Veterinärtid

Aiko är inte fräsch i kroppen, inte alls faktiskt. Så på fredag ska vi till Bagarmossen och börja en utredning på honom. 

Han har som många redan vet problem med ryggen. Det började för ett år sedan då han plötsligt fick akut ont i ryggen, med hälta på båda bakbenen men framförallt höger bak. Han ville inte ens stödja på benet till och från. Han skrek när jag tog på ryggen och mådde allmänt dåligt. Vi åkte till djurkliniken i Haninge där vi inte fick någon hjälp alls. Aiko visar nämligen inte att han har ont när han är hos veterinären och vi var efter en röntgenbild och utskrivet smärtstillande hemskickade. Då Aiko inte reagerade alls på smärtstillandet så ringde jag in igen och fick en tid några dagar senare. Just den dagen mådde Aiko mycket bättre och haltade inte längre. Jag blev då direkt hemskickad och blev ombedd att komma tillbaka när han visade att han hade ont, vilket inte var lätt då han aldrig visar för veterinären att han har ont. 

Jag kom istället kontakt med en veterinär i Uppsala som uteslöt borrelia och andra sjukdomar, för att sedan sätta in en kortisonkur som Aiko lyckligvis svarade på och blev helt fri från sina ryggproblem. Men efteråt har smärtan i ryggen succesivt kommit tillbaka, tillsammans med andra symptom. 

Aiko har alltid varit en kräkare. Han har från att han var valp kräkts mycket och han matvägrade och kräktes magsyra varje dag som valp. När vi sedan upptäckte att han inte tålde vete och var känslig mot andra spannmål så började vi ge honom färskfoder. Aiko blev en helt annan hund efter det, hans mattomma kräkningar, hans klåda i huden och hans ständiga öroninflammationer avtog. Men på grund av att Aikos magmun inte riktigt fungerade som den skulle så kräktes han fortfarande, men mest efter att han hade druckit mycket eller sprungit omkring efter maten. Så länge vi höll honom stilla efter mat och dryck så fick han behålla vätska och mat. Aikos matvägran och mattomma kräkningar har dock fortsatt i liten skala till och från genom hela hans liv, tills för några månader sedan då vi äntligen hade hittat foder och utfodringssätt som han trivs med. Bravo färskfoder på morgonen och Acana torrfoder på kvällen (vi gjorde tvärtom innan men det fungerade inte alls) och det var nu ytterst sällan som han matvägrade och kräktes magsyra till följd av det. 

Sedan en månad tillbaka har han dock börjat att kräkas upp sin mat, till och från, och den senaste veckan har det skett varje dag. Han har också visat att han har ont i magen genom att ställa fram benen som en gunghäst och intensivt spänna mage och rygg. Han har även fått problem med öroninflammationer som inte riktigt vill ge med sig så det känns som att hans immunförsvar inte är på topp. Hans allmäntillstånd känns alltså inte bra.

Tidigare trodde vi att Aikos ryggont kunde bero på att han belastar den fel då han är så felbyggd i kroppen. Inte nog med att han kommer få artros i två leder i det högra frambenet då han har en trappstegsformation i armbågen och en illa felställning i handleden, han är mycket högre i bak på grund av att hans framben är böjda. Detta har gjort att vi trott att det kan vara anledningen till att han har ont i sin rygg, men med tanke på hans andra diffusa symptom så tror jag tyvärr att det är något mycket värre än så. Man ska inte ta ut någon sorg i förskott, men min känsla säger att det inte kommer att sluta bra. 


Här är röntgenbilderna på Aikos framben. Krokiga och därmed kortare, samt trappstegsformation i armbågen och den illa felställningen i handleden.
Här ser man hur mycket högre Aiko är i bak
Här är Aiko för ett år sedan när han mådde som sämst, vilket tydligt syns i blicken :(
Frika

Cenaturio Lamm & Ris

Cenaturio, ett torrfoder helt utan konserveringsmedel och vars proteinkälla enbart är från muskelkött, ska vara bra för nakenhundarnas hud. Detta foder ska Leica testa i några veckor för att se om det påverkar hennes hud positivt. Det innebär även att vi byter ut morgonens Bravo färskfoder mot Cenaturio för Leicas del, men hon åt med god aptit nu på morgonen. Även Aiko tyckte att fodret var fullt ätbart vilket är ett högt betyg. 

