Svamp

Det var svamp i Leicas öra, sådan jästsvamp som även finns mellan trampdynor och i mungipor på hundar. Svampen har gjort att det blivit en infektion i örat och Leica behandlas nu med kortisondroppar för att få bort infektionen. Vi fick även med MalAcetic Aural som är en svampförebyggande öronrens. Super även till Aiko som så lätt får problem med svampen i öronen. Att svampen gottade sig lite väl mycket i Leicas öra kan dels bero på att det har varit så fuktigt ute, men också för att hon inte fick i sig tillräckligt med kalcium ett tag. Nu är den i alla fall på väg bort och infektionen börjar lägga sig.

När vi ändå var hos veterinären passade jag på att vaccinera hundarna då det var den tiden på året. Aiko reagerade nog dock lite på vaccinet då han var lite hängig imorse. Hans tandkött var lite ljust och han hade 37.3 i temp vilket var lite lågt. Under dagen har han dock piggnat på sig och verkar nu må bra. 

Jag fick idag hem Standardt Benmjöl och Standardt Fiskolja till hundarna. Det var smaskens tyckte hundarna som nöjda slickade i sig en blandning av benmjöl, fiskolja, nyponpulver och laktosfri mjölk. Aiko fick även glukosamin i sin blandning. 

Vi har minskat mängden Uro-Pet till Leica för att se hur hon reagerade och genast steg hon från ett pH i urinen på 6.0 till 6.8. Vi ska nu testa oss fram med lite olika tillskott och råvaror för att se om vi kan sänka det igen utan hjälp av Uro-Pet. Nu provar vi nyponpulver som är extremt berikat med c-vitamin och ser om det kan ge någon effekt. Lyckas vi inte få bukt på det så ska vi försöka ta oss till en veterinär som inte förespråkar veterinärfoder utan tycker att råutfodring är bra för hundar. Jag hoppas då att veterinären mer grundläggande kan ta reda på varför Leica normalt har så högt pH-värde i urinen, istället för att som många veterinärer gör säga att det enda att göra är att ge veterinärfoder livet ut. Min teori är att hon kan ha någon infektion i kroppen som gör att det har blivit obalans och hon skulle i så fall behöva en antibiotikakur. Men först provar vi oss fram själva och ser vad som händer. 

Idag har jag även bytt över Leicas försäkring från Agria till Folksam. Aikos försäkring är tecknad hos Folksam och de har varit hur bra som helst. När Aiko magnetröntgades så sa veterinären att försäkringsbolaget går in med max 5000. Till vår positiva förvåning gick dock Folksam in med nästan 15 000. De har alltid ställt upp under alla Aikos skador och sjukdomar så för mig finns det ingen anledning att ha kvar Leica hos Agria. Anledningen till att Leica försäkrades i Agria från början var för att de har tandförsäkring, något som kan behövas hos den nakna varianten av Chinese crested dog. De har nämligen genetiskt en försämrad tandstatus och tandförsäkring underlättar under tandbytet om hunden får problem. Med Leica behövde vi aldrig utnyttja tandförsäkringen som tur är. Nu väntar jag på svar från handläggningen av en skadeanmälan hos Agria, då när vi åkte in med Leica då hon kissade blod. Det skulle ta 14 dagar och har i morgon tagit 28 dagar, dubbelt så lång tid. Enda gången jag har behövt Agrias hjälp och jag är inte nöjd med dem. Folksam är helt enkelt bäst! 

Nu ligger hundarna och smaskar på varsin bit av torkad oxtrupe, vilket var ett superbra tugg :)Frika

Öronåkomma

Leica har fått någon form av öronåkomma. Det började för några dagar sedan då örat svajade lite. Örat såg dock väldigt fint ut så jag tänkte att det kanske hade med att göra att hon hade fått i sig för lite kalcium. Idag hängde örat rakt ut på promenaden och Leica skakade irriterat på huvudet hela tiden. Jag tittade i örat och nu kunde man se som små flagor på insidan av öronlappen. I övrigt såg örat fortfarande fint ut. Jag petade dock lite med tops i örongången och där nere fanns det en massa brunt klegg. Och oj vad det kliade och var obehagligt på samma gång tyckte Leica. 

