Hemmagjorda hundköttbullar

Köttbullar är utan tvekan det bästa träningsgodiset vid ringträning. Dock innehåller köttbullar man köper i matbutiken i regel alltid lök, något som tyvärr är gifitgt för våra fyrbeningar.

"Från HUNDlivs redaktion rekommenderar vi att man gör sina egna köttbullar till hunden UTAN LÖK, för att inte utsätta hunden för förgiftningsrisken. Visst är det enkelt att köpa färdiga köttbullar i affären, men tänk på att genom nya rön har man funnit att våra hundar på lång sikt, förgiftas av löken. Det är näringssaltet thiusulfat som hunden saknar enzym för att kunna bryta ner. Alla former av lök är giftiga för hundar. Det ger förändringar i den röda blodkropparna som i sin tur påverkar syreupptagningsförmågan. Man har tidigare trott att små doser av lök inte har varit skadligt för hunden. Det har dock visat sig att hemoglobinet i blodet förvandlas till metahemoglobin, en annan kemisk form som negativt påverkar syreupptagningen. Det tar upp till två månader innan de skadade röda blodkropparna ersatts med samma mängd friska blodkroppar." Ur denna artikel

Tyvärr blir det dyrt för mig att köpa köttfärs och göra köttbullar av till hundarna, så idag provade jag att använda Vom og Hundemats färskfoder. Jag blandade 500g färskfoder, två ägg och den mängd potatismjöl jag tyckte passade bäst och gjorde sedan små bollar av dem. Dock är färskfodret väldigt blött och kladdigt, så det går inte direkt att rulla dem, men små "kluttar" blev det i alla fall. 

Hur som helst uppskattades de av hundarna och jag är nöjd, trots att de inte blev speciellt runda ;)Frika

Föreläsning om färskfoder

Ikväll ska Sofie och jag på en föreläsning om färskfoder. Superkul och jag önskar just nu att klockan kan gå lite fortare ;)

Angående Leicas klåda så försvann den på natten, så antagligen rörde det sig om någon växt eller liknande som hon kommit i kontakt med. Skönt att det inte var något allvarligt. 

Frika

Rultan

Och sist men inte minst, bilder på rultan Pepsi, som är en dansk-svensk gårdshund på sex månader :)

Frika

Lee-san

Sedan följer bilder på Leica/Leicurt/Curt-Lisa/Lisan/Lee-san. De åtta första bilderna är fotade av Sofie.
Hamnens drottning 
Fångad av en stormvindFrika

Fluffunge

Eftersom att det är så många bilder jag har att lägga upp här på bloggen så får hundarna helt enkelt var sina inlägg. Först ut är fluffungen Aiko. 


På brukshundsklubben fick Aiko ta några skutt, och gissa om han var lycklig ^^


Busungarna :)Frika

Sommarkostym och klåda

Idag drog Aiko på sig sommarkostymen, lagom till vårat byte till sommartid. Blev han inte tjusig? :)
Häromdagen såg han ut så här ;)
Imorgon blir det antagligen ett besök till veterinären med Leica. Hon började igår eftermiddag att klia sig överallt på kroppen och är nu helt röd och sårig av allt kliande. Jag vet inte riktigt vad det kan bero på. Hon har inte varit bland några konstiga växter vad jag vet, hon har inte varit i stark sol, hon har inte haft kläder på sig, hon har inte legat på någon ny bädd eller filt och vi har varken bytt tvätt-/sköljmedel eller hennes schampo. Det kan inte bero på trimning då hon även har klåda på tassar och nacke, där hon har päls. Det enda jag kan komma på är att hon fick i sig lite för många köttbullar i lördags, som till en liten del innehåller lök, något som hundar inte tål. Men att hon skulle få klåda av det känns konstigt. Jag har badat henne med Virbac's Epi-Soothe, ett schampo mot just klåda (det schampot är förövrigt superbra till eksemhästar, det var det enda som fungerade på vår svårt knottallergiska häst). Jag har smörjt in henne med aloe vera gel och Helosan och nu har hon även fått strumpor på baktassarna så att hon inte kan klia så hårt. 

