Tänder

Hur sköter ni era hundars tänder? Själv borstar jag cirka en gång i veckan och skrapar vid behov, men så länge de dagligen får minst en halvtimme åt att tugga så håller sig tänderna tandstensfria utan min hjälp :) 


Aiko, fem år. Han har några små tandskador och lite missfärgningar, men i övrigt fina tänder och tandkött. Bettet är dock inte det snyggaste och han saknar en incisiv i underkäken. Han har även opererat bort P4 i överkäken på vänster sida då den sprack när han tuggade på ett oxben (därför ska man ej ge hunden bärande ben, som märgben osv.). Så för tillfället har han 40 tänder. Leica, två år. Då nakengenen påverkar tandanlaget så har inte de nakna CCD alltid så bra tänder. Leica har många mjölktänder kvar, alla canintänder är till exempel mjölktänder och även en incisiv. Vilka utav de andra tänderna som är mjölktänder har jag inte riktigt koll på men jag tror att åtminstone en är det då den är lös. Leica har i vilket fall som helst 33 tänder för tillfället. Mjölktänderna kommer tyvärr inte sitta kvar hur länge som helst, men än så länge sitter i alla fall canintänderna stadigt. Hon har ett helt okej saxbett och de tänder hon har är fina och tandköttet är ljust och fint. 

 
Frika

Veckoschema

Äntligen ligger Leica bra i pH och vi tror inte längre att hon naturligt lägger sig för högt utan faktiskt är helt normal. Kanske var det någon slags infektion i kroppen som behövde läka ut trots allt, eller så är det tack vare kosten hon nu har en bra pH-balans. Vi upptäckte att nyponpulver, som tidigare har sänkt hennes pH rejält, numera förhöjer det. Hur det kommer sig vet vi inte men något har hänt i kroppen. Vi kommer nu att börja lägga in lite rått kött ibland och hoppas att det fungerar bra. Även Aiko kommer att få rått kött, även om det nog inte kommer att bli så ofta på grund av hans gastitproblem. 

Jag satt och gjorde ordning denna veckas matschema och insåg att hundarna får hela sex olika djurslag per vecka, vilket känns väldigt bra. Variation förnöjer! Här nedan ser ni veckans matschema. De får lever tre gånger i veckan för att få i sig ordentligt med vitaminer, speciellt a-vitamin som det finns gott om i lever. Vom (en av magarna hos idisslare) som de får två gånger i veckan är magert och näringsfattigt men innehåller många goda enzymer och magbakterier. Späck(grisfett) får de då köttet förlorar en del fett under kokningsprocessen. Fett är en viktig energikälla och är även viktigt för upptaget av vissa vitaminer. Blod är en viktig källa till järn och behövs extra mycket då köttet är kokt. Kalk får de vid måltider utan ben för att få i sig hela kalciumbehovet. Leica kan inte tugga sönder benet på oxsvansen och får därför kalk även då. B-vitamin är bra för hud och päls. Fiskolja är en bra källa till Omega3 och fett. Led & Brosk innehåller bland annat glukosamin, MSM och kondroitin som är hjälpsamma ämnen mot Aikos artros och reumatism. Även nyponpulver hjälper till på samma område. Vid varje måltid får de 1 dl vatten för att jag lätt ska kunna blanda ut pulvren och för att det är bra att späda ut urinen. Varannan dag äter Aiko kortison mot sin reumatism. Måndag 28/10

Frukost Aiko: Vom, lever, kalk, b-vit, fiskolja, led&brosk, nyponpulver, vatten, kortison. 
         Leica: Vom, lever, kalk, b-vit, fiskolja, vatten.
Kvällsmat Aiko: Kokt fläsk, blod, kalk, vatten.
            Leica: Kokt fläsk, blod, kalk, vatten.

-

Tisdag 29/10


Frukost Aiko: Oxsvans, b-vit, fiskolja, led&brosk, nyponpulver, vatten.
         Leica: Oxsvans, kalk, b-vit, fiskolja, vatten.
Kvällsmat Aiko: Kokt fisk, späck, kalk, vatten.
            Leica: Kokt fisk, späck, kalk, vatten.