Imorgon har vi fått en tid hos veterinären och jag hoppas att de snabbt och lätt kan se vad det är för fel på hennes öra. Jag tar även med mig Aiko om det är något som smittar lätt och de även vill kolla honom. Han har alltid haft problem med öronen och har för tillfället lite smutsiga öron. Nu är de dock rengjorda och hans öron är uppsatta i toft för att det ska få lufta lite. 

Så här ser Leicas öra ut.

 
Frika

Mat söndag 25/8

Frukost Aiko: Grishjärta, nötblod, äggskal. Leica: Grishjärta, nötblod, äggskal, Uro-Pet
Mellis Laktosfri mjölk
Kvällsmat Aiko: RKB Fläsk, äggula, nyponpulver, glukosamin. Leica: RKB Fläsk, äggula, Uro-Pet

Jag har ingen bild på kvällsmaten denna dag, men här kommer en bild på frukosten. Frika 

Mat Lördag 24/8

Frukost Aiko: Vildsvinskav, äggskal, kycklingmage, kortison. Leica: Vildsvinskav, äggskal, kycklingmage, Uro-Pet
Lunch Oxsvans
Mellis Laktosfri mjölk
Kvällsmat Aiko: Nöt, nyponpulver, glukosamin. Leica: Nöt, Uro-Pet 
Frika

Mat Fredag 23/8

Frukost Aiko: Flundra, äggskal, nötblod. Leica: Flundra, äggskal, nötblod, Uro-Pet (+soygurt, äggula)
Mellis Laktosfri mjölk
Kvällsmat Aiko: Nöt, nyponpulver, glukosamin (+ olivolja). Leica: Nöt, Uro-Pet (+olivolja)

Leica tyckte inte alls att flundra var någon hit så i hopp om att lura i henne fisken blandade jag sedan i soygurt (yoghurt gjord på soja) och äggula. Hon fick i sig hälften av fisken i alla fall. Jag har ökat hundarnas äggskalsintag till 1 tsk/100 g kött då de fick i sig för lite kalcium. Därav fick de olivolja i kvällsmaten. Jag ska köpa fiskolja att blanda ut det med för att de ska få i sig den stora mängden, men så länge får olivolja duga :)  
Frika

Mat Torsdag 22/8

Frukost Aiko: Vom, lever, äggskal, äggula, kortison. Leica: Vom, lever, äggskal, äggula, Uro-Pet
Lunch Grisknorr
Mellis Laktosfri mjölk
Kvällsmat Aiko: Oxhjärta, äggskal, nyponpulver, glukosamin. Leica: Oxhjärta, äggskal, Uro-Pet

Sist Leica åt grisknorr lyckades hon på något sätt svälja den hel. Denna gången valde jag en extra lång bit som hon inte skulle kunna svälja. Trodde jag. Slurp och svärdslukar-Leica hade svalt den långa knorren. Hon verkar ha mått bra men hädanefter blir det tugg lika stora som hennes huvud, då kan hon faktiskt inte svälja dem hur mycket hon än vill. Aiko däremot har varit lite dålig nu under natten mellan torsdag till fredag. Vi vaknade av att han gnällde och ville gå ut och väl ute var han jättedålig i magen. Jag fick sedan ställa hunden i duschen och tvätta hans svans som var totalt nedbajsad. Jag undrar vad han reagerade på. 


Här kommer bilder på frukost och kvällsmat 
Frika 

Mat Onsdag 21/8

Frukost Aiko: Lamm med ben. Leica: Lamm, äggskal, Uro-Pet
Lunch Kycklingmage
Mellis Laktosfri mjölk
Kvällsmat Aiko: Kycklinghjärta, nötblod, nyponpulver, glukosamin. Leica: Kycklinghjärta, nötblod, Uro-Pet

 
 


Jag förvarar oxblodet i iskuber i frysen och tinar dem såhär.

