Mys & Bus på baksidan Frika

Glad Påsk

Hundarna och jag önskar alla läsare här på bloggen en riktigt Glad Påsk :DFrika

Provsvar

Veterinären ringde precis och gav svar på alla undersökningar som gjorts på Aiko, vilket gick förvånadsvärt fort.

Blodproven visade att sänkan var lite förhöjd, samt muskelvärderna. MR visade att han har några disker som inte är riktigt bra, hon förklarade att de var föråldrade i förtid men att det tyvärr är vanligt hos både Lhasa apso och Shih tzu. Ryggmärgsprovet var inte helt bra och trots att inget gav något ordentligt svar så tror veterinären att det på grund av ryggmärgsprovet kan röra sig om en reumatisk sjukdom som vi pratade om tidigare. Så hon har skrivit ut kortison till honom så ska vi tillbaka vecka 17 på återbesök.

Vi vet ju att Aiko svarar på kortison sedan tidigare så det ska bli superskönt att se honom må lite bättre ♥

Frika

Magnetkameraundersökning och Ryggmärgsprov

Jag vill först be om ursäkt för dålig uppdatering. Jag låg i influensa en vecka och orkade då inte lyfta ett finger och efter det har det helt enkelt inte blivit av. 

Både Aiko och jag har varit hos läkare, men då bloggen handlar om mina fyrbenta hjärtan så kommer det här vara fokus på Aikos veterinärbesök. Under onsdagen har han varit inne på Bagarmossens Djursjukhus för MR (Magnetkameraundersökning/Magnetröntgen) samt ryggmärgsprov. Det var en ledsen Aiko som vi lämnade över till veterinären på morgonen, men så fort vi hade gått så tydde han sig till personalen, vilket var skönt att höra. Narkosen hade bara gått bra, samt MR och ryggmärgsprovet. På uppvaket tömde de hans blåsa och när han sedan vaknat till lite bajsade han på golvet, antagligen som en liten gåva till personalen ;)

Vi hade turen att få hämta hem honom redan vid lunch då de tog honom först. Antagligen för att han har varit väldigt orolig och ville sitta i personalens knä hela tiden, vilket han generöst fick göra under sin vakna tid. Aiko har under dagen fått en ny frisyr, han är nämligen rakad på en yta över ryggen där de tog ryggmärgsprovet, samt på frambenet där de satte kanylen. Så det får allt bli vårfrisyr på Aiko istället här i dagarna :)

Jag måste också tillägga att Folksam är bäst, vilket är Aikos försäkringsbolag. Vid förra besöket sa veterinären att de går in med max 5000 av de 12 000 kr som bara MR går på. Men väl i kassan när sköterskan hade pratat med Folksam sa hon "ibland är de snälla" och meddelade att de gått in med hela 15 000 kr, vilket innebar att sambon och jag bara behövde betala ungefär 1700 kr. Vi stod där med hakorna någonstans nere på entrégolvet då vi var berädda på att behöva betala runt 10 000 kr :D

Nu ska vi bara invänta svar från dagens undersökningar och jag hoppas innerligt att de har hittat något som går att behandla så att hjärtat mitt kan få må bra i sin kropp ♥
Jag höll på att glömma att berätta att jag även varit på uppfödarutbildning hos vår rasklubb, Chinese Crested Club, och där gjorde ett godkänt uppfödarprov. Jag satt hela dagen på föreläsning i influensa och är mäkta stolt över att jag klarade provet. Tack än en gång till klubben för en bra utbildning och ett bra initiativ! 

Frika

Laser Lites

Idag fick jag ett paket från Citypet som innehöll Laser Lites Stripping, Laser Lites Silk och en borste. Jag hade egentligen velat prova att bada Aiko med det, men han badades igår och tycker att det är dödens tråkigt, så det kändes lite elakt att bada honom igen. Istället var det Leica som fick vara försökskanin, hon badas ju ändå oftast varje dag. 

Först blandade jag till lite Stripping och hade i pälsen för att tvätta bort alla rester från tidigare produkter. När jag hade sköljt ur det så blandade jag till balsam och Silk och hade i pälsen. Efter det sköljde jag, tog upp hunden ur badet och fönade henne torr.

