råvaror och tillskott. Mitt mål var att hennes urin skulle ligga bra i pH utan hjälp av Uro-Pet. 

Aiko fick under våren 2013 diagnosen reumatism. Han har på grund av reumatismen även kronisk gastrit och har under hela sin uppväxt haft stora problem med magen. I samband med att han fick diagnosen påbörjade han också en livslång kortisonbehandling. Tack vare kortisonet så mår Aiko idag jättebra och även gastriten blev otroligt mycket bättre av medicinen. Efter bytet till BARF i somras kom dock illamåendet sakta tillbaka och tisdagen den 10 september drabbades Aiko av akut gastrit, vilket resulterade i att han två veterinärbesök senare fick läggas in. Kokt kyckling, fisk och ris blev skonkosten som han fick äta länge. Vi valde sedan att fortsätta koka maten till Aiko då det är mycket snällare mot en gastritmage och sedan dess har han inte visat några tecken på magproblem. 

Under tiden Aiko gick på skonkost gav vi även Leica kokt kött för att se hur det påverkade pH-värdet i urinen. Till vår förvåning sänktes pH-värdet så mycket att vi kunde sluta ge henne Uro-Pet. Även hon fick då fortsätta att äta kokt kött. Idag har Leica inga urinproblem längre. Jag tror att hennes obalans i kroppen berodde på det tidigare fodret och att kroppen bara behövde tid till att ställa om sig. Med andra ord skulle hon kunna äta en helt rå kost, men då hon mår bra på den här dieten och då det blir smidigare i utfodrings- och förvaringssyfte så får hon som det ser ut just nu fortsätta med kokt kött. 

Men en helt tillagad diet äter de inte. De äter kycklingklubba/kycklingvinge en måltid i veckan, oxsvans en måltid i veckan och broskben en måltid i veckan. De äter även rå lever tre måltider i veckan och rå vom två måltider i veckan. Ibland blir det även lite annat rått kött vilket mixar upp det hela :)

Frika

Smörgåsbord

Dessa råvaror och tillskott får Aiko och Leica just nu. Klicka på bilden för att se den i större format :) 1. Kokt vit fisk
 2. Kokt fläskkött
 3. Kokt renkött
 4. Kokt kyckling
 5. Kokt nötkött
 6. Kokt grishjärta
 7. Kokt gristunga
 8. Kokt oxhjärta
 9. Kycklingmage
 10. Späck
 11. Kycklingklubba/Kycklingvinge
 12. Oxsvans
 13. Broskben
 14. Ägg
 15. Levermix
 16. Nötvom
 17. Grönsaksmix
 18. Fruktmix
 19. Benmjöl
 20. B-vitamin
 21. Nyponpulver
 22. Led & Brosk
 23. Fiskolja
 24. Nötblod
 Frika

Grönsaker

Många som råutfodrar ger även sina hundar grönsaker, rotfrukter, frukt och bär. Det är inget som måste ingå i hundens kost men kan vara ett bra komplement om hunden behöver gå ner i vikt eller behöver en proteinreducerad kost. Frukt och grönt kan även fungera som fibrer för att främja tarmfunktionen eller som mellanmål till en hund som behöver äta ofta. Mina hundar älskar allt vad frukt och grönsaker heter och får det därför mestadels som godis. De dagar de får en stor måltid tidigt på dagen så fungerar även en grönsaksblandning som en bra bukfylla vid dagens andra mål. 

Det råder delade meningar om hur grönsakerna ska ätas, lika delade som om hunden ska äta grönsaker överhuvudtaget. En del menar att då BARF handlar om att ge hunden rå föda så ska även grönsaker vara råa. Andra menar på att man behöver spränga cellväggarna i grönsakerna för att hunden ska kunna ta upp näring från dem. Här råder det också delade meningar om vilken metod som är bäst - koka, ångkoka, frysa, mixa. 

Jag själv ångkokar och mixar grönsakerna till grönsaksblandningarna men ger dem även råa som godis eller mellanmål. Ett vilt rovdjur äter ofta upp maginnehållet på sina byten, då det innehåller goda enzymer, antioxidanter och fibrer. Det växtätande djuret har bakterier i magen som spjälkar grönsakerna, något som en köttätare saknar. Genom att först ångkoka grönsakerna så sprängs cellväggarna samtidigt som näringen behålls i grönsakerna till skillnad från vid vanlig kokning då mycket utav näringen hamnar i kokvattnet. Att sedan mixa de ångkokta grönsakerna gör det ännu lättare för hunden med sitt korta mag- och tarmsystem att ta upp de goda näringsämena. Jag fryser sist in grönsaksmixen i iskubsformar för smidig förvaring och dosering. 

Vill man ge grönsaker varje dag till sin hund så är det bra om ungefär 50% består av gröna blad. I övrigt går det bra att ge sin hund de flesta grönsaker, bara man varierar dem och inte ger dem i allt för stor mängd. Starka och fräna grönsaker samt frukt ska ges med försiktighet. Kärnor och kärnhus från frukter ska inte ges då det innehåller giftet amygdalin. Även vindruvor och russin är giftiga för hundar och kan orsaka akut njursvikt. Så lite som fyra vindruvor kan förgifta en hund som väger 8 kg. Lök i alla former är också otroligt giftigt för hundar och kan orsaka grav anemi. En del anser att avokado är giftigt för hundar, andra påstår att det inte är det. Jag håller mig på den säkra sidan och ger istället frukt som jag vet att hundarna tål. 