 
Frika

Mat Tisdag 20/8

Frukost Aiko: Kyckling, äggskal, kortison. Leica: Kyckling, äggskal, Uro-Pet
Lunch Oxsvans
Kvällsmat Aiko: Oxhjärta, nyponpulver, glukosamin. Leica: Oxhjärta, äggskal, Uro-Pet

Hundarna fick mycket mat då oxsvansarna var stora, därav skippade vi mjölken. Leica kämpade med sin oxsvans i tre timmar. Hon har lite svårt att tugga kött men hon lyckades till slut göra rent oxsvansen så att det bara var ben kvar och då tröttnade hon. Därav fick hon äggskal även till kvällsmaten. Jag glömde fota både oxsvansarna och kvällsmaten, men jag lovar att komplettera med bilder senare. Här kommer i alla fall en bild på frukosten. 


Frika

Mat Måndag 19/8

Frukost Aiko: Vom, lever, äggskal. Leica: Vom, lever, äggskal, Uro-Pet
Mellis Laktosfri mjölk,
Kvällsmat Aiko: Gristunga, äggula, nötblod, nyponpulver, glukosamin. Leica: Gristunga, äggula, nötblod, Uro-Pet 

Idag var det tydligen extra gott med blod ;)

 
Frika 

Matschema Lördag & Söndag

Här kommer matschemat för lördag och söndag. Denna vecka kommer dock matschemat upp tillsammas med bilder på maten :) 

Lördag 17/8

Frukost Aiko: Vildsvinskav, äggskal, kycklingmage, kortison. Leica: Vildsvinskav, äggskal, kycklingmage, Uro-Pet
Lunch Oxsvans
Mellis Laktosfri mjölk
Kvällsmat Aiko: Nöt, nyponpulver, glukosamin. Leica: Nöt, äggskal, Uro-Pet

-

Söndag 18/8

Frukost Aiko: Grishjärta, nötblod, äggskal. Leica: Grishjärta, nötblod, äggskal, Uro-Pet
Mellis Laktosfri mjölk
Kvällsmat Aiko: Oxhjärta, nyponpulver, glukosamin. Leica: Oxhjärta, Uro-Pet

Frika


Vagnprommis

Igår tog vi med oss kameran ut på vagnpromenaden. Leica fick klättra lite i backar :) 
Frika

BARF

Vad är BARF?

Först vill jag säga att jag inte på långa vägar är någon expert på ämnet och därmed inte bör anses som en tillförlitlig källa. Är ni intresserade av att börja med BARF så är det viktigt att ni läser på ordentligt om ämnet först. Felutfodring inom alla kategorier av utfodring kan få katastrofala följder. 


Jag rekommenderar alla som är intresserade av BARF att titta in i Facebook-gruppen "BARF och färskfoder till hund & katt" som är en väldigt informativ grupp om allt som rör just BARF och färskfoder. Just nu är det lång kö in så det kan ta några veckor att bli accepterad i gruppen, men det är värt väntan :) 

BARF står för Biologiskt Anpassad Rå Föda (Bones and Raw Food/Biologically Appropriate Raw Food på engelska) vilket innebär att man utfodrar hunden med det den är gjord för att äta, det vill säga kött, fett, ben och inälvor. Den största delen av födan ska bestå av muskelkött. Fett är en bra energikälla men ska inte överdoseras då det kan belasta bukspottkörteln och har man då otur kan hunden få pankreatit, bukspottkörtelinflammation. Ben innehåller kalcium som är livsviktigt för hunden och inälvor innehåller livsviktiga vitaminer. Lever och njure som räknas till kategorin inälvor ska dock inte överdoseras då det kan ge A-vitaminförgiftning. Man kan även i en BARFutfodring tillsätta frukt, grönsaker och bär i kosten men det är inget som måste ingå i hundens föda. Att tillsätta ris som bukfylla eller som proteinreducerande för proteinkänsliga hundar förekommer också.

Vi bör inte jämföra hunden med vargen då hunden är avlad på ett sådant sätt att många individer helt saknar förmågan att jaga sin egen föda. Men ändå ser hundens mag- och tarmsystem, oavsett ras ut som vargens, med en enda skillnad - hunden kan till viss del ta upp näring ur spannmål, även om det inte alls är en optimal föda för den. 

En bra riktlinje är att ge hunden 2-3% av sin kroppsvikt i mat varje dag. Ca 10-20% av kosten ska bestå av ben, 5-10% av lever (eller 5% lever och 5% övriga inälvor, exempelvis njure) och resten av muskelkött med fett. Dock behöver man inte portionera ut allt under en dag utan det räcker att procentsatsen stämmer över en tid på ungefär 7-10 dagar.