-

Onsdag 30/10

Frukost Aiko: Kokt grishjärta, lever, kalk, b-vit, fiskolja, led&brosk, nyponpulver, vatten, kortison.
         Leica: Kokt grishjärta, lever, kalk, b-vit, fiskolja, vatten.
Kvällsmat Aiko: Kokt kyckling, späck, blod, kalk, vatten.
            Leica: Kokt kyckling, späck, blod, kalk, vatten.

-

Torsdag 31/10

Frukost Aiko: Kokt ren, kalk, b-vit, fiskolja, led&brosk, nyponpulver, vatten.
         Leica:
 Kokt ren, kalk, b-vit, fiskolja, vatten.
Kvällsmat Aiko: Kokt lamm, blod, kalk, vatten.
            Leica: Kokt lamm, blod, kalk, vatten.

-

Fredag 1/11

Frukost Aiko: Kycklingklubba, b-vit, fiskolja, led&brosk, nyponpulver, vatten, kortison.
         Leica: Kycklingvinge, b-vit, fiskolja, vatten.
Kvällsmat Aiko: Kokt oxhjärta, späck, blod, kalk, vatten.
            Leica: Kokt oxhjärta, späck, blod, kalk, vatten.

-

Lördag 2/11

Frukost Aiko: Vom, lever, kalk, b-vit, fiskolja, led&brosk, nyponpulver, vatten.
         Leica: Vom, lever, kalk, b-vit, fiskolja, vatten.
Kvällsmat Aiko: Kokt gristunga, späck, blod, kalk, vatten.
            Leica: Kokt gristunga, späck, blod, kalk, vatten.

-

Söndag 3/11

Frukost Aiko: Kokt ren, blod, kalk, b-vit, fiskolja, led&brosk, nyponpulver, vatten, kortison.
         Leica:
 Kokt ren, blod, kalk, b-vit, fiskolja, vatten.
Kvällsmat Aiko: Kokt nöt, kycklingmage, späck, kalk, vatten.
            Leica: Kokt nöt, kycklingmage, späck, kalk, vatten.
Jag har tappat bort Leicas matmössa, vilket är dumt då hon ser ut såhär efter en måltid ;) 

 
Frika


Frika

Frysen

Eftersom att våra hundar äter kött så förvaras det i frysen. Vi har sedan några månader tillbaka två frysar, men den första är så liten att den knappt är värd att nämna. Med bara den var det omöjligt att ge hundarna den mat de äter nu, så tack och lov att mamma ville bli av med den andra och tog med sig den när hon hälsade på. Båda frysarna behöver frostas av men det får bli i vinter då vi kan ställa ut frysvarorna under tiden. 


Vi börjar uppifrån och ned. Här är den första, gamla frysen som hör ihop med vårt kylskåp. Det är människofrysen, även om den just nu till största del innehåller hundmat. Högst upp ligger vårt kött, det är mestadels ekologiskt kött som jag passar på att köpa på mig när konsum säljer ut det billigt på grund av kort datum. Längst in i det stora facket ligger det några kg renkött som är hundarnas. Till vänster finns lite mer än två limpor Bravo Vilt och till höger min sojaglass :)

 

Längst ned står hundarnas frys. Här i det lilla översta facket finns frysta grönsaker till vänster och fryst nötblod till höger. I det här frysfacket finns längst in två godislådor med vom. I godislådan till vänster finns lever från olika djurslag, just nu bara från gris och nöt. I den högra godislådan ligger oxsvansar. I den svarta glasslådan till vänster finns kycklingmage, i matlådan lite längre in till höger RKB (råa köttiga ben). Och i den lilla pappförpackningen mellan godislådorna längst fram finns viltmästarskav som brukar torkas i ugn och bli hundgodis.Detta fack har jag valt att visa med två bilder. Först ser ni grishjärta, gristunga, späck och oxhjärta i glasslådorna. Under dem i godislådor finns nöt, fläsk, fisk och lamm. 

 

I nedersta facket som bara är hälften så djup som de andra finns ren och kyckling i varsin godislåda. 

 
Frika

Höst

Frika

Home is where the Bone is

Hade mina hundar fått bestämma hur vårat hem skulle se ut så hade det nog sett ut ungefär såhär, fast jättestort och med oändligt mycket kött, salami och bananer!