Resultatet blev super! Hennes päls blev jättemjuk och sockarna fick jättefin volym. Det blir absolut fler Laser Lites-produkter i framtiden och just nu kliar det ovanligt mycket i fingrarna efter en puff ;D

Frika

Utställningsresultat

Igår var det utställning i Strängnäs. Jag var inte direkt på utställningshumör av någon okänd anledning, men vi hade det väldigt trevligt ändå :) Tack till alla inblandade! 

Leica var väldigt taggad innan vi skulle in i ringen och travade på superfint. Väl inne i ringen var hon lite väl glad och fjamsade mest runt i ringen i galopp. När vi sedan fick vänta tröttnade hon lite och var lite slarvig i rörelserna när det väl gällde. Hela hon var lite fjamsig i ringen men det kanske inte var så konstigt med tanke på att jag inte var så taggad själv ;) 


Officiell, Strängnäs 9/3 2013. Unghundsklass
Domare Åsa Andersson. Excellent UKK:2

"Fem. tik med tilltalande storlek och prop. Välskuret huvud, vackra mörka ögon, utm. öron, ngt välvd i sin rygglinje, bra svans, ok vinklar, rör sig ok från alla håll, kunde ha mer drive, utm. skinn, vacker crest av utm. kvalitét"


Hon blir bara finare för varje dag som går! :D 
Frika

VÅR

Igår bestämde Leica sig för att det var vår ute. Så här såg det ut. Aiko sprang några varv han också, men mer en så orkade inte hans kropp.
Frika

Hundfysioterapeut

Jag planerar att ta hundarna till en hundfysioterapeut när Aikos utredning är klar och när min plånbok efter det tillåter. Jag vill när det gäller Aiko ha hjälp med att behandla och förebygga, inte bara ryggproblemen utan även hans felstälda framben. När det gäller Leica vill jag mest bara kolla igenom henne, se så att hon inte felbelastar någonstans samt få hjälp med lite övningar för hennes knä som enligt veterinären är lite, lite löst. 

Jag tror att det är en mycket bra investering för jag vill ju att mina hundar ska ha en god hälsa genom hela livet :)

Frika

Utställning Strängnäs

På lördag bär det av till Strängnäs där Leica och jag ska vänstervarva. Det ska bli kul, även om jag som vanligt är nervös över hur hennes hud ska hantera utställningarna numera. Den har blivit mycket bättre, även om den forrtfarande är aningen torr. Men så fort våren kommer och hennes hud får lapa lite sol så tror jag att den kommer få tillbaka allt sitt naturliga skydd. Både sambon och jag tycker dock att hennes pormaskar har minskat och det tyder ju på att huden mår bättre. Kanske hjälper det nya fodret till också, men det kan jag inte säkert svara på. 

Hur som helst ser vi fram emot helgen :)


En dålig mobilbild på min fina prinsessa idag ♥


Frika

Kräkningar & Hälta

Vi har fått ut en av Aikos två magmediciner. Den andra som var en flaska på 560 ml hade gått ur sortimentet och flaskan på 300 ml som vi skulle få istället var slut hos leverantören. Den snälla kvinnan på apoteket ringde dock runt till de andra apoteken i Nynäshamn för att se om de hade medicinen hemma, eller om de kanske till och med hade kvar av den större storleken. Tyvärr hade ingen utav apoteken i vår stad Aikos medicin. Kvinnan på apoteket erbjöd sig att prova i Västerhaninge istället, men jag tyckte att hon hade hjälpt mig nog så jag tänker istället ringa veterinären och kolla om det finns någon annan medicin att ersätta den med. 

Aiko har i alla fall ätit den ena medicinen i två dagar och han fick behålla maten tills nu ikväll då den knappt hann ned i magen innan den landade på vår matta, som förövrigt behöver en rejäl tvätt efter alla kräkningar. Pojken min är heller inte alls fräsch i ryggen idag. Han är väldigt stel, rör sig ganska behindrat med bakbenen, lyfter inte ordentligt på benet när han kissar och haltade lite mot slutet av sista kvällspromenaden. Vilket ben han haltade på kunde jag inte se, dels för att hältan var väldigt diffus och dels för att det var mörkt ute. Väl hemma är han loj och nedstämd.