Vi får dock inte glömma att alla hundar är individer och kan behöva mer eller mindre av de olika råvarorna. Det finns tre saker man bör titta på när man utfodrar individen. Bajset, ögonen och hullet. Genom att hålla koll på bajset kan man se om hunden har fått för mycket eller för lite ben. Hårt och smuligt bajs kan betyda att hunden behöver en minskad benmängd och löst bajs betyder att hunden behöver en ökad benmängd. Man kan också tillsätta lite mer fett om hunden är för hård i magen men ändå behöver den kalciummängd den får. För mycket inälvor kan bidra till en lös mage och då får man först och främst titta på ögonen. Rinniga ögon betyder ofta att hunden behöver mer lever då ögon och slemhinnor behöver A-vitamin som det finns gott om i lever. Hundens hull talar om att hunden antingen behöver öka kött- och fettgivan eller minska på den.

Hjärta och tunga räknas som muskelkött och lunga, mage och vom räknas som magert muskelkött. Variation är A och O, minst tre olika köttsorter per vecka bör hunden få i sig för att få en balanserad kost. 

Vill man byta från torrfoder till BARF är det viktigt att man byter långsamt. En hund som är van att bara äta torrfoder har inte rätt pH-balans i magsäcken för att bryta ned kött och ben och kan då reagera med kräkningar och diarré. I värsta fall kan ben som magsäcken inte klarar av att bryta ned åka vidare till tarmarna och där fastna eller skada tarmarna. Det bästa är att först byta över till färskfoder, ett helfoder på råa malda köttprodukter, så att hundens mage hinner anpassa sig innan man går över helt på BARF.  

Har man under BARFandet svårt att få i hunden ordentligt med ben så kan man komplettera med benmjöl, kalk eller äggskalspulver. Benmjöl är malda ben och därför den naturligaste ersättningen. Äggskalspulver kan du göra själv genom att torka och sedan mala äggskalen från ekologiska ägg. Ungefär en tesked benmjöl/kalk/äggskalspulver per 100 g kött brukar vara en bra utgångspunkt. Ben ska endast ges råa då strukturen ändras vid tillagning och gör benen hårda och flisiga. Detta kan orsaka skador på tarmarna. Råa ben är mjuka, böjbara och lätta för magen att bryta ned. Dock bör man inte ge bärande ben från stora djur, det vill säga lårben och andra hårda ben som håller upp kroppen, exempelvis märgben. Dessa ben är för hårda för hundarnas tänder och har man otur så kan tänderna skadas. Det var så Aiko skadade sin tand. Den sprack i flera delar hela vägen genom rötterna och veterinären var tvungen att borra i käkbenet för att få ut alla delar. Så var försiktig med de hårda benen.

Äggula är gott och näringsrikt att ge hunden, äggvita bör man dock undvika då det hämmar upptaget av B-vitamin hos hundar.

Hundar kan äta fisk men bör inte få det mer än en gång i veckan på grund av den höga halten metaller. Fiskolja är dock bra att ge varje dag för att hunden ska få i sig rätt omega3/omega6-kvot. Om hunden endast äter frigående och betande djur så behövs ingen fiskolja. Djur som till största delen föds upp på spannmål har dock en felaktig balans mellan omega 3 och omega 6 och om det utger en stor del av hundens kost så bör man tillsätta fiskolja.

Vom (en av magarna hos idisslare) och mage från andra djur är väldigt snällt och är bra att ge om hunden är lite krasslig i magen. Mage mot mage helt enkelt. Kaninmage är en klassiker som sägs vara en mirakelkur, jag själv har dock inte fått chansen att testa det ännu. 

Grönsaker så som morot, sallad, gurka, broccoli och kål går utmärkt att ge sin hund. Även de flesta bär och en liten mängd frukt. Vindruvor, russin, avokado och alla sorters lök är giftigt för hundar och ska inte ges. Huruvida hundar kan ta upp näring från grönt råder det delade meningar om. En del menar att de kan ta upp näring från all frukt och grönt, en del menar att de inte kan det medan andra menar att de endast kan ta upp märingen om man spränger cellväggarna först, genom att frysa eller mixa grönsakerna. I vilket fall som helst ges det oftast som bukfylla eller godis. Mina hundar är galna i allt vad frukt, grönsaker och bär heter och tar det gladeligen som godis. 