På bilden finns nötrör, nötskivor, tjurmuskel och lammsticks från Pommy's som jag köpte med mig från City Gross. Jag blev överlycklig när jag där hittade tugg från just Pommy's då jag länge har velat beställa av dem. Mest överlyckliga är nog dock hundarna som älskar naturligt tugg i alla former :D

 
Frika

Regn & Rusk

Idag är en sån där dag då både hundarna och jag vill krypa ned under en filt i soffan. Det blåser halv storm här uppe på kullen, bara 300 meter från Östersjön och regnet virvlar omkring i obestämda banor. Trots det har jag planerat att ta mig till närmsta City Gross, 4 mil bort. 1 timme och 18 minuter enkel resa med pendeltåg och buss. På City Gross hoppas jag att det finns ett ordentligt utbud av lever och hjärta för det ekar det tomt av i vår frys. Även kyckling är helt slut. Känner jag mig själv rätt så kommer jag dessutom komma hem med lite annat smått och gott till hundarna, för på City Gross kan man hitta mycket smaskens ;)

Frika

Som vilken pryl som helst

Hus, bilar, tallriksserviser. Betalar du inte dina skulder så kan kronofogden auktionera ut dina ägodelar. Tyvärr är lagen så absurd att djur i detta sammanhand auktioneras ut på samma sätt. 

Här finner vi en hel kull chinese crested dog som auktioneras ut som vilken pryl som helst. Valparna är 10 veckor och har fått var sitt utropsnummer. "Egendomen säljs i befintligt skick varför anbudsgivaren rekommenderas att delta vid visningen". Här tas ingen hänsyn till var valparna hamnar, om anbudsgivaren verkar vara en lämplig hundägare, om valparna kommer att få det bra. Det handlar bara om pengar. 

Ska det i ett Sverige 2013 gå till såhär? Ska man auktionera ut djur, individer, på samma sätt som man auktionerar ut en soffgrupp? Jag tycker inte det, jag tycker att det är skamligt. Hitta gärna nya hem åt valparna, men låt det gå till på ett humant sätt, låt valparna hitta lämpliga hem. 

Jag hoppas av hela mitt hjärta att valparna hamnar hos bra familjer, som älskar dem och ger dem vad de behöver. Jag hoppas också att lagen ändras och att det tills dess inte auktioneras ut fler djur. Det ska inte gå till på det här sättet.

Frika

Uppdaterad med bild

Då jag hittade en gammal bild på Aikos tass så har jag uppdaterat inlägget om jästsvamp med en bild :)

Frika

Vilka är ni? :D

Häromdagen hade jag 59 unika besökare här på bloggen och jag kan inte låta bli att undra vad ni är för härliga personer. Så presentera er gärna, vilka är ni? :D

Frika

10 kg ren!

Idag for jag hem till min vän Ninni där jag plockade upp mina 10 kg renkött som äntligen hade anlänt från Kiruna. Ninni var snäll och tog med även min låda hem till sig, vilket var perfekt då jag fick chans att komma hem till henne på en kopp te och hundprat :D 

Hundarna var lyriska över sin låda med kött och fick festa lite på det halvfrusna blocket som kvällsmat. Aiko tog tillfället i akt och tyckte i sig så mycket han kunde, vilket säkerligen var mer än en hel dags matranson ;) 

 
Frika

Jästsvamp

Båda mina hundar har tidigare haft problem med jästsvamp som har yttrat sig i form av röda tårränder, rött mellan trampdynor, rött i mungipan och rött sekret i öronen som lätt leder till infektioner. Jästsvampen trivs bäst där det är surt och/eller fuktigt. Efter att jag har börjat komponera ihop hundarnas mat själv har svampen försvunnit, då hundarna nu har en jämn pH-balans i kroppen. Hundarnas kroppar är inte längre sura och svampen trivs inte. Till och med Aikos öron är nu fria från svamp, vilket är fascinerande att se då han alltid har haft problem svampinfektioner. För att hålla hans öron fria från infektioner har jag minst en gång i veckan fått göra rent öronen samt sätta upp dem i en tofs på huvudet för att lufta örongångarna. Trots det har det alltid varit fullt med rött sekret. Idag när jag gjorde rent öronen var det helt torrt och fint och inget rött sekret syntes till :) 

A-vitamin i form av lever har gjort att det har slutat rinna i hundarnas ögon och bland annat kalcium som är basiskt har återställt kroppens pH-balans och svampen har därmed försvunnit.