Jag hoppas att vi får en tid till magnetröntgen snart så att utredningen går fortare och Aiko därmed får må bättre. Det gör så ont i hjärtat att se honom må dåligt ♥

Frika

Reumatisk sjukdom?

Nu har vi kommit hem efter ett besök hos Bagarmossens djursjukhus. Vi fick en superbra veterinär och sköterska som inte var sena med att kommentera hur söt och duktig Aiko var, som skötte sig exemplariskt under hela besöket. Han gillar inte veterinärbesök och borrade sitt huvud djupt in i min famn, men stod som ett ljus medan veterinären undersökte honom. Denna veterinären märkte att han hade ont i sin rygg, även om han inte riktigt vill visa hur han egentligen mår, och det är så en bra veterinär ska vara. 

Då jag även bad henne att ta en titt i Aikos öron som har krånglat fram och tillbaka med öroninflammationer den senaste tiden, så berättade veterinären förvånat att hon aldrig hade sett så rena, torra och fina öron någon gång förut. Jag blev då påmind om hur pedantisk jag faktiskt är med mina hundar. Jag som har tyckt att hans öron inte har sett helt bra ut fastän han var färdigbehandlad från sin inflammation behövde inte oroa mig. Öron är inte kliniskt rena, även om jag verkar tycka att de ska vara det ;)

Aiko fick ge två rör med blod och har nu ett fint blått bandage runt sitt vänstra framben. För det högra frambenet, hans så kallade "lyckoben", var lite väl krokigt att sticka i tyckte sköterskan. Veterinären tyckte att det var tur att han hade så mycket päls på benen så att folk slapp stirra på hans enormt felvridna ben. Ja för felvridet är det då tassen näst intill pekar helt bakåt i vissa lägen. 

Veterinären ställde oss sedan på kö till magnetröntgen, något som kommer att kosta 12 000 kronor (försäkringsbolaget kan dock gå in och betala upp till 5000 kronor av summan) för oss att genomföra. Veterinären tror nämligen att det rör sig om en reumatisk sjukdom. Detta skulle dock gå att behandla med livslång behandling och veterinären tror att Aiko kommer att leva i många år till som en ny, frisk hund. Hon tyckte även, precis som vi, att det var befängt att en del har påstått att vi borde avliva Aiko.

Aiko fungerar för tillfället inte egentligen med någon annan hund än Leica, antagligen mest på grund av att han har ont. Men han är ju, som vi brukar säga, även lite autistisk och trivs inte helt i sällskap med många andra hundar och människor. Och detta är något som jag som hundägare får respektera. Trivs han inte med att umgås med andra så ska han inte behöva göra det. Min plikt som hundägare är att se till att Aiko mår så bra som möjligt och jag får då helt enkelt anpassa mig efter honom. Jag tänker inte avliva en hund bara för att denne inte är översocial. Jag tänker heller inte avliva en hund som inte mår helt bra i kroppen, utan att veta vad som är fel och om det går att behandla. Så länge Aiko har livsgläde kvar och inte ger upp så tänker inte jag heller göra det, och Aiko har en enorm livsglädje kvar.

Aiko fick två magmediciner utskrivna som han ska äta i 10, respektive 14 dagar för att läka ut magen som inte riktigt velat vara med den senaste tiden. Veterinären trodde att det, om det rör sig om en reumatisk sjukdom, kunde vara så att även magen blir påverkad. 

Så nu inväntar vi provsvar och tid för magnetröntgen och hoppas innerligt att vårat hjärta får all hjälp han förtjänar ♥


När Aiko för ett år sedan fick kortison för sin rygg så man märkte tydligt att han var mer lättsam i sin relation till andra hundar. Här har han självmant gått och lagt sig hos Ullis.


Frika

RSS 2.0