Så här såg hon ut tidigare idag efter ett bad. Det röda är alltså av att hon har kliat sig, annars syns det ingenting, mer än att hon verkar torr.
Jag har förövrigt en hel del bilder att lägga upp från de senaste dagarna :)

Frika

Hamnen

Häromdagen tog jag med mig hundarna ned till hamnen och bara satt där och mös i solen. Jag tog med mig kameran och bjuder på några halvkassa bilder.Frika

Leicas skönhet

Jag tänkte visa var Leica fått sin skönhet ifrån :)

Pappa Krysolit Breeze-Algot "Algot" är en svensk champion född 2004. Han är en helt underbar hane, social och framåt. Algot är enligt mig supersnygg och han är verkligen "min typ" av kines!
Algot med sin ägare och Leicas uppfödare Josefine, till vänster.

Mamma Lintika's Belawin "Bella" är en helt underbar tik född 2009. Hon är otroligt social och jätteglad i alla människor. Hon är också enligt mig väldigt vacker! 


Och så här såg Leica ut som nyfödd ^^,
Leica (som då gick under namnet Agnes) med syskonen Arne och Viola.


Syskonen, Leica i mitten.
Hon var allt en tröttmössa redan då ;)


Inte konstigt att jag föll för henne va? ;DAlla bilder är lånade.

Frika

BIR-valp

Nu är vi äntligen hemma efter en lång dag i Sollentuna. En bra dag för alla måste jag säga, Leica blev BIR-valp, Pepsi BIM-valp och den lilla pommen Angel blev tvåa bästa tik :D

Leica var ensam valp för dagen, men trots det var hon verkligen värd sitt BIR


Inofficiell, Sollentuna Rackethall 17/3 2012. Valpklass
Domare Lisa Druse. BIR-valp, HP

"Mask. tikvalp, bra huvud, mörka uttrycksfulla ögon, aning lätt nosparti, lång elegant hals, plan överlinje, tillr. djup bröstkorg, välkroppad, smidig i sitt skinn, bra "socks", eleganta rörelser, trevlig helhet"


Förvirrade domare Lisa Druse (som inte hade någon sekreterare utan fick skriva allt själv) trodde att Leica var en hane (trots de mastodonta megatuttarna hon har fått nu när hon är skendräktig) och skrev först "Mask. hanvalp.." i kritiken. Sofie gick och informerade henne om att Leica är en tik och hon ändrade då hanvalp till tikvalp. Med andra ord tyckte hon att Leica var maskulin, jag som alltid tyckt och fått höra att hon är så feminin. Så det kan bli ;P

Jag är hur som helst jättenöjd med Leica då hon trots att hon är världens mest otaggade hund utanför ringen, alltid taggar till i ringen och utför sitt jobb perfekt! Min duktiga lilla tjej, ja för visst är hon en liten tjej allt. 

Fler bilder kommer så småningom, för dagen får ni nöja er med två ;)
Såhär glada var vi ;)Frika

Helg!

Idag kommer världens bästa bror hit, något som vi alla i hemmet är glada över, tvåbenta som fyrbenta. Det är 43 mil mellan oss vilket innebär att vi tyvärr inte ses så ofta. Men i helgen så! 

Imorgon är det utställning i Sollentuna, jag är taggad och hoppas att vi sköter oss, Leica och jag. Sofie ska som vanligt ställa Pepsi som vänstervarvar som en drottning. Pepsis bröder och föräldrar kommer även dit, superkul! Jag tänkte tvinga dit min sambo och bror också men vi får väl se hur roligt de tycker att det är ;P

Aiko ska klippas och badas idag, om jag orkar sommarklippa honom får vi dock se. Annars blir det bara lite småfix med saxen och en ordentlig klippning nästa gång :)Frika

Leica 8 månader

Idag fyller Leica åtta månader, tänk vad tiden går fort. I söndags hade Leica dessutom varit hos oss i exakt sex månader. Jag är så glad att hon finns i mitt liv, den lilla skitungen ^^

Pluttungen ca 10 veckor.Frika

Respons på Pixelhundar

"Postat av: Anonym

Varför har du valt att skänka pengarna till chinese crested dog och inte hundar i allmänhet? 
Varför inte gynna alla hundar på en och samma gång istället för att ta en viss ras före alla andra behövde i ledet. Kunde förstått om du var en insatt ccc-människa men du har haft en valp av denna ras i ett halvår. 