Det ska bli spännande att se om det blir någon skillnad på Leicas hud som efter skabb-behandlingarna har samlat på sig en del pormaskar. Fortsättning följer :)

Frika

Stallhundar

Idag var hundarna och jag med Hanna i stallet. Hundarna röjde runt som bara den och jag fick äran att åka lite häst. Mycket härligt :)


Frika

20 frågor om mina hundar

Aiko
1. Vilken pälsvård behöver din hund? Fäller den mycket?
Aiko fäller inget men har en hel del underull som går att kamma ur. Mängden pälsvård beror helt på vilken frisyr man vill ha honom i. Just nu är han ganska långhårig och behöver badas ungefär varannan vecka och borstas några gånger i veckan. På sommaren är han alltid nedklippt och behöver därmed inte samma pälsvård. Dock måste man vara noga med att se till att han inte går blöt och fuktig då han lätt får fukteksem på grund av att han har så mycket underull. 

2. Vilka aktiviteter gillar din hund?
Aiko gillar att springa lös på platser där det inte finns andra hundar eller människor, samt trickträna. Agility är också en stor favorit men får inte utövas så mycket då han har ont i sin kropp.

3. Hur är din hunds hälsa?
Aikos hälsa har aldrig varit bra och kommer aldrig att vara det. Han kommer att få artros i sitt högra framben då han har en trappstegsformation i armbågen och en extrem felställning i handleden. Han har även problem med sin rygg, antagligen på grund av att han felbelastar den då hans framben är betydligt kortare än bakbenen. Aiko har också problem med sin magmun samt att han är överkänslig mot spannmål(speciellt vete som han inte alls klarar av) och stärkelse. Aiko har även en del psykiska besvär. 

4. Vaktar din hund dig eller saker?
I Aikos värld finns det bara han och jag så han har en vilja att beskydda mig. Han vaktar dock aldrig några saker, inte ens från Leica.

5. Hur är din hund att träna med?
Aiko är extremt smart och lättlärd men han har ett oerhört dåligt tålamod när vi jobbar tillsammans. Han gör då allt och inget på samma gång och "hör" inte vad jag säger. Jag kan i ett sådant läge bara vänta ut honom. Han älskar dock problemlösning och skulle kunna spela sitt aktiveringsspel i timmar.

6. Hur är din hund mot människor?
Aiko är väldigt opålitlig när det kommer till människor han inte känner och bland barn vågar jag inte ha honom (om de inte är barn som han har kännt sedan han var valp). Mig avgudar han dock och när det kommer till oss han känner och tycker om så är han helt underbar och alltid pålitlig.

7. Hur är din hund mot andra hundar?
Det finns bara två hundar som Aiko känner sig trygg med och det är "lillasyster" Leica och "flickvän" Tea. Bland andra hundar är han väldigt opålitlig och då min lilla autistpojke inte känner sig trygg med att vistas bland andra hundar så utsätter jag honom inte för det.

8. Vad tycker din hund om skötsel?
Jag kan göra precis vad som helst när det gäller Aiko, han litar alltid på mig. Så pojken min sover genom all hantering så som kloklipp, pälsvård med mera. 

9. Är din hund kelig?
När det gäller oss som Aiko tycker om så är han en riktig gospropp och är gärna väldigt nära.

10. Håller din hund sig nära dig när ni är ute och har ni bra inkallning?
Aiko håller alltid till nära mig och har en ganska bra inkallning.

11. Skäller din hund mycket?
Han är ju vakthund så han skäller mörkt och kraftigt när han hör ljud i porten eller när det kommer någon. Han är dock aldrig skällig annars. 

