BARF

Vad är BARF?

Först vill jag säga att jag inte på långa vägar är någon expert på ämnet och därmed inte bör anses som en tillförlitlig källa. Är ni intresserade av att börja med BARF så är det viktigt att ni läser på ordentligt om ämnet först. Felutfodring inom alla kategorier av utfodring kan få katastrofala följder. 


Jag rekommenderar alla som är intresserade av BARF att titta in i Facebook-gruppen "BARF och färskfoder till hund & katt" som är en väldigt informativ grupp om allt som rör just BARF och färskfoder. Just nu är det lång kö in så det kan ta några veckor att bli accepterad i gruppen, men det är värt väntan :) 

BARF står för Biologiskt Anpassad Rå Föda (Bones and Raw Food/Biologically Appropriate Raw Food på engelska) vilket innebär att man utfodrar hunden med det den är gjord för att äta, det vill säga kött, fett, ben och inälvor. Den största delen av födan ska bestå av muskelkött. Fett är en bra energikälla men ska inte överdoseras då det kan belasta bukspottkörteln och har man då otur kan hunden få pankreatit, bukspottkörtelinflammation. Ben innehåller kalcium som är livsviktigt för hunden och inälvor innehåller livsviktiga vitaminer. Lever och njure som räknas till kategorin inälvor ska dock inte överdoseras då det kan ge A-vitaminförgiftning. Man kan även i en BARFutfodring tillsätta frukt, grönsaker och bär i kosten men det är inget som måste ingå i hundens föda. Att tillsätta ris som bukfylla eller som proteinreducerande för proteinkänsliga hundar förekommer också.

Vi bör inte jämföra hunden med vargen då hunden är avlad på ett sådant sätt att många individer helt saknar förmågan att jaga sin egen föda. Men ändå ser hundens mag- och tarmsystem, oavsett ras ut som vargens, med en enda skillnad - hunden kan till viss del ta upp näring ur spannmål, även om det inte alls är en optimal föda för den. 

En bra riktlinje är att ge hunden 2-3% av sin kroppsvikt i mat varje dag. Ca 10-20% av kosten ska bestå av ben, 5-10% av lever (eller 5% lever och 5% övriga inälvor, exempelvis njure) och resten av muskelkött med fett. Dock behöver man inte portionera ut allt under en dag utan det räcker att procentsatsen stämmer över en tid på ungefär 7-10 dagar.

Vi får dock inte glömma att alla hundar är individer och kan behöva mer eller mindre av de olika råvarorna. Det finns tre saker man bör titta på när man utfodrar individen. Bajset, ögonen och hullet. Genom att hålla koll på bajset kan man se om hunden har fått för mycket eller för lite ben. Hårt och smuligt bajs kan betyda att hunden behöver en minskad benmängd och löst bajs betyder att hunden behöver en ökad benmängd. Man kan också tillsätta lite mer fett om hunden är för hård i magen men ändå behöver den kalciummängd den får. För mycket inälvor kan bidra till en lös mage och då får man först och främst titta på ögonen. Rinniga ögon betyder ofta att hunden behöver mer lever då ögon och slemhinnor behöver A-vitamin som det finns gott om i lever. Hundens hull talar om att hunden antingen behöver öka kött- och fettgivan eller minska på den.

Hjärta och tunga räknas som muskelkött och lunga, mage och vom räknas som magert muskelkött. Variation är A och O, minst tre olika köttsorter per vecka bör hunden få i sig för att få en balanserad kost. 

Vill man byta från torrfoder till BARF är det viktigt att man byter långsamt. En hund som är van att bara äta torrfoder har inte rätt pH-balans i magsäcken för att bryta ned kött och ben och kan då reagera med kräkningar och diarré. I värsta fall kan ben som magsäcken inte klarar av att bryta ned åka vidare till tarmarna och där fastna eller skada tarmarna. Det bästa är att först byta över till färskfoder, ett helfoder på råa malda köttprodukter, så att hundens mage hinner anpassa sig innan man går över helt på BARF.  

Har man under BARFandet svårt att få i hunden ordentligt med ben så kan man komplettera med benmjöl, kalk eller äggskalspulver. Benmjöl är malda ben och därför den naturligaste ersättningen. Äggskalspulver kan du göra själv genom att torka och sedan mala äggskalen från ekologiska ägg. Ungefär en tesked benmjöl/kalk/äggskalspulver per 100 g kött brukar vara en bra utgångspunkt. Ben ska endast ges råa då strukturen ändras vid tillagning och gör benen hårda och flisiga. Detta kan orsaka skador på tarmarna. Råa ben är mjuka, böjbara och lätta för magen att bryta ned. Dock bör man inte ge bärande ben från stora djur, det vill säga lårben och andra hårda ben som håller upp kroppen, exempelvis märgben. Dessa ben är för hårda för hundarnas tänder och har man otur så kan tänderna skadas. Det var så Aiko skadade sin tand. Den sprack i flera delar hela vägen genom rötterna och veterinären var tvungen att borra i käkbenet för att få ut alla delar. Så var försiktig med de hårda benen.

