Högtid & Mardröm

Imorgon är det nyårsafton och redan har många djurägare fått ge sina djur lugnande medel, satt upp ljudisolerande gardiner, satt igång radion på hög volym samt sett till att djuren är stimulerade och trötta - för fyrverkerierna är igång. Många tvingas till och med ta med sina djur till en avlägsen stuga i skogen i hopp om att ingen annan firar nyår där ute. Trots att djurägarna gör sitt bästa dör varje år många djur av stress, på grund av vår tradition. Desto fler tar en enorm psykisk skada, både tama som vilda djur och många springer bort sig i skräck för att aldrig hitta hem igen. 

Jag själv har tur, mina hundar är oberörda av fyrverkerierna. Trots det är jag rädd att gå ut med dem över nyår då många är så vårdslösa i sin hantering av fyrverkerier. Inte sällan har man hört om skottfasta hundar som plötsligt fått en raket på sig och därefter blivit enormt skärrade vid högre ljud. Inte sällan har man heller hört om skadorna både människor och djur har fått på grund av vårdslösheten. Hade jag kunnat hålla mina hundar inne under de här dagarna så hade jag gjort det, istället blir det korta promenader runt husknuten i hopp om att vi då lyckas undkomma fyrverkerierna. 

Med detta sagt är en tradition en tradition och jag begär inte att någon slutar med fyrverkerier. Däremot hoppas jag att ni som har köpt fyrverkerier endast smäller vid tolvslaget på nyårsafton och att ni då gör det på en plats där raketen och smällaren inte riskerar att hamna i närheten av någon människa eller något djur. Vid tolvslaget är djurägarna förberedda och på så sätt kommer färre djur till skada. 

Jag önskar att det sedan blir olagligt att sälja fyrverkerier till privatpersoner. Istället tycker jag att kommunerna kan få ordna var sina fyrverkerishower vid tolvslaget, då skapas dessutom en trevlig samlingspunkt.

Vill du precis som jag att detta ska genomföras, skriv då under här.

Frika

Kommentarer
Postat av: Jenny Lind

Bra sagt!

Svar: Tack Jenny :)
Fredrika Essgärde-Wass

2014-01-06 @ 10:33:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0