Den perfekta kosten

I föregående inlägg fick ni ta del om varför jag anser att en hund aldrig kan må bra på ett torrfoder (jag rekommenderar er att läsa igenom det innan ni fortsätter). I det här inlägget kommer jag istället berätta vad jag anser är den perfekta kosten för en hund. 

Nu kanske ni tror att jag kommer stapla upp en modell som talar om exakt vad en hund behöver för att må bra? Det kommer inte hända. Som jag skrev i föregående inlägg så handlar allt om att skräddarsy maten till hunden som individ. 

Givetvis finns det riktlinjer man bör följa i sin utfodring (Här finns ett inlägg om BARF) och vi börjar med hundens anatomi. Hunden härstammar från vargen och det kan vi tydligt se både utvändigt och invändigt. Hundens munhåla och tänder är skapta för att tugga kött och krossa ben och det korta mag- och tarmsystemet fungerar utmärkt för att bryta ned det. Hunden är dock inte en varg och det ser vi tydligt i skillnaderna på att förse sig själv med mat genom jakt. En chihuahua skulle till exempel inte kunna jaga sin föda på det sätt som en varg, men det ändrar inte det faktum att munhåla samt mag- och tarmsystem fungerar på samma sätt hos en chihuahua som hos en varg. 

Se hunden för vad den är och ge den råvaror den förtjänar

En hund behöver få i sig proteiner/alla essentiella aminosyror, fettsyror, mineraler och vitaminer från kött, energi från fett, kalcium från ben och vitaminer från inälvor. För att hunden ska få i sig allt detta från ett djur måste vi också titta på hur djuret lever. Maten djuret äter speglas i köttet som hunden sedan ska äta. Därför är det lika viktigt att kon precis som hunden får en artanpassad föda. 

Det finns två typer av essentiella fettsyror som däggdjur inte kan producera själva och därmed behöver få i sig från kosten - omega 3 och omega 6. En jämn balans mellan omega 3 och omega 6 är livsnödvändigt för reparation och uppbyggnad av celler, blodtryck, njurfunktion samt immunförsvar. En ko som äter en artanpassad föda, det vill säga vegetabilier så som gräs och örter, får i sig en korrekt balans mellan omega 3 och omega 6. Hunden som sedan äter kon får då också i sig rätt omegabalans. En ko som däremot äter en spannmålsbaserad föda får i sig en betydligt högre kvot omega 6 än omega 3, vilket inte bara är farligt för kon utan också för hunden som även den då får i sig en felaktig balans. Även en ko som endast äter lite spannmål får en felaktig balans mellan omega 3 och omega 6. 

Alla kemikalier som köttdjuren får i sig är också ett problem. En ko som inte äter en ekologisk och KRAV-märkt föda får i sig väldigt mycket kemikalier som innebär en hälsofara för både kon och hunden. Ganska fort cirkulerar ohälsosamma tillsatser runt i kons blod för att sedan sakta lagras i kroppens alla celler. Kons lever som är en för hunden väldigt viktig vitaminkälla, renar ständigt blodet och den är därför extra hårt drabbad av kemikalierna. 

Matar du kon med dåliga råvaror så matar du även hunden med dåliga råvaror. 

Lika viktigt som att hunden får i sig bra råvaror är det att den får en varierad kost. Olika köttdjur innehåller olika mängd näringsämnen och för att hunden över tid ska få i sig en balanserad föda så bör man variera så många olika djurslag som möjligt.

Men det är inte bara för kroppens skull hunden behöver en varierad kost, utan även för sinnet. Hunden förtjänar en kost som innebär att den får utlopp för sina matrelaterade behov. Den vill se maten, lukta på maten, smaka på maten och känna konsistensen av maten. För att sinnena ska få en optimal stimulans behöver hunden alltså hela tiden få se, lukta, smaka och känna olika typer av kött, fett, ben och inälvor. 

Vi människor vill precis som hunden äta en varierad kost och vi människor är precis som hunden individer. Det är därför viktigt att man individanpassar kosten. 

En människa kan vara glutenintolerant eller allergisk mot mjölk. På samma sätt kan en hund vara allergisk mot protein från gris eller ha ett extra högt kalciumbehov. För hunden som endast tål protein från lamm och fisk så är en kost bestående av kött, fett, ben och inälvor från endast lamm och fisk en optimal föda för just den hunden. För hunden som får klåda av mycket protein oavsett djurslag så är en kost med ris och/eller grönsaker som proteinreducerande optimalt för just den hunden. För hunden som inte har tänder nog att tillgodogöra sitt kalciumbehov via ben så är en föda där man har bytt ut ben mot benmjöl en optimal föda för just den hunden. 

Aiko som på grund av sin reumatism även har problem med gastrit klarar inte av att äta endast rå föda. Den starka och stora mängden magsyra som produceras för att kunna bryta ned rått kött kan vara för mäktigt för en hund med gastrit och kan resultera i att hunden får ont i magen, blir illamående och i värsta fall kan magen rasera totalt. Till Aiko kokar vi därför en stor del av muskelköttet, vilket fungerar väldigt bra för hans mage. Han får även nyponpulver och Standardt Led & Brosk som bland annat innehåller glukosamin, kondroitin och MSM som alla verkar positivt för hans reumatism, artros samt dåliga diskar. På så sätt anpassar vi kosten efter just honom. 

Till Leica behövde vi för några månader sedan koka allt muskelkött samt tillsätta pH-sänkande råvaror och tillskott. Detta för att hon då hon åt torrfoder och färskfoder fick problem med struvitkristaller i urinen. Struvit bildas i urin som har ett förhöjt pH och det kokta köttet hjälpte till att sänka Leicas urin till en optimal pH-nivå. Nu har pH-balansen i Leicas kropp återställt sig till normalt och hon behöver därför inte längre äta pH-sänkande råvaror och tillskott. Hon behöver däremot en större mängd mat i förhållande till vikten i jämförelse med Aiko som kräver väldigt lite mat för att hålla ett bra hull. I perioder behöver även Leica precis som Aiko mer eller mindre kalcium, mer eller mindre lever och mer eller mindre fett. Detta syns tydligt på hundarna och finns att läsa mer om här.

Den perfekta kosten är alltså en artanpassad, varierad och individanpassad föda av bra råvaror, som ger utlopp för hundens matrelaterade behov. 

Frika
Trackback
RSS 2.0