Fredrik Steen ratar BARF

Fredrik Steen skriver om BARF på sin blogg. Här är mitt svar.

En hund som inte är van att äta rå föda har inte ett tillräckligt surt pH i magsäcken för att kunna bryta ned ben. Därför ska man sänka pH i hundens magsyra först genom att antingen ge den färskfoder (färdigmald BARF) ett tag innan man går över till BARF eller genom att utesluta ben den första tiden och istället tillsätta benmjöl eller kalk. Om inte magsyran är tillräckligt sur för att kunna bryta ned ben så fortsätter benbitarna vidare till tarmarna och kan på så sätt vara farligt. Men en hund som har fått tid på sig att anpassa pH-värdet efter kosten kommer utan problem att bryta ned benbitarna i magsäcken som därmed inte kommer kunna tillämpa skador på tarmarna. Därav är det väldigt viktigt att man är ordentligt påläst innan man börjar BARFa.

Visst är det skillnad på hundar och vargar, men det betyder inte att hundens mag- och tarmsystem är utvecklad för torrfoder. Hunden är på samma sätt som vargen uppbyggd för att äta rå mat, med skillnaden att hunden kan bryta ned och ta upp viss näring från spannmål då den har fått anpassa sig efter vad människan har utfodrat den med. Med det sagt betyder det inte att spannmål är en optimal föda för hunden. Tvärtom kan det rent av vara skadligt.

Att forskning tyder på att hunden blev hund samtidigt som den började äta spannmål är enligt mig inget argument för att hunden är ämnad för att äta spannmål eller skulle må bra av det. Det betyder heller inte att hunden kommer att bli varg igen av att sluta äta spannmål och istället äta det den är ämnad för. Sen får vi inte glömma att det är otroligt stor skillnad på rent spannmål och spannmål i torrfoder. Det är själva processen som är den största boven och inte spannmålet i sig. En hund som till exempel visar sig ha allergi mot kycklingprotein är i många fall endast allergisk mot det processade kycklingproteinet i torrfoder och alltså inte protein från rå eller kokt kyckling.

Processad mat är inget en människa bör leva av. Det leder till allergi, intolerans, näringsbrist och på grund av alla onödigheter man stoppar i maten för att göra den mer hållbar och på tok för billig så ökar dessutom risken för diverse olika sjukdomar, både hos den som äter maten och hos den som tillverkar den. En människas kropp skulle jag ändå påstå är bättre anpassad för processad mat än en hunds och därmed tror jag att hunden om möjligt tar ännu mer skada vid denna typ av föda.

En livstids diet av torrfoder för en hund skulle jag alltså likna med en livstids diet av kakor för en människa. Och då pratar jag inte om mormors hemmagjorda kakor, utan industriellt framställda kakor som med hjälp av diverse olika konserveringsmedel och processer är hållbara i över ett år. Stoppar vi dessutom i en gnutta protein och en skvätt vitaminer så borde ju kakan klassas som ett helfoder för människan och därmed vara en bra kost. Eller?

Enligt mig ska kosten anpassas efter individen, med andra ord finns det inget recept på en optimal kost för alla hundar. Det finns alltså inget som heter "en bra foderleverantör" då denne inte har en susning om vad just min hund har för behov. Däremot finns det bra riktlinjer som man hittar i artens anatomi och uppbyggnad. Genom att följa dessa och se efter individens behov kan man få fram en optimal kost för just sin hund.

Mina hundars BARF är anpassade efter just dem. Den ena hunden har för dåliga tänder för att tillgodose sitt kalciumbehov genom ben. Därför tillsätter jag benmjöl och kalk i hennes kost. Den andra hunden har på grund av sin reumatism även gastrit och den sura magsyran som krävs för att bryta ned rått kött är inte optimalt för honom. Därför får han kokt kött. BARF, men anpassat efter individen. 

Frika


Kommentarer
Postat av: Paulina

Jättebra skrivet!!

Svar: Tack :D
Fredrika Essgärde-Wass

2013-10-01 @ 18:54:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0