Efter en måltid måste hunden få vila. Då kroppen får arbeta extra med att bryta ned ben och köttstycken så finns det risk för tarmvred om hunden rör sig mycket efter måltiden. Hunden blir dock naturligt trött efter en BARFmåltid och lägger sig gärna och sover.

Frika


Leica dålig

Tidigt imorse vaknade jag av att Leica kräktes. Hon kräktes magsyra flera gånger och några gånger kom det ingenting alls. Igår fick de grisknorr och eftersom att det tar ungefär fem minuter för Aiko men en timme för Leica att tugga sönder så trodde jag att Aiko hade tagit Leicas bit då båda helt plötsligt var borta. Nu tror jag att Leica har lyckats svälja sin bit hel och att magen hade lite jobbigt att bryta ned den. I början med BARF är det alltid extra jobbigt för kroppen att ta hand om all tung mat då den inte är van. 

Leica tjatade extremt mycket om mat så hon fick lite vom till frukost som är snällt mot magen. Behövde hon kräkas mer är det dessutom skönt att ha något att kräkas upp. Sedan dess har hon varit pigg och glad så det var nog grisknorren som var boven. 

Jag testar mig fram med hundarnas matschema och skriver varje dag upp hur deras bajs är. Är det för hårt och smuligt så har de fått för mycket ben och är det löst så behöver de mer ben. Det är svårt att hitta rätt balans men om några veckor har jag förhoppningsvis lyckats få fram ett bra schema att ha som grund :) 


Torsdag 15/8

Frukost Aiko: Vom, lever, kortison. Leica: Vom, lever, Uro-Pet
Lunch Grisknorr

Mellis Laktosfri mjölk

Kvällsmat Aiko: Oxhjärta, nyponpulver, glukosamin. Leica: Oxhjärta, Uro-Pet


Fredag 16/8

Frukost
Aiko: Lax, nötblod. Leica: Vom, Uro-Pet
Mellis Laktosfri mjölk
Kvällsmat Aiko: Nöt, äggula, äggskal, nyponpulver, glukosamin. Leica: Nöt, äggula, äggskal, Uro-PetNedan följer två dagsfärska bilder på mina hjärtan. Leica är som ni kan se väldigt hårig just nu. Den nakna varianten av Chinese crested dog finns i olika hårighetsgrader och Leica är en hårig variant. De finns hundar med perfekt behåring, det vill säga har endast hår i ansiktet och några få strån längst med ryggen, förutom den perfekta cresten, sockarna och svansen, men de är ganska få. Så de klipps till vardags med klippmaskin, som man klipper pudlar med och som jag klipper Aiko med :) Min nästa nakna CCD ska dock vara av perfekt behåring ^^ 

 


Frika

Matschema Tisdag & Onsdag

Tisdag 13/8

Frukost Aiko: RKB kyckilng , kortison. Leica: RKB kyckling , Uro-Pet
Mellis Laktosfri mjölk
Kvällsmat Aiko: Kycklinghjärta, äggula, nyponpulver, glukosamin. Leica: Kycklinghjärta, äggula, Uro-Pet


Onsdag 14/8

Frukost Aiko: Lamm med ben. Leica: Lamm, äggskal, Uro-Pet
Lunch Kycklingmage
Mellis Laktosfri mjölk
Kvällsmat Aiko: Fläsk, nötblod, nyponpulver, glukosamin. Leica: Fläsk, nötblod, Uro-Pet


Den laktosfria mjölken ges dels för att vätska späder ut urinen som behövs när pH-värdet är förhöjt, och dels för att pastöriserad mjölk sänker pH. Kortison, nyponpulver och glukosamin äter Aiko för sin reumatism. Uro-Pet äter Leica för att sänka pH-värdet i urinen då hon har struvitkristaller. 

Jag kommer att ha ett fast matschema så här i början för att lättare hålla koll på hundarnas pH. Genom att sakta lägga till och ta bort på matschemat kan jag lätt se hur urinens pH påverkas av maten de äter. 

