HårLisa

Leica som inte är klippt på kroppen sedan september och i ansikte och på hals sedan december är nu såhär fluffig :P En skönhet klär i allt, inte sant? :D 

 
"Är hon verkligen naken?", "Är hon en puff egentligen" är det många som frågar. Jag förstår att man när man ser henne såhär undrar om hon verkligen är naken. Och naken är hon ju uppenbarligen inte, men hon är genetiskt naken, det vill säga att hon har en nakengen och en pälsgen.

Nakengen + pälsgen = naken
Nakengen + nakengen = fosterdöd 
Pälsgen + pälsgen = powderpuff

En "kines" som är genetiskt naken, som Leica, ska inte vara naken då den ska ha päls på huvud (crest), tassar och svans,men den ska heller inte vara så hårig som Leica om man tittar utifrån rasstandarden. 

Hur vet vi då att hon har en nakengen och en pälsgen? För ett tränat öga är det inga tvivel om att hon är av den nakna varianten. Lättast ser man på valparna som nyfödda om de är nakna eller puffar. Här är Leica som nyfödd.


Är det svårt att avgöra när hunden är nyfödd så kan man vänta och se på hundens tänder. Tandanlaget är nämligen kopplat till nakengenen och den nakan varianten har därför i regel lite annorlunda tänder. Dels är formen på tänderna annorlunda och dels brukar tandförlust förekomma. Bild och information om Leicas tänder hittas här. Är man ändå osäker på om hunden är naken eller puff så kan man gentesta den. 

Tittar man på Leica från andra vinklar så ser man att hon trots all päls är naken. Här ser man hur glest behårad hon är på mage, bröst, hals, insida av lår och rumpa.   


 
Här är en äldre mobilbild där man ganska tydligt ser var behåringen är som tätast. 

 
Frika

Kommentarer
Postat av: Maria

Praktiskt att kunna välja päls eller naken =)

2014-09-06 @ 13:27:02
URL: http://theycallmemad.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0