12. Är din hund rädd för något; i så fall vad?
Ja Aiko är rädd och osäker när det gäller mångt och mycket, men det är inget mot när han var valp och skakade av skräck varje gång vi mötte en människa på promenaden. 

13. Vilka fem ord skulle du använda för att beskriva din hund?
Själsfrände, Speciell, Osäker, Underbar, Psyko (Även ett av hans många smeknamn)

14. Tycker du att din ras verkar ha några särdrag jämfört med andra raser?
Aiko är en blandning men jag har träffat en del likadana blandingar och jag tycker att de överlag är ganska opålitliga.

15. Vad var lättast att lära din hund och vad var svårast (som ni kanske inte har lyckats med än)?
Det lättaste var nog sitt och svårast är nog trick som buga då han lat som han är gärna sjunker ihop i en liten hög. 

16. Var rasen som du trodde innan du skaffade den?
Att Aiko skulle dela sitt liv med mig var helt och hållet ett impulsbeslut och innan dess visste jag inte alls mycket om raserna, men jag trodde nog att raserna var lika gulliga i sättet som till utseendet och det tycker jag inte att de är. 

17. Hur länge kan din hund vara ensam?
Tills han blir kissnödig. Han har aldrig haft några problem med att vara själv hemma.

18. Har din hund mycket jaktinstinkt?
Nej, inte alls.

19. Vilka egenskaper tycker du att en ägare till din ras bör besitta?
Bestämhet, lugn och kärleksfullhet. 

20. Kommer nästa hund bli av samma ras?
Nej.Leica
1. Vilken pälsvård behöver din hund? Fäller den mycket?
Leica behöver mer hudvård än pälsvård och badas några gånger i veckan. Hon fäller inget alls.

2. Vilka aktiviteter gillar din hund?
Leica gillar främst fysiska aktiviteter, som att dra vagn eller springa på löpbandet. Annars gillar hon kravlösa aktiviteter som att bara vara lös i skogen och strosa samt leka med andra hundar, sålänge de är små. Leica gillar även agility så länge det sker på hennes villkor.

3. Hur är din hunds hälsa?
Leicas hälsa har hittills varit utmärkt.

4. Vaktar din hund dig eller saker?
Nej, hon kan vakta saker/ben/mat från andra hundar, men aldrig annat.

5. Hur är din hund att träna med?
Leica är väldigt rolig att träna med då hon är vädligt smart och lättlärd, men ställer man krav på henne så är hon inte sen med att tycka att man är den mest ointressanta människan i världen och vill inte längre vara med.

6. Hur är din hund mot människor?
Leica älskar människor, till och med lite väl mycket då det inte alltid uppskattas att få en tunga upptryckt ända upp till bihålorna.

7. Hur är din hund mot andra hundar?
Så länge de andra hundarna respekterar hennes space så är det aldrig några problem, även om stora hundar är lite läskiga.

8. Vad tycker din hund om skötsel?
Hon är inte så förtjust i det men har lärt sig att hon inte kommer undan. 

9. Är din hund kelig?
Ohja!

10. Håller din hund sig nära dig när ni är ute och har ni bra inkallning?
Ja hon brukar hålla sig nära mig, men inkallning sker dock bara när hon själv vill.

11. Skäller din hund mycket?
Hon är en larmhund och skäller högt och gällt när hon hör ljud i porten eller när det kommer någon. Hon skäller också när hon är busig eller vill tala om något.

12. Är din hund rädd för något; i så fall vad?
Leica är ganska tuff men är osäker bland stora hundar då hon inte har någon bra erfarenhet av dem.

13. Vilka fem ord skulle du använda för att beskriva din hund?
Prinsessa, Pratig, Tokig, Kelgris, Vacker.

14. Tycker du att din ras verkar ha några särdrag jämfört med andra raser?
Ja de är väldigt annorlunda från andra raser då de är självständiga som katter, väldigt verbala, oerhört gosiga och det mesta är bara på deras villkor.