Hjälp behövde djur av alla arter, WWF t ex hjälper utrotningshotade djur. 
Istället för att skicka pengarna till forskning om sjukdomar kring ccc när alla utställningskärringar ändå kommer fortsätta förstöra rasen för vackra hundar."Det var en spännande respons med tanke på att jag lägger ner tid, engagemang och arbete på något som jag brinner för. Ja, jag har bara ägt en individ av rasen i ett halvårs tid, men på vilket sätt skulle det göra skillnad? CCD är rasen jag vill dela mitt liv med och därav kommer jag att göra vad jag kan för att ge den en så ljus framtid som möjligt. 

Crestednetwork forskar just nu kring att ta fram ett DNA-test för Pigmentös Chorioretinopati, något som min hund har bakom sig. Jag är därav väldigt mån om att ett sådant DNA-test tas fram. De sjukdomar som Crestednetwork forskar kring är ju sjukdomar som också finns hos många andra hundraser, och på så sätt hjälper de inte heller bara CCD, utan hundar i allmänhet.

Tanken med Pixelhundar är inte bara att samla in pengar till Crestednetwork (kanske lyckas det inte dra in en enda krona) utan även för att skapa ett större intresse och engagemang för rasens sjukdomar. På så sätt kanske alla utställningskärringar som ändå kommer fortsätta förstöra rasen för vackra hundar (om det nu finns sådanna) tänka om. 

Jag har med Pixelhundar heller inte valt att skänka några pengar, utan att hjälpa till att motivera allmänheten att donera pengar till den underbara rasen CCD's framtid. I och med att donationer görs till Crestednetwork vet jag med säkerhet att pengarna kommer att gå direkt till forskning, forskning som faktiskt berör alla hundar i slutändan. 

Hjälp behöver många arter, ja. Hjälp behöver hela världen inom olika områden. Jag kan tyvärr inte rädda världen, men kanske kan jag motivera andra att fylla en liten procentuell del av världens behov. Och kanske blir de motiverade att motivera andra. På så sätt kan vi, världen, rädda världen. Men det fungerar bara om vi jobbar med varandra. 

Med andra ord tycker jag att du, Anonym ska sudda bort ditt missnöje över Pixelhundar och istället skapa ett eget Pixelhundar, ett Pixelhundar som räddar den del av världen du vill. 

Frika

Skendräktig

Min lilla tjej, som jag trodde bara var en liten valp, tror själv att hon ska ha valpar. Leica är nämligen skendräktig. Hon bäddar, går oroligt omkring och gnäller, piper och gnyr. Tuttarna har blivit stora och allt är mest bara besvärligt för den lilla damen. Imorgon kommer jag därför ringa till veterinären och be att få Galastop utskrivet, ett preparat mot just skendräktighet. Jag vill inte att mitt lilla hjärta ska må dåligt, det räcker att hon gör det den dagen hon faktiskt är dräktig (om det nu blir en sådan dag) ;)

Frika

Pixelhundar

Mitt projekt är nu officiellt! Gå in på Pixelhundar.se och läs mer :DFrika

Princess LeicaFrika

Trollfia

Snart åtta månader och lika tokig som vanligt ;)

Frika

Kennelnamn

Det är just vad jag sitter och funderar på, för tanken är att jag ska bli kinesuppfödare så småningom. Jag älskar rasen och hoppas att jag alltid kommer att kunna ha den vid min sida :)

Just nu är det mycket på gång, "projektet" är snart klart för att publiceras och ytterligare ett projekt är på gång. Jag ska även börja SKKs uppfödarutbildning och jag ska så småningom även gå CCClubs uppfödarutbildning. Frika

