Ingen utställningshund?

Som ni kanske har märkt så har jag inte ställt ut Leica på länge. Jag har faktiskt inga planer på att ställa henne heller. 

Leica har för det första aldrig tyckt att utställning är speciellt roligt. Och om hon inte tycker att det är roligt så är det självklart att det inte är något hon ska behöva göra. Leica är dessutom på tok för hårig för att jag numera tycker att det är okej att visa henne på utställning, då hon måste prepareras. Som jag tidigare har skrivit så är Leica inte helt naken på kroppen. Hon ska inte heller vara helt naken, utan ha crest(hår på huvud), sockar och svans. För att den nakna varianten ska ha korrekt behåring på huvud, tassar och svans så har den också alltid mer eller mindre hår på övriga delar av kroppen. Leica är en hund som har mycket mer hår än vad jag själv anser är korrekt. Det finns de hundar som endast har lite hår i ansiktet och några strån längst ryggraden utöver den behåring de ska ha och det är för mig en korrekt behåring på en chinese crested dog. Inför utställning rakar man då bara bort den lilla "oönskade" behåringen med klippmaskin och eventuellt rakapparat/hyvel, vilket är helt okej att göra enligt både rasklubben och SKK så länge man är försiktig och inte på något sätt skadar hunden. Man skulle kunna likna det med att klippa en pudel i utställningsfrisyr. Men att raka bort hår på nästan hela kroppen inför en utställning känns inte för mig helt okej längre, just för att jag då inte visar hur min hund faktiskt ser ut. Det uppskattas heller inte att hunden har stubb, vilket en hårig hund lätt får om man inte nöter med rakapparat eller hyvel. Leica är inte jättehårig, men hårig och har i kritiken flera gånger fått påpekat att hon har stubb då jag inte har velat nöta på huden. Ändå har hon några gånger blivit lite röd i huden, vilket jag har otroligt dåligt samvete över. 

Leica har verkligen utvecklat sig fint i kroppen och jag tror att hon skulle gå ganska bra på utställningarna nu, men hon är nog helt enkelt ingen utställningshund. Kanske jag om jag i framtiden skaffar en till chinese crested dog (vilket jag hoppas då det är en underbar ras) med för mig en korrekt behåring och som tycker att utställning är roligt, dyker upp i ringarna igen. Och kanske att Leica och jag provar om några år igen, bara för att det är roligt. För jag själv tycker att det är en rolig sysselsättning :) 

Frika

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0