Såhär ser hundarna ut mellan trampdynor, under ögon och i mungipan nu. Helt fria från svamp :) Såhär såg Leica ut innan vi började med BARF. Röda tårränder, röda mungipor och röda tassar då svampen till och med hade krupit upp på ovansidan av tassarna.

 

Såhär såg Aiko ut under tassarna. Pälsen och även huden mellan trampdynorna var röd.

 
Frika

So Fancy!

Frika

Hull

Idag har vi fotat och mätt hundarna. Leica är i perfekt hull nu och Aiko är i bra hull. Aiko får gärna gå ned lite till i fettmassa då han på grund av sin problematik gärna ska hållas på gränsen till för smal. Båda hundarna får gärna lägga på sig mer muskler så jag hänger inte upp mig på vikten utan mäter dem istället. Jag lyckades dock väga Leica på kökvågen som visade 3.6 kg. 


Leica omkrets

För ca 1½ månad sedan
Bröst: 37 cm
Midja: 27 cm

Nu
Bröst: 36 cm
Midja: 25 cm 


Aiko omkrets

För ca 1½ månad sedan
Bröst: 45 cm
Midja: 36 cm

Nu

Bröst: 43 cm
Midja: 33 cm

 


 
Frika

Kärlek!

Jag blev alldeles varm i hjärtat idag när hundarna och jag stod utanför Konsum i kylan och väntade på sambon som var inne och handlade. En liten bit bort stod en flicka, runt tio år, som tillsammans med en whippet väntade på sin mamma som var inne och handlade. Vi kom dit ungefär samtidigt och efter en liten stund började flickans hund att frysa. Flickan som var ganska lätt klädd i det kyliga vädret tog då av sig jackan, la den på hundens rygg och knöt jackärmarna om hundens hals. Sedan satte hon sig på huk och höll om hunden. Det är kärlek! ♥

Frika

Storkok, Frysrensning & Organisering

Just nu står det och puttrar på spisen. Jag kokar gristunga. Ute på balkongen står nykokt lamm och svalnar. Sedan ska torsken, nöthjärtat och kycklingen kokas. Igår rensade jag frysen och kastade en hel del. Jag sorterade även köttet i gamla godislådor som sambon tagit med sig hem från jobbet. Nu ska det bli ordning och reda i frysen och framförallt lite bättre med plats. Hela nedre facket i frysen är full med Bravo Vilt som ska få flytta till sambons syster och förhoppningsvis glädja hennes hund. Det måste nämligen ut för nästa vecka får jag hem 10 kg renputs från Kiruna. Jag och ca 15 andra BARFare här från Stockholmstrakten har lagt en gemensam beställning från Thornéus Renprodukter och vi ser alla fram emot att få hem vår hundmat. Jag är nog dock inte ensam om att grubbla över hur allt ska få plats i frysen, för frysbrist är nämligen det som vi BARFare lider av mest. Men det SKA gå, det har jag bestämt ;)

Leica har nu ätit lever två kvällar i rad, första gången tillsammans med grishjärta, späck och vatten. Morgonen därpå låg hon på 6.0 i pH. Igår kväll var andra gången med lever, då tillsammans med fläsk, späck och vatten. I morse låg hon på 6.2 i pH. Lever har alltså en väldigt positiv effekt på Leicas urin. Det ska bli spännande att se hur Leicas urin imorgon ser ut efter kvällens nöt, späck, vatten och benmjöl. Jag tror att kalcium gör urinen ganska kraftigt basisk, men det återstår att se. 

Nu är det dags att ta in lammköttet och börja skära det i mindre bitar. Jag har nog att göra hela kvällen :) 

Frika

Styckfrysa

För ett tag sedan snappade jag upp ett mycket användbart tips i världens bästa Facebookgrupp BARF och färskfoder till hund & katt. Tipset handlade om att styckfrysa hundarnas kött genom att lägga alla köttbitar i en påse i frysen och en gång i timmen tills köttet är helt fryst ta upp och skaka påsen. På så sätt fryser inte bitarna fast i varandra och jag kan då väga upp hundarnas mat inför varje måltid istället för att som jag innan gjorde, vägde upp och portionerade köttet i plastpåsar innan det hamnade i frysen. Att styckfrysa på det här sättet är helt klart både smidigare och bättre för miljön, då jag inte behöver använda alla dessa plastpåsar jag tidigare använde. 

