Jästsvamp

Båda mina hundar har tidigare haft problem med jästsvamp som har yttrat sig i form av röda tårränder, rött mellan trampdynor, rött i mungipan och rött sekret i öronen som lätt leder till infektioner. Jästsvampen trivs bäst där det är surt och/eller fuktigt. Efter att jag har börjat komponera ihop hundarnas mat själv har svampen försvunnit, då hundarna nu har en jämn pH-balans i kroppen. Hundarnas kroppar är inte längre sura och svampen trivs inte. Till och med Aikos öron är nu fria från svamp, vilket är fascinerande att se då han alltid har haft problem svampinfektioner. För att hålla hans öron fria från infektioner har jag minst en gång i veckan fått göra rent öronen samt sätta upp dem i en tofs på huvudet för att lufta örongångarna. Trots det har det alltid varit fullt med rött sekret. Idag när jag gjorde rent öronen var det helt torrt och fint och inget rött sekret syntes till :) 

A-vitamin i form av lever har gjort att det har slutat rinna i hundarnas ögon och bland annat kalcium som är basiskt har återställt kroppens pH-balans och svampen har därmed försvunnit.

Såhär ser hundarna ut mellan trampdynor, under ögon och i mungipan nu. Helt fria från svamp :) Såhär såg Leica ut innan vi började med BARF. Röda tårränder, röda mungipor och röda tassar då svampen till och med hade krupit upp på ovansidan av tassarna.

 

Såhär såg Aiko ut under tassarna. Pälsen och även huden mellan trampdynorna var röd.

 
Frika

Kommentarer
Postat av: Marielle

Jag har ju frågat dig om det här med lever tidigare, och det fungerar bra! Sedan jag har börjat ge det två gånger i veckan rinner det inte ur ögonen mer.

Däremot har min hund problem med envis och återkommande svamp vid klorna på alla tassar. Trots att jag är noga med att hålla rent och torrt så vill den inte ge med sig. Jag har funderat på att prova ge henne något tillskott av kalk/kalcium, men jag vet inte riktigt vilket jag ska ge. Standardt Kalk plus är ju uppenbarligen ett tillskott av kalk, men även benmjöl verkar innehålla mycket kalk & kalcium? Sedan har jag också hört att äggskal är ett alternativ, men att det är svårare att räkna ut korrekt mängd att ge? :)

Hoppas att du står ut med mina förvirrade frågor, haha! :)

Svar: Åh vad skönt att det har slutat rinna i ögonen :D
Det kan mycket väl vara jästsvamp. Standardt Kalk plus är kalk som innehåller kalcium. Det har vi nu till hundarna. Tidigare hade vi Standardt Benmjöl som också innehåller kalcium, det är dock slut och vår närmsta butik har inte benmjöl så det fick bli kalk istället. Äggskal går också utmärkt att ge då även det är rikt på kalcium. 1 tsk/100 gram mat brukar vara en lagom mängd för både kalk, benmjöl och äggskal. Dock vet jag inte hur mycket kalcium din hunds foder redan innehåller, men man kan prova att tillsätta en liten mängd varje måltid, ge det några veckor och se om det blir bättre :)
Fredrika Essgärde-Wass

2013-10-18 @ 15:58:16
Postat av: Marielle

Okej, jag ska nog ge det en chans och se ifall det blir någon skillnad.
Spelar det någon större roll ifall jag väljer Standardt Kalk Plus eller Standardt Benmjöl? Eller är de ungefär likvärdiga? :)

Svar: De ska vara likvärdiga så vitt jag vet :)
Fredrika Essgärde-Wass

2013-10-18 @ 18:45:12
Postat av: Pälsklingar

Vad fint! Har väldigt många hundar som kommer till trimmet med "rostränder" från ögonen och under tassarna.

Svar: Det kan jag tänka mig!
Fredrika Essgärde-Wass

2013-11-16 @ 00:23:38
URL: http://palsklingars.blogg.se/
Postat av: June

Hej svejs! Jätteskönt att det blev bra :) ger också kalk plus men det har inte hänt så mkt än men hon har ju nyss varit på op avlivmoder så det har väl gjort sitt till. Hoppas så det vänder inte kul. Har pälsad nakenhund i min hund. Hälsn June

Svar: Ja det kan nog ta sin tid innan kroppen stabiliserar sig. Jag verkar ha haft tur med mina hundar som på bara några månader blev av med svampen, det kan ta mycket längre tid. Jag hoppas svampen försvinner hos din hund snart :)
Fredrika Essgärde-Wass

2013-11-19 @ 19:17:02
Postat av: lisbeth borglin

-Hej
har en golden tik som har fått tårränder vad skall jag ge henne satt och läste om en som hade detta här inne hon får bra foder Hills men vad skall jag göra för att detta skall försvinna om det är svamp hör av er till mig hälsningar lisbeth borglin

Svar: Hej Lisbeth! Jag skulle först rekommendera ett foderbyte. Jag förespråkar inte torrfoder alls, mer om det kan du läsa här http://hundi.blogg.se/2013/december/en-hund-kan-aldrig-ma-bra-pa-ett-torrfoder.html

Det enda helfoder jag rekommenderar är MUSH BARF Vaisto :)
Fredrika Essgärde-Wass

2014-05-27 @ 20:31:34
URL: http://lisbeth.se
Postat av: solveig wennberg

Hejsvante är även blind sedan 2 år
Svante som är en Bischon Havanneis har haft problem med öron, tassar och nu även klorna. Har varit hos veterinär ett otal gånger ang detta de har varit dåliga med att ge råd vad jag ska göra. Svante är även blind sedan 2 år pga att han fått ämnesomsättningssjukdomen SARD. Trots detta har de veterinärer jag möt inte gett några råd det enda de rekommenderar är ett nytt veterinär besök! Jag har tröttnat lite!
Tacksam för dessa råd jag ska testa och se vad som händer.
MVH solveig

2014-11-09 @ 20:44:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0