Äggula är gott och näringsrikt att ge hunden, äggvita bör man dock undvika då det hämmar upptaget av B-vitamin hos hundar.

Hundar kan äta fisk men bör inte få det mer än en gång i veckan på grund av den höga halten metaller. Fiskolja är dock bra att ge varje dag för att hunden ska få i sig rätt omega3/omega6-kvot. Om hunden endast äter frigående och betande djur så behövs ingen fiskolja. Djur som till största delen föds upp på spannmål har dock en felaktig balans mellan omega 3 och omega 6 och om det utger en stor del av hundens kost så bör man tillsätta fiskolja.

Vom (en av magarna hos idisslare) och mage från andra djur är väldigt snällt och är bra att ge om hunden är lite krasslig i magen. Mage mot mage helt enkelt. Kaninmage är en klassiker som sägs vara en mirakelkur, jag själv har dock inte fått chansen att testa det ännu. 

Grönsaker så som morot, sallad, gurka, broccoli och kål går utmärkt att ge sin hund. Även de flesta bär och en liten mängd frukt. Vindruvor, russin, avokado och alla sorters lök är giftigt för hundar och ska inte ges. Huruvida hundar kan ta upp näring från grönt råder det delade meningar om. En del menar att de kan ta upp näring från all frukt och grönt, en del menar att de inte kan det medan andra menar att de endast kan ta upp märingen om man spränger cellväggarna först, genom att frysa eller mixa grönsakerna. I vilket fall som helst ges det oftast som bukfylla eller godis. Mina hundar är galna i allt vad frukt, grönsaker och bär heter och tar det gladeligen som godis. 

Efter en måltid måste hunden få vila. Då kroppen får arbeta extra med att bryta ned ben och köttstycken så finns det risk för tarmvred om hunden rör sig mycket efter måltiden. Hunden blir dock naturligt trött efter en BARFmåltid och lägger sig gärna och sover.

Frika


Kommentarer
Postat av: Marielle

Intressant det där med rinniga ögon och brist på A-vitamin. Jag ger min hund i dagsläget 50 % Standardt Normal torrfoder och 50% Bravo färskfoder - finns det något man kan tillsätta i kosten för att få rätt balans A-vitamin även om man inte har möjlighet att BARF:a?

Svar: Lever finns i de flesta livsmedelsbutiker och det kan du tillsätta även om du inte BARFar. Jag mixar (Leica gillar den bara mixad :P) lever och väger upp i portionspåsar och fryser in, jättesmidigt! Mina får lever två gånger i veckan men en del behöver få det oftare och därmed i mindre portioner då det blir för mycket A-vitamin på en gång vilket ger rinniga ögon. Där får man prova sig fram :) Vill du inte ge lever så finns det säkert tillskott att köpa, men lever är näringsrikt då det innehåller många olika vitaminer :)
Fredrika Essgärde-Wass

2013-08-18 @ 23:05:22
Postat av: Marielle

Okej, lever ett par gånger i veckan kan jag tänka mig att ge! Men hur ska jag veta hur stor mängd jag ska ge varje gång? :)

Svar: Vad väger din hund? 2-3% av din hunds vikt och sedan 5% av det är dagslevergivan. Det gånger 7 blir veckogivan och sedan kan du dela upp det i så många dagar du vill :)
Fredrika Essgärde-Wass

2013-08-19 @ 09:41:44
Postat av: Marielle

Det gäller att ha koll på matematik om man ska BARF:a ;)
Tack så mycket för dina svar, ska köpa hem lite lever och prova ge henne det! :)

Svar: Ja verkligen ;) Behöver du hjälp med att räkna ut något så är det bara att säga till :)
Fredrika Essgärde-Wass

2013-08-19 @ 14:47:15
Postat av: Decibel Sandstedt

Hej!
jag har sedan två veckor börjat Barfa min hund och hittade din blogg i och med Google och alla frågor och råd jag eftersträvade att få i och med detta.

Nu är mitt "Barf:ande" inte särskilt komplicerat i jämförelse med de fantastiska måltider du levererar till dina hundar. =) Jag har börjat med Barf Musch Vaisto (start) och fortsätter med det i några veckor till för att ge henne en lugn övergång då hon snart fyller sex år.

Men jag har redan märkt så otroligt stora och roliga skillnader med min hund så det är inte klokt..