15. Vad var lättast att lära din hund och vad var svårast (som ni kanske inte har lyckats med än)?
Lättast är helt klart att snurra och svårast är nog trick såsom ligg som innebär att hon kan utsättas för kyla.

16. Var rasen som du trodde innan du skaffade den?
Ja, om än kanske lite mer extrem på alla punkter.

17. Hur länge kan din hund vara ensam?
Tills hon blir kissnödig. Hon har aldrig haft några problem med att vara själv hemma.

18. Har din hund mycket jaktinstinkt?
Nej, inte alls.

19. Vilka egenskaper tycker du att en ägare till din ras bör besitta?
Tålamod och kan erbjuda en stor portion närhet.

20. Kommer nästa hund bli av samma ras?
Ja!


Frika

Nej till Animail, Ja till Hemfoder

För ungefär två veckor sedan så beställde jag torrfoder åt hundarna, Acana lamm och äpple, som de är mycket förtjusta i. Jag beställde som vanligt från Animail och efter några dagar fick jag ett mejl om att fodret var slut och att det skulle ta en, kanske två veckor innan de fick in fodret på lager igen. De rekommenderade mig att byta foder men eftersom att det var just Acana som jag ville ha så valde jag att vänta. Schampot som jag beställde samtidigt bad jag dock om att få skickat hem till mig direkt, och hade jag inte gjort det hade jag nog fortfarande väntat på mitt schampo. Jag fick schampot några dagar senare, även om Animail ville låtsas om att det var deras idé att skicka det separat. 

Jag väntade hur som helst i två veckor och när jag sedan gick in på deras hemsida och såg att det på orderstatusen stod att fodret var levererat kontaktade jag Animail och talade om att jag ännu inte hade fått något foder. Till svar får jag att det dröjer ytterligare minst åtta veckor innan de får in fodret och även denna gång rekommenderade de ett annat foder. Irriterad över att vi hade slut på torrfoder hemma och över att Animail inte ens kunde sköta kundservicen korrekt (för inte ska jag behöva kontakta dem för att få reda på att väntetiden förlängts med ytterligare åtta veckor) så bad jag om pengarna tillbaka.

Istället vände jag mig till ett annat företag, Hemfoder, och såg att de hade precis det foder jag ville ha i lager (så länge de inte gjorde som Animail det vill säga, och påstod att de hade det inne fastän de inte hade det). Jag klickade hem fodret igår på förmiddagen och hoppades på att jag skulle ha fodret hemma i början på nästa vecka. Till min förvåning och lycka fick jag dock ett mejl bara en liten stund senare där det stod att mitt foder redan hade lämnat lagret och var påväg hem till mig. På morgonen idag fick jag även ett sms där det stod att fodret skulle anlända innan klockan 16 idag, vilket det också gjorde. Så nu står det så fint innanför dörren där postpojken lämnade det åt mig. 

Så Hemfoder har fått en ny kund, och Animail har tappat en.

Frika

Stickad overall

Jag har stickat en ulloverall till Leica och så här blev den :) 

Världens finaste Aiko ♥


Frika

Ögonlysning och Patellakoll

Nu har vi precis kommit hem från Djurakuten i Stockholm där Leica har blivit ögonlyst och patellakollad av Professor Kristina Narfström som är specialicerad på just chinese crested dogs ögonsjukdomar. Leicas högerknä var lite, lite löst men gick inte att luxera och hon är därför utan anmärkning på patella. Ögonen var som Kristina själv sa "perfekta" och alltså även där utan anmärkning. Det känns otroligt skönt att veta att hon är frisk och jag hoppas att hon visar sig vara frisk även vid nästkommande års ögonlysningar. Jag kommer att scanna in resultaten och lägga upp på Leicas sida här på bloggen, men resultaten kommer även att inom kort finnas på SKKs hunddata.

Frika

Hundträff

I lördags träffades jag och fyra glada tjejer med våra hundar på Lövhagen här i Nynäshamn (Aiko fick förstås stanna hemma). Det var mycket trevligt, om än lite kallt och halt ;) Frika

RSS 2.0