Långhårig Aiko

Aiko sparar ut sin päls för att stilla mitt behov efter en puff lite ;) 
Frika

Hanhundsdjungeln

Jag tar en liten paus från hanhundsdjungeln där jag med ljus och lykta söker efter den perfekta hanen. Jag har stora krav på Leicas kommande kavalier och nu börjar jag fundera på om jag har för stora krav för ingen känns riktigt perfekt. Det ju lång tid kvar innan det är dags men för mig är det viktigt med framförhållning och planering. 

Han ska ha ett underbart temperament och utstrålning. Han ska vara hälsotestad efter alla konstens regler och vara frisk som en nötkärna. Han får gärna vara lite äldre för att minska risken att han utvecklar ärftliga sjukdomar. Han ska såklart vara snygg, rastypisk och väga upp Leicas nackdelar. Han ska givetvis ha god tandstatus och han ska ha bra päls, bra hud och nakenhet (om han är naken). Både hans inavelsgrad och hans och Leicas gemensamma inavelsgrad ska givetvis också vara låg.  

Leica är bra på många, många sätt och därför vill jag föra hennes gener vidare. Men som alla hundar har hon även några nackdelar och för mig är det viktigt att hanen jag väljer inte har samma brister som Leica har. 

Enligt chinese crested dogs rasstandard så är Leica för kvadratisk och skulle behöva en längre rygg, även om ingen domare nämnt detta i kritiken. Hon skulle behöva en planare rygg och har aningen för brant kors. Hon skulle behöva ett lite starkare bakställ och har enligt rasstandarden för kort nos, även om jag personligen älskar den korta nosen. Hon kunde också ha en bättre behåring då hon är aningen för hårig för min (och rasstandardens) smak på de delar av kroppen som hon inte ska ha hår på. Leica utvecklas fortfarande och kommer nog att fortsätta göra det ett tag till. Bakstället blir alltså bara bättre och bättre.

Leica har dock desto fler fördelar och positiva aspekter att föra vidare och de är alldeles för många för att jag ska kunna skriva ned dem i en rimligt lång text. Men hennes enligt mig starkaste sidor är bland annat hennes temperament. Hon är glad, nyfiken och framåt med en hel del skinn på näsan och är inte rädd för att säga vad hon tycker. Hon älskar människor och då framförallt barn som hon avgudar. Hon har ett underbart uttryck och fantastiska rörelser. Hon har väldigt bra hud (även om den har varit lite ur balans efter skabbehandlingarna) och päls. Hon har mycket bra storlek, bra bröstkorg, ögon, öron och svans och för att vara lite partisk är hon helt enkelt den bästa lilla kines någonsin ;D

Frika

Mål för 2013

Jag hoppas kunna ta en kull på Leica nästa år, men det är mycket som behöver fixas innan dess. 

* Ögonlysa Leica 
* Patellakolla Leica
* DNA-testa Leica för PLL
* DNA-testa Leica för Prcd-PRA
* Genomföra BPH med Leica

* Gå CCClubs uppfödarutbildning
* Gå SKKs uppfödarutbildning
* Ansöka om kennelnamn

Listan kommer att fyllas på eftersom. Just nu behövde jag bara skriva ned dessa punkter och få undan dem från mitt huvud :P 

Frika

Löpband

Häromdagen for vi till Rusta och köpte ett sånt här. Vi har länge tittat på ett löpband till Leica och då vi fick tipset om detta billiga som dessutom går att fälla upp och ställa undan så var vi tvugna att slå till :D Nu jävlar ska hon bli av med sina tuttar ;D

Och för att förhindra felaktiga antaganden så kopierar jag min text från min Facebooksida och lägger ut även här.

Till alla som har fördomar om att jag har för avsikt att träna min hund på löpband

1. Mina hundar får gå promenader, ordentliga sådana varje dag.

2. Det har inte ett dugg med lathet att göra då det är bra mycket omständigare att motionera hunden på löpband än att ta en promenad. 

3. Min hund har skendräktighetstuttar och utöver det en del fett att bli av med, detta försvinner inte på henne av vanliga promenader, oavsett hur långa de är.

4. Är det flera minusgrader så tränar jag inte mina hundar ute då det inte är bra för lungorna. 

5. Är det flera minusgrader ute så måste min hund ha kläder med ben på sig, vilket enligt mig ej är lämpligt för henne att träna i. 

6. Jag bor mitt i centrum i en stad utan gräs. För att ta mig till ett bra underlag för träning måste jag ta mig dit med fordon, något jag inte har tillgång till. 

7. Just nu är det för halt och grusigt ute för att jag ska kunna cykla med min hund eller låta henne dra sin vagn, vilket normalt sett är den fysiska aktivitet hon utför utöver promenader.

8. Min hund behöver ordentlig fysisk träning för att hon ska må bra, utan det blir hon lätt uttråkad. 

9. Jag vill hålla mina hundar i bra fysisk hälsa, även när väderleken inte tillåter. 

10. Har ni inget vettigt att säga, läs punkterna en gång till. Har ni fortfarande inget vettigt att säga, säg då inget alls.
Frika

Fler bilder

Här kommer några bilder som Emma fotade på Leica och mig :DFrika

MyDog

I torsdags och fredags sprang Leica och jag i ringen på MyDog i Göteborg. Här är resultaten :D


Officiell, MyDog Göteborg 3/1 2013. Unghundsklass
Domare Veli-Pekka Kumpumäki. Excellent UKK:2

"Glad liten tik, visad i ngt högt hull för dagen. Huvudet önskas ngt elegantare. Bra benstomme, bra topline, mkt bra hud. Rör sig glatt"
 

Officiell, MyDog Göteborg 4/1 2013. Unghundsklass
Domare Kenneth Edh. Excellent UKK:1 CK

"Fin storlek & bra proportioner, feminint huvud & bra uttryck. Välplacerade öron, bra rygglinje, bra stomme och kropp. Tunn fin hud men lite stubb. Rör sig med fint steg och resning"


Underbart! Jag var innan väldigt orolig för Leicas hud då den var väldigt dålig på senaste utställningen, men den har återhämtat sig jättebra och såg väldigt fin ut båda dagarna. Lite stubb fick domaren leva med, hellre det och vara fin i huden än tvärtom. Och nog behöver hon gå ned lite grann i vikt men jag vill inte påstå att hon är så tjock att det borde nämnas i kritiken ;P Leica var i alla fall väldigt pigg och glad i ringen och jag är supernöjd med dagarna på MyDog :)

Två bilder som Jean T Alexandersson fotat på Leica och mig :)
Frika

RSS 2.0