Struvit

I lördags satt vi hos veterinären i fem timmar då Leica i fredags kväll kissade blod. Det visade sig att Leica har struvitkristaller i urinen, något som bildas om pH-värdet i urinen är förhöjt. pH-värdet i hundens urin ska ligga mellan 6.0 och 6.6 och struvit bildas alltså om pH-värdet ligger högre än 6.6. Veterinären prackade på oss fyra (de ville sälja på oss fler men det fanns bara fyra kvar) burkar mjukmat som skulle lösa upp struvitkristallerna. Självklart ville vi att prinsessan skulle bli frisk så fort som möjligt och burkarna var en självklarhet. När hon har ätit mjukmaten i några veckor så ville veterinären att Leica i resten av hennes liv ska äta ett veterinärfoder som är struvitförebyggande. Jag som avskyr veterinärfoder var inte pigg på tanken men nickade medhållande innan vi pungade ut på tok för mycket pengar, tog med oss hjärtat och åkte hem.

När jag sedan läste på mjukmatsburken kunde jag inte annat än att bli arg på veterinärkliniker som gör allt för tjäna pengar.  "Sammansättning: spannmål, oljor och fetter, kött och animaliska biprodukter, ägg och äggprodukter, socker, mineraler, vegetabiliska biprodukter. Urinförsurande ämnen: kalciumsulfat, DL-metionin". Detta är inget jag vill att min hund ska äta. 

Jag har de senaste dagarna googlat, googlat och åter googlat tills jag hittade en lösning som gör att jag kommer undan hemska veterinärfoder. För att sänka pH-värdet i urinen så mycket att kristallerna löses upp behöver Leica få i sig DL-metionin som är det verksamma ämnet i det struvitlösande fodret. Detta ämne finns även i en pasta som heter Uro-Pet, avsedd för exakt samma sak som veterinärfodret. Dock rör det sig inte om nästan en hel burk om dagen utan bara någon tesked och Leica kan istället äta vanligt foder. 

Jag har även beställt hem pH-stickor som ska komma i dagarna. Med dessa kan jag själv hålla koll på pH-värdet i Leicas urin. Jag kan då även se om Aiko också har förhöjt pH. Har han det är det troligtvis hundarnas nuvarande foder som är boven. Hur det dock än ligger till med fodret så ska jag slopa torrfodret helt, fortsätta med färskfodret tills det är slut och blanda in BARF. Därefter blir det bara BARF, Biologisk Rå Anpassad Föda, det vill säga endast rått kött, inälvor, ben och grönsaker (grönsakerna för utfyllnad i mina hundars fall och reglering av pH-värde). Med denna diet har jag full koll på vad Leica får i sig och förhoppningsvis kommer hon aldrig mer få struvit. 

Vom og Hundemat skriver här "Den vanligaste formen av urinsten är struvit (80%), där magnesium bildar kristaller som migrerar ner urinledaren, dessa kan växa sig stora i urinblåsan. Urinsten är mycket smärtsamt och kan orsaka allvarliga komplikationer om tömning av urin slutar helt. Struvit kan endast bildas vid ett pH högre än 6,6 och kan även lösas upp om urin är surt. Typiskt för köttätande djur är att urinen har ett pH på ca 6." Detta betyder att en BARFkost troligtvis kommer att hålla pH-värdet på en optimal nivå. 

Det är som Vom og Hundemat skriver otroligt smärtsamt med struvit då kristallerna river sönder urinrören och därför äter Leica nu smärtstillande. Vi ska om sex veckor lämna in ett nytt urinprov för att se så att kristallerna är borta och det hoppas vi innerligt att de är :) 

Frika

Semestern i bilder

Här är vår semester i bilder :D


Hundarna åkte båt för första gången och betedde sig som om de var världsvana Båtsman ;) 

 
 

Midsommarfina hundar
 
 Efter midsommar åkte vi till mina föräldrar i Skara. Leica var i höglöp och gjorde allt för att förföra Aiko ;)
När vi kom hem låg vi på klipporna och hade det bra :)Den 13e juli fyllde Leica hela 2 år. Här är hon på sin dag :) 

 
 
 
 

Häromdagen förnyade jag Aikos frisyr som hade blivit aningen vildvuxen under semestern. Så här fin blev han :) 

 
Frika

RSS 2.0