Vi har nog även kommit på varför Leicas pH-värde varierade så mycket under de tre dagar vi gav henne nötkött. Skillnaden mellan hur vi tillagade kycklingen och nötköttet var att kycklingen var kokt i kastrull och nötköttet i micron. Vi tog upp en portion nötkött vid varje tillfälle och tillagade den enskilt i micron. Detta har antagligen påverkat köttet på olika sätt mellan de olika gångerna. Vi bestämde oss då istället för att ta upp allt nötkött vi hade i frysen och koka det på spisen. Igår till kvällsmat fick Leica då alltså av det nötköttet och dagens morgonurin gav oss ett fint resultat på 6.5 i pH. Vi provar även att ge henne nötkött ikväll och ligger även morgondagens morgonurin runt 6.5 så går vi över till att prova en annan köttsort. Vi inhandlade även späck igår som Leica just nu får rå till köttet. Detta för att en del fett försvinner från köttet under kokningen. Leica har sedan vi började med kokt kött väldigt fort gått ned i vikt och som jag tidigare skrev får hon inte gå ner mer. Även späcket är nu styckfryst och fördelningen är 32 gram kött och 8 gram späck till kvällsmat.

I skrivande stund puttrar det på spisen. Det fläskkött vi hade i frysen fyller nu vår största kastrull och när det har kokat färdigt ska även det styckfrysas. De övriga köttsorterna ska även de få kokas och styckfrysas. Jag är med andra ord inte sysslolös idag :) 

Här nedan ser ni det kokta och styckfrysta nötköttet.

 
Frika

Underbaraste


Frika

Morgonrutin

Jag kan inte låta bli att undra vad mina grannar tänker om mig, som varje morgon samlar urin från Leica i ett plastglas. Att Leica numera är så van att hon inte reagerar när jag trycker in plastglaset under hennes urinstråle gör nog inte saken bättre. Nåväl, det är fritt fram att fråga om man undrar ;)

Vi har sedan vi upptäckte att kokt kött ger ett lägre pH-värde i Leicas urin börjat om lite från början med att föra statistik över hur hennes pH reagerar på olika råvaror och tillskott. Morgonmålet kommer att se likadant ut alla dagar under "testperioden" och då får hon Mush-köttbullar samt 1 dl vatten. Vatten får hon för att urinen ska spädas ut. Anledningen till att hon får just Mush och inte vår egen BARF är för att hon med Mush får en komplett måltid som ser precis likadan ut varje dag. Där får hon tre olika köttsorter och alla nödvändiga vitaminer och mineraler. Det är alltså mycket smidigare just nu än att jag själv ska sätta ihop en så varierad liten måltid. Under kvällsmålet kommer det att bli lite vitamin- och mineralfattigt då hon just nu endast får en kokt köttsort i taget och inget mer, förutom 1 dl vatten som hon även får på kvällen. En fullvärdig kost kommer dock efterhand och hon klarar sig en liten period utan det, även om det såklart inte är optimalt. Anledningen till att det är just kvällsmålet som är "testmålet" är för att det gör mest skillnad på morgonurinen som är den vi testar. 

I måndags, tisdags och onsdags fick Leica 2 Mush-köttbullar och 1 dl vatten till frukost. Till kvällsmat fick hon ca 40 gram kokt kyckling och 1 dl vatten. Under dessa dagar låg hon på stadiga 6.5 så vi bestämde oss för att korta ned "testperioden" till två dagar. Torsdag och fredag blev det 40 gram kokt nötkött och 1 dl vatten till kvällsmat. Vi bestämde oss också för att öka frukosten till 3 Mush-köttbullar då mycket utav kvällsmålets fett försvinner under kokningen och Leica inte får gå ner mer i vikt nu. Fredagens morgonurin låg på mellan 6.3 och 6.4 (det var väldigt svårt att avgöra) och dagens morgonurin låg på 6.0. Varför det har blivit ett så stort hopp vet vi inte då hon fick samma mat båda dagarna. Därför valde vi att ge henne kokt nötkött även idag för att se vad morgondagens urin visar. 

