Ultraljud

Idag var vi på Bagarmossens djursjukhus. Igen. Denna gånge gjordes ultraljud på Leica då jag på grund av vissa diffusa symptom har misstänkt pyometra.

Det började runt midsommar då Leica hade ett delat löp. Hon löpte i några dagar och hade sedan två veckors uppehåll innan löpet kom igång igen. Hon har tidigare haft jämna och fina löp med sju till åtta månader emellan och trots att det inte är några konstigheter med delat löp så kändes det inte helt rätt. Därefter har hon mått väldigt bra, varit pigg och glad och är fortfarande. Hon har inga klassiska symtom på pyometra såsom flytningar, ökad törst, ökad urinering, feber o.s.v. utan hon ser till synes väldigt frisk ut. 

Dock har hon inte betett sig som vanligt. Hon har varit lite omotiverat grinig mot Aiko de senaste veckorna och i samband med det började Aiko bete sig som att hon var på väg att börja löpa. Löpa ska hon inte göra förrän i januari-februari så mina misstankar om pyometra började väckas redan då. Då Aiko igår betedde sig som att Leica var i höglöp och till och med försökte para henne så bestämde vi oss för att åka in och kolla upp det. 

Tack och lov såg både livmoder och äggstockar fina ut på ultraljudet, även om det var svårt för veterinären att finna dem på lilla Leica. Mina misstankar är dock inte borta. Min magkänsla säger fortfarande att det är början på pyometra och jag kommer att vara observant på eventuella nya symtom och på de hon redan har. 

Leicas släkting hade samma symtom och där fanns pyometra, även om man inte upptäckte det vid första veterinärbesöket. Jag har även hört om andra i rasen som också har haft pyometra med diffusa symtom där det inte upptäcktes vid första veterinärbesöket, så jag kommer fortsätta att vara observant så länge min magkänsla säger att något inte stämmer.

Frika

Kommentarer
Postat av: A

Skönt att ultraljudet såg bra ut. Min ena tik blev skendräktig, vilket hon alltid blir, men visar inget spec. mer än att hon får "jättetuttar"... men senast blev mina hanar jätte intresserade av henne ungefär när hon, om hon hade parats, skulle fått valpar. De uppvaktade henne flitigt (pip, fjäsk och parningsförsök) och var och slickade henne där bak, själv var hon jätte grinig och sa ifrån men grabbarna gav sig inte. Var lite nojig för pyo på tiken men hon visade inga symptom, ingen feber, dålig matlust, blodiga flytningar (eller flytningar övh, möjligtvis lite, lite tillfällig genomskinlig flytning om jag kollade riktigt noga) osv. så jag avvaktade och helt plötsligt var hon totalt ointressant för hanarna och efter det har det varit precis som vanligt här hemma. Inga konstigheter eller andra tecken på att det skulle kunna vara livmoderinflammation.

Svar: Tack för att du delar med dig och det känns genast lite bättre i magen. Kanske är det bara något tillfälligt då :)
Fredrika Essgärde-Wass

2013-11-04 @ 19:17:12
Postat av: Anonym

Hur blev det? Du planerade väl att ta valpar på henne? Är hon okej nu? :)

Svar: Hon mår bara bra och beteendet från både henne och Aiko avtog :) Jag har bestämt att inte avla på henne och kommer därför att kastrera henne när pengarna finns. Anledningarna är många och kommer komma upp i ett enskilt blogginlägg så småningom :)
Fredrika Essgärde-Wass

2014-01-20 @ 22:31:33
Postat av: June

Hej igen! Nu har min hund fått bakterier i urinen och vi har gett antibiotika i en vecka och tagit om urinprov men nu var det kristaller i. Nu kommer de vilja ge mig torrfoder som jag inte vill ge. Ger en blandning av potatis. lammblandning från Sundhundmat + kalk plus och immun plus från Standards. Hjälp mig med att ev sätta ihop en egengjord mat som kan ersätta ett torrfoder. Ska ta ultraljud imorgon och kolla njurar och blåsa. Med vänlig hälsning June

Svar: Hej June! Först måste jag veta vilken typ av kristall din hund har, struvit eller oxalat? Sedan rekommenderar jag dig att köpa lackmuspapper för att dagligen ha koll på pH-värdet i din hunds morgonurin, då kan du se hur olika typer av föda påverkar din hunds pH-värde. En hunds urin ska ligga mellan pH 6.0 och pH 6.6, struvit bildas i för högt pH och oxalat i för lågt.
Fredrika Essgärde-Wass

2014-02-18 @ 17:01:50
Postat av: June

Hej, kan ej svaret jag fick om på mail?

Svar: Hur menar du nu?
Fredrika Essgärde-Wass

2014-02-18 @ 17:28:01
Postat av: June

Nu såg jag :) jo jag har tagit ph värdet men svårt att få tag på dessa stickor men fick några prov i hälsokosten. Hon hade runt 7 i ph innan första urinprovet och när vet tog hade hon lågt som 5.0 :( nu testade jag i morse ph:t och det var runt 8.0 enligt skalan väldigt mörkblått. Vi får höra i morgon vilken kristall det var eller måste de odla först. Rädd att det är ngn tumör eller nåt men då ska de väl inte ha kristaller? Kan hon få av lammblandningen och potatisen tror du? Eller får hon för mkt kalk plus?

Svar: Vilken typ av kristall det är tar de reda på direkt utifrån ett urinprov. Lackmuspapper finns att köpa på nätet till bra pris. Har hon har fått kristaller av den mat hon äter nu så bör du ändra kosten. Läs gärna igenom inläggen om Leicas resa för att se hur vi gjorde. Då jag inte vet vilken kristall din hund har kan jag inte säga vad hon bör äta och inte eftersom att pH-sänkande kost bara skulle förvärra problemen för en hund med oxalatkristaller, och tvärtom.
Fredrika Essgärde-Wass

2014-02-18 @ 17:32:59
Postat av: June

Ja jag fick inte höra det på telefon får höra imorgon vid ultraljudet. Ja jag läste hur ni gjorde men du började med barf är inte så hemma på detta. Sedan gav du ngt annat för ph sänkning som fanns i torrfodren vad kan man köpa det?

Svar: Det stämmer bra. Uro-Pet heter det, googla på det så hittar du sidor som säljer det. Men det ska du såklart inte ge om hunden har oxalatkristaller, utan bara om hunden har struvit och det är då viktigt att du mäter pH i morgonurinen varje dag så att du vet hur mycket av pastan du ska ge. Dock är det bara en temporär lösning tills du har hittat en kost som ger din hund rätt pH i urinen. I Leicas fall rättade det till sig efter några månader med BARF och jag behöver idag inte längre ta hänsyn till pH-värdet i utfodringen. Hoppas att det löser sig med din hund :)
Fredrika Essgärde-Wass

2014-02-18 @ 17:58:20
Postat av: June

Ja jag får göra det, läser i din blogg hur du tar ph prov och kokar maten kanske är ngt jag får göra med. Måste läsa vidare och se vad du skrivit. Tack så länge :)

2014-02-18 @ 18:34:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0