Igår låg Aikos pH på 6.5 och Leicas på 6.4.

Frika


Dagens matschema

Måndag 12/8

Frukost
Aiko: Nöt, lever. Leica: Nöt, lever, Uro-Pet
Mellis Laktosfri mjölk, banan
Kvällsmat Aiko: Gristunga, nötblod, nyponpulver, glukosamin. Leica: Gristunga, nötblod, Uro-Pet

Frika


Dagens matschema

Söndag 11/8

Frukost  Aiko: Lamm med ben, kortison. Leica: Lamm, äggskal, Uro-Pet

Lunch  Oxsvans

Mellis  Laktosfri mjölk

Kvällsmat  Aiko: Grishärta, nyponpulver, glukosamin. Leica: Grishjärta, Uro-Pet

Frika


Hundmat

Igår var vi på Citygross och Willys och handlade mat åt hundarna. Detta var vad vi kom hem med :) 

Lammdetaljer, gristunga, grishjärta, grislever, laxhuvud, nötbog, oxhjärta, grisfötter, grisknorrar, fläskrevben, vildsvinskav, oxsvans, kycklinghjärta och kycklingmage.


 
Igår kväll satt jag och skar upp ungefär hälften av maten och la i portionspåsar. Nu på morgonen har jag även skurit upp nötbogen och jag ska fortsätta med resten så fort jag har inhandlat fler enliterspåsar. De tog visst slut ;) 

Igår kollade jag även pH på hundarnas morgonurin. Aiko låg på 6.6 och Leica som nu äter Uro-pet låg på 6.4. Från och med igår kväll så har vi gått över helt på BARF och det ska bli spännande att se hur urinen påverkas av det. Till frukost blev det lamm, med ben till Aiko och utan till Leica och till lunch blir det oxsvans. Men jag kommer lägga upp hundarnas matschema så att jag har det dokumenterat :) 

Frika

Två turbulenta veckor

De senaste två veckorna har varit lite turbulenta då sambons brorsdotter har legat på sjukhus. Snart ettåriga My har blivit drabbad av diabetes och på grund av inkompetent ambulanspersonal var hon nära att mista livet. Idag har äntligen My och hennes föräldrar fått komma hem och det är för oss dags att lämna tillbaka deras hundar som har huserat här i en vecka. Brumma och Pixel, eller Aldinoff's Brummelisa och Lapseekers Never Stop Trying som de egentligen heter, är två små chihuahuaflickor. Aiko mår så pass bra nu att han fungerar med andra tikar, så länge de inte utmanar ödet det vill säga. 

Här finns en artikel om My.

Idag åkte även min mamma och hennes man hem efter att ha varit här och hälsat på sedan i tisdags. Med sig upp hade de även en frys till oss så nu kan vi äntligen börja BARFa hundarna helt. Lycklig hundmamma och hundar! Chihuahuorna som i vanliga fall äter torrfoder har denna vecka fått färskfoder, något de har varit mycket förtjusta i. 

Vi har kollat hundarnas pH-värde i urinen med en veckas mellanrum. Vid första tillfället hade Leica börjat äta pH-sänkande foder och låg då på 5.9. Aiko däremot låg på 7.1 och vi konstaterade att något, båda eller kombinationen av foder har förhöjt båda hundarnas pH. En vecka senare mätte vi pH-värdet igen. Leica hade nu slutat med pH-sänkande foder och vi väntade på den pH-sänkande pastan istället. Hon åt nu färskfoder och BARF och hennes pH hade skjutit upp till 7.3 och hon hon hade det jobbigt med att kissa då det sved mycket. Hos Aiko hade vi nu tagit bort torrfodret som han vid tidigare koll av pH-värde åt. Även han åt färskfoder och BARF och han hade nu sjunkit till 6.3, alltså en bra nivå. Vi antar att torrfodret var boven för honom men vad Leicas förhöjda pH och struvitkristaller beror på vet vi inte ännu. Imorgon är det dags för ytterligare en koll av pH-värde. 

Nedan följer två gamla bilder på Brumma och Pixel

 
 
Frika

RSS 2.0