Hon har alltid varit full av energi, sprallig och glad.. men nu är det som om hon är "nöjd" på ett annat sätt. Hon leker med ännu mer energi men istället för att tillslut lägga sig och sova för att hon är uttråkad eller trött så gör hon det för att hon precis ätit eller för att hon spenderar ännu mer lek och energi i och med promenader och mer intensivt när vi leker hemma så att hon VILL ligga ner och fläka ut sig och "mys-sova". Som jag vill kalla det. =) Hon älskar att ligga och gosa bredvid mig och det gör att jag känner mig som en så mycket bättre matte! <3
Nu kan jag sitta vid datorn och få mina saker och ting gjorda, samtidigt som jag ligger och klappar på henne höger om mig där hon ligger väldigt nöjd men njuter av att bli klappad.

MEN.. (förlåt för långt inlägg. =P Känns bara så roligt med dessa positiva förändringar), så kommer jag förbi din blogg och du är expert i mina ögon. =)
Jag förstår att du barfar på "egen hand", men jag trivs bra med Musch eftersom det gör mig trygg i att hon får en rättvis bra mängd av allt... Ialf nu i början. Men samtidigt så får hon märgben varannan vecka eftersom hon är helt galet kär i dessa.. jag vill nog ge henne dessa ben oftare men hon får så hårt bajs dagen efter (pga. överskott av ben/kalk) som jag förstår. Så jag vill inte utsätta henne för det för ofta.. men hennes ögon har blivit lite mer rinniga.. så med tanke på tips som du har givit andra, tror du att jag skulle kunna fortsätta med Barf Musch (vaisto/köttbullar) men tillsätta något som förbättrar hennes ögon? :)

Du skriver lever (jag har aldrig köpt lever i matbutik, och jag har inte ens någon våg hemma.. men är det ett vettigt alternativ? Jag har en chihuahua/papillon och jag har fått rådet att ge henne 3 barf musch vaisto köttbullar/dag. Men jag ger henne två på morron, och sedan dentastick till "lunch" och till kvällen/eftermiddagen får hon en köttbulle och två frolic som jag delar (som bas varje dag). Givetvis ger jag henne bra godis när jag känner, och hon har alltid några ben som inte är lammöron, grisöron eller märgben att gnaga på). Dessa får hon endast då och då.

Men HUR mycket lever vore vettigt att ge henne t.ex. ? Skulle du kunna hjälpa mig med en ännu mer vettig kost till henne på annat sätt?
Jag övergår ju om några veckor till Musch vaisto basic med mer ben och proteiner och mindre grönsaker.. blir hon ännu mer hårdare i magen de gånger hon får äta märgben eller är det bara det att hennes mage behöver tid att vänja sig?

SÅ tacksam för svar/råd.
Följer redan din blogg numera och blir så avis på att jag inte vågar/har kunskapen att ge min hund mat på det sätt du gör. =)

MVH/ Decibel och Tequila (sk. bebis)

Svar: Hej! Vad roligt att du har hittat hit och vad roligt att du är så nöjd med MUSH Vaisto, som är det enda helfoder jag rekommenderar :)
Jag har endast BARFat mina hundar i ett år och är långt ifrån en expert :)

Jag måste dock höja ett varna finger för märgben. Så hårda ben att hundarna inte kan äta upp dem, som bärande ben från stora djur (märgben), kan ge stora skador på hundens tänder. Min hanes P4 sprack i flera delar hela vägen genom rötterna och veterinären var tvungen att borra i käkbenet för att få ut alla delar. Hade jag vetat om riskerna med bärande ben då så hade han sluppit den kraftiga smärtan, samt att han inte förlorat en viktig tand.

Eftersom att du inte gett MUSH Vaisto i mer än två veckor så skulle jag avvakta innan ytterligare förändring. Det tar ett tag för hundens kropp att ställa om sig till en ny kost och att hon är hård i magen beror troligtvis på att hon inte är van vid att smälta ben. Det är vanligt att hundar är hårda i magen i början med Vaisto men så fort magen vant sig vid att bryta ned de små benbitarna så kommer det gå smidigare. I vilket fall som helst skulle jag skippa märgbenen och vänta med andra ben tills magen är stabilare. Är hon för hård i magen ändå så kan du tillsätta lite animaliskt fett.

Jag skulle rekommendera att du går med i facebook-gruppen "BARF och färskfoder till hund och katt" och läser filerna där om BARF. Det finns väldigt mycket information och du kan även söka på gamla trådar.

Jag hjälper dig självklart gärna med att räkna ut hur mycket hon ska ha av allt men jag tycker att du ska ge henne lite tid på Vaisto först :)
Fredrika Essgärde-Wass

2014-07-01 @ 17:28:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0