Vi ska prova några köttsorter till och då bland annat hjärta. Efter det är det dags att prova med lever som jag ska försöka ge rå. Lever är den största vitaminkällan i hundarnas kost och jag vill inte att Leica ska vara utan den för länge. Även Aiko har varit utan lever nu när han har ätit skonkost. Han har dock försiktigt gått över på BARF igen och i samma veva som Leica ska börja med lever, ska även han det. Leica kommer även att så småningom få prova tillskott som benmjöl/kalk, nyponpulver och fiskolja. Dessa äter Aiko idag till kvällsmålet och även Standardt Led & Brosk samt b-vitamin. Standardt Led & brosk innehåller bland annat glukosamin, msm och kondroitin som alla är viktiga för ledernas funktion. Aiko har tidigare ätit endast glukosamin för sina leder men vi har nu bytt över till Standardt Led & Brosk. B-vitamin får han då han fick lite mjäll i övergången till BARF. Det är inget ovanligt att de får det när man byter foder men jag vill vara på den säkra sidan och hjälpa honom lite på traven. 

Det ska bli intressant att se vad Leicas pH ligger på imorgon och om vi får någon klarhet i hur nötköttet påverkar urinen. Nå, fortsättning följer :) 

Frika

Skillnad

Jag tänkte visa vilken enorm skillnad det har blivit på Aiko på bara några månader, tack vare kortisonet. På alla bilder har Aiko ställt upp sig själv och han har en otroligt mycket bättre kroppshållning nu och står inte längre med bakbenen under sig. Vad som syns i rörelse är ännu mer. Han kutar inte längre med ryggen utan är mycket mer avslappnad samt att han tar ut rörelserna mer med bakbenen. Tänk att han skulle få må så bra som han gör nu ♥Frika

ULL

Idag gjorde jag äntligen klart ett täcke till Aiko som jag har pysslat med ett tag. Det är ett stickat ulltäcke med fodring över ryggraden samt detaljer i ulltyg. De dekorativa sömmarna är även dessa i ull. Eftersom att Aikos favoritfilm är Bolt så fick han också en liten blixt på framstycket (dock inte en så vacker sådan) ;)

 


 
Frika

Ingen utställningshund?

Som ni kanske har märkt så har jag inte ställt ut Leica på länge. Jag har faktiskt inga planer på att ställa henne heller. 

Leica har för det första aldrig tyckt att utställning är speciellt roligt. Och om hon inte tycker att det är roligt så är det självklart att det inte är något hon ska behöva göra. Leica är dessutom på tok för hårig för att jag numera tycker att det är okej att visa henne på utställning, då hon måste prepareras. Som jag tidigare har skrivit så är Leica inte helt naken på kroppen. Hon ska inte heller vara helt naken, utan ha crest(hår på huvud), sockar och svans. För att den nakna varianten ska ha korrekt behåring på huvud, tassar och svans så har den också alltid mer eller mindre hår på övriga delar av kroppen. Leica är en hund som har mycket mer hår än vad jag själv anser är korrekt. Det finns de hundar som endast har lite hår i ansiktet och några strån längst ryggraden utöver den behåring de ska ha och det är för mig en korrekt behåring på en chinese crested dog. Inför utställning rakar man då bara bort den lilla "oönskade" behåringen med klippmaskin och eventuellt rakapparat/hyvel, vilket är helt okej att göra enligt både rasklubben och SKK så länge man är försiktig och inte på något sätt skadar hunden. Man skulle kunna likna det med att klippa en pudel i utställningsfrisyr. Men att raka bort hår på nästan hela kroppen inför en utställning känns inte för mig helt okej längre, just för att jag då inte visar hur min hund faktiskt ser ut. Det uppskattas heller inte att hunden har stubb, vilket en hårig hund lätt får om man inte nöter med rakapparat eller hyvel. Leica är inte jättehårig, men hårig och har i kritiken flera gånger fått påpekat att hon har stubb då jag inte har velat nöta på huden. Ändå har hon några gånger blivit lite röd i huden, vilket jag har otroligt dåligt samvete över. 