På bilden nedan ser ni de frukter och grönsaker jag valde att använda mig av idag när jag gjorde en grönsaksmix och en fruktmix. Jag försöker alltid få tag på så mycket ekologiskt och KRAV-märkt som möjligt då "vanlig" frukt och grönt är så hårt besprutade. Till fruktmixen använde jag mig av äpple, päron och banan och till grönsaksmixen blomkål, broccoli, spenat, blåbär, morot, gurka och bladmix av ruccola, babyspenat och röd mangold. I båda varianterna blandar jag även i lite ekologisk kallpressad kokosolja som har mycket goda egenskaper för hela kroppen. Jag ångkokar allting i vår riskokare som även har en ångkokningsfunktion. Färdigfryst lördagsgodis :)

 
Frika

Matkostnad

Idag satte jag mig och räknade ut vad hundarnas mat kostar under en månad. Jag gick efter matschemat nedan som vi just nu följer på ett ungefär. Jag har även räknat om så att Leica nu får 3% av sin kroppsvikt istället för 2% som hon tidigare fick. Aiko fungerar bra på sina 2%. Vi köper kött i vanlig livsmedelsbutik och får därmed betala ett betydligt högre kilopris till skillnad från de som handlar direkt från slakterier och jägare.

Kött cirka 250 kr/månad (Nöt, fläsk, ren, kyckling, fisk, oxhjärta, grishjärta, gristunga, vom, lever, oxsvans, kycklingklubba, kycklingvinge, broskben, kycklingmage, späck)
Tillskott cirka 350 kr/månad (Benmjöl, fiskolja, led & brosk, nyponpulver, blod, äggula)

600 kr/månad


Lammköttet som de tidigare åt är slut för tillfället och står därför inte med i schemat. Leica får heller inte renkött längre då hon av någon anledning inte lyckas bryta ned senorna som finns med i köttet och därmed kräks upp dem några timmar efter måltiden. Vi ska därför försöka få tag i något mer rött kött till henne. B-vitamin får de inte längre då jag inte tycker att de har behov för det nu. Däremot kommer de börja äta det till våren igen som fästingskydd. Emellanåt får hundarna även grönsaksblandning och frukter, men det inkluderar jag varken i matschemat eller i månadskostnaden. 


Måndag


Frukost
Aiko:  Vom, lever, benmjöl, fiskolja, led&brosk, nyponpulver, kortison jämn vecka.
Leica: Vom, lever, benmjöl, fiskolja.
Kvällsmat
Aiko:  Kokt fläskkött, blod, benmjöl.
Leica: Kokt fläskkött, blod, benmjöl. 


Tisdag

Frukost
Aiko:  Oxsvans, fiskolja, led&brosk, nyponpulver, kortison ojämn vecka.
Leica: Oxsvans, benmjöl, fiskolja.
Kvällsmat
Aiko:  Kokt vit fisk, benmjöl.
Leica: Kokt vit fisk, benmjöl. 


Onsdag

Frukost
Aiko:  Kokt grishjärta, lever, äggula, benmjöl, fiskolja, led&brosk, nyponpulver, kortison jämn vecka.
Leica: Kokt grishjärta, lever, äggula, benmjöl, fiskolja.
Kvällsmat
Aiko:  Kokt kyckling, späck, benmjöl.
Leica: Kokt kyckling, späck, benmjöl.


Torsdag

Frukost
Aiko:  Broskben från fläsk, benmjöl, fiskolja, led&brosk, nyponpulver, kortison ojämn vecka.
Leica: Broskben från fläsk, benmjöl, fiskolja.
Kvällsmat
Aiko:  Kokt renkött, blod, benmjöl.
Leica: Kokt nötkött, blod, benmjöl. 


Fredag

Frukost
Aiko:  Kokt nötkött, kycklingmage, benmjöl, fiskolja, led&brosk, nyponpulver, kortison jämn vecka.
Leica: Kokt nötkött, kycklingmage, benmjöl, fiskolja.
Kvällsmat
Aiko:  Kokt oxhjärta, späck, benmjöl.
Leica: Kokt oxhjärta, späck, benmjöl.  


Lördag

Frukost
Aiko:  Vom, lever, benmjöl, fiskolja, led&brosk, nyponpulver, kortison ojämn vecka.
Leica: Vom, lever, benmjöl, fiskolja.
Kvällsmat
Aiko:  Kokt gristunga, blod, benmjöl.
Leica: Kokt gristunga, blod, benmjöl. 


Söndag

Frukost
Aiko:  Halv stor kycklingklubba, fiskolja, led&brosk, nyponpulver, kortison jämn vecka.
Leica: Kycklingvinge, fiskolja.
Kvällsmat
Aiko:  Halv stor kycklingklubba.
Leica: Kyckling, benmjöl.

Frika

RSS 2.0