Leica har verkligen utvecklat sig fint i kroppen och jag tror att hon skulle gå ganska bra på utställningarna nu, men hon är nog helt enkelt ingen utställningshund. Kanske jag om jag i framtiden skaffar en till chinese crested dog (vilket jag hoppas då det är en underbar ras) med för mig en korrekt behåring och som tycker att utställning är roligt, dyker upp i ringarna igen. Och kanske att Leica och jag provar om några år igen, bara för att det är roligt. För jag själv tycker att det är en rolig sysselsättning :) 

Frika

Fredrik Steen ratar BARF

Fredrik Steen skriver om BARF på sin blogg. Här är mitt svar.

En hund som inte är van att äta rå föda har inte ett tillräckligt surt pH i magsäcken för att kunna bryta ned ben. Därför ska man sänka pH i hundens magsyra först genom att antingen ge den färskfoder (färdigmald BARF) ett tag innan man går över till BARF eller genom att utesluta ben den första tiden och istället tillsätta benmjöl eller kalk. Om inte magsyran är tillräckligt sur för att kunna bryta ned ben så fortsätter benbitarna vidare till tarmarna och kan på så sätt vara farligt. Men en hund som har fått tid på sig att anpassa pH-värdet efter kosten kommer utan problem att bryta ned benbitarna i magsäcken som därmed inte kommer kunna tillämpa skador på tarmarna. Därav är det väldigt viktigt att man är ordentligt påläst innan man börjar BARFa.

Visst är det skillnad på hundar och vargar, men det betyder inte att hundens mag- och tarmsystem är utvecklad för torrfoder. Hunden är på samma sätt som vargen uppbyggd för att äta rå mat, med skillnaden att hunden kan bryta ned och ta upp viss näring från spannmål då den har fått anpassa sig efter vad människan har utfodrat den med. Med det sagt betyder det inte att spannmål är en optimal föda för hunden. Tvärtom kan det rent av vara skadligt.

Att forskning tyder på att hunden blev hund samtidigt som den började äta spannmål är enligt mig inget argument för att hunden är ämnad för att äta spannmål eller skulle må bra av det. Det betyder heller inte att hunden kommer att bli varg igen av att sluta äta spannmål och istället äta det den är ämnad för. Sen får vi inte glömma att det är otroligt stor skillnad på rent spannmål och spannmål i torrfoder. Det är själva processen som är den största boven och inte spannmålet i sig. En hund som till exempel visar sig ha allergi mot kycklingprotein är i många fall endast allergisk mot det processade kycklingproteinet i torrfoder och alltså inte protein från rå eller kokt kyckling.

Processad mat är inget en människa bör leva av. Det leder till allergi, intolerans, näringsbrist och på grund av alla onödigheter man stoppar i maten för att göra den mer hållbar och på tok för billig så ökar dessutom risken för diverse olika sjukdomar, både hos den som äter maten och hos den som tillverkar den. En människas kropp skulle jag ändå påstå är bättre anpassad för processad mat än en hunds och därmed tror jag att hunden om möjligt tar ännu mer skada vid denna typ av föda.

En livstids diet av torrfoder för en hund skulle jag alltså likna med en livstids diet av kakor för en människa. Och då pratar jag inte om mormors hemmagjorda kakor, utan industriellt framställda kakor som med hjälp av diverse olika konserveringsmedel och processer är hållbara i över ett år. Stoppar vi dessutom i en gnutta protein och en skvätt vitaminer så borde ju kakan klassas som ett helfoder för människan och därmed vara en bra kost. Eller?

Enligt mig ska kosten anpassas efter individen, med andra ord finns det inget recept på en optimal kost för alla hundar. Det finns alltså inget som heter "en bra foderleverantör" då denne inte har en susning om vad just min hund har för behov. Däremot finns det bra riktlinjer som man hittar i artens anatomi och uppbyggnad. Genom att följa dessa och se efter individens behov kan man få fram en optimal kost för just sin hund.

Mina hundars BARF är anpassade efter just dem. Den ena hunden har för dåliga tänder för att tillgodose sitt kalciumbehov genom ben. Därför tillsätter jag benmjöl och kalk i hennes kost. Den andra hunden har på grund av sin reumatism även gastrit och den sura magsyran som krävs för att bryta ned rått kött är inte optimalt för honom. Därför får han kokt kött. BARF, men anpassat efter individen. 

Frika


RSS 2.0