Blandrasavel

Idag tänkte jag ta upp ett för många ganska känsligt ämne, nämligen blandrasavel och mina tankar kring det.
Jag själv har en renrasig, registrerad hund och en blandras av två raser, men som korsats i flera led bakåt. Innan Aiko kom in i mitt liv så tyckte jag inte att det var något fel att blandrasavla, idag är mina åsikter inte riktigt likadana. Idag förstår jag vilket ansvar en uppfödare har gentemot sina valpar och valpköpare. Eftersom att det är uppfödaren som ser till att valparna sätts till världen så är det också uppfödarens ansvar att göra vad den kan för att valparnas förutsättningar ska vara de bästa.
Aiko är tyvärr ett resultat av oseriös avel. I flera led har man korsat två raser, omedveten om dess hälsa, mer än det som syns utanpå. Dock tror jag inte att uppfödarna i detta fall ens tog hänsyn till diverse defekter som syndes på Aikos föräldrar och mor- och farföräldrar. För även om någon utav dem kanske hade ett felställt ben, så såg inte hunden ut att lida. Nej, hunden led antagligen inte just då, men vad tiden lider så kommer den garanterat att göra det.
Aiko är tyvärr ett resultat av oseriös avel, och vem är det som får lida av att han är sjuk? Aiko själv och jag som valpköpare såklart.
Jag menar inte att all blandrasavel behöver vara oseriös, men avel som bedrivs enligt Svenska Kennelklubbens regler är anpassad för att vara till hundarna och valpköparnas bästa. Varje hund måste innan avel vara hälsotestad enligt vad respektive rasklubb kräver och resultaten på alla tester förs in i Svenska Kennelklubbens data. På så sätt kan jag gå in och se vad min registrerade hund (och kanske dens blivande partner) har för problematik bakom sig. För problematik finns det, och istället för att blunda för det så bör man ta hänsyn till det i kommande avel. På så sätt kan vi alla arbeta för att få fram friskare hundar.
En renrasig, oregistrerad hund räknas till katergorin blandrashundar, vilket är mycket logiskt enligt mig, då du inte någonstans kan se om hunden är renrasig, vilka föräldrarna är eller hur hälsostatusen ser ut bakåt. Hur kommer det sig att det överhuvudtaget finns renrasiga, oregistrerade hundar? Blev valparna ett resultat av en dålig kombination och man därmed struntade i att registrera dem? Om så var fallet så anser jag att det ändå är uppfödarens ansvar och skyldighet att registera valparna. En dålig kombination måste uppmärksammas. Eller kände uppfödaren att den inte hade råd att registrera valparna? Om så var fallet så anser jag att uppfödaren borde tänkt på det innan den bestämde sig för att sätta valpar till världen. En uppfödare bär på ett enormt ansvar.
Idag pratas det mycket om så kallade designhundar. En designhund är en blandning mellan två speciella raser och kombinationen har då fått ett eget namn. Exempel på designraser är Labradoodle (Labrador retriever och Pudel), Cockapoo (Cocker Spaniel och Pudel), Puggle (Mops och Beagle), Cavachon (Cavalier King Charles Spaniel och Bichon Frisé) och många, många fler. En designhund ska ha avlats fram för en viss egenskap och den bör inte korsas i mer än ett led. Kanske avlas en designhund fram för att fungera som en utmärkt tjänstehund (även om jag tycker att vi redan har så många raser att de borde täcka våra behov). Om hundarna är hälsotestade efter alla konstens regler och aveln stannar efter ett led (det vill säga att avkommorna kastreras då vi inte längre kan följa hälsostatusen) så tycker jag att man tar sitt ansvar som uppfödare. Dock får man då vara beredd på att man sedan inte kan bedriva rasavel inom Svenska Kennelklubben. Som uppfödare gör du ett val, antingen avlar du inom Svenska Kennelklubbens regler, eller så avlar du utanför, men då får du också stanna där.
Jag är själv ägare till en blandras. Aiko är mitt allt och givetvis önskar jag inte hans födeslse ogjord. Däremot önskar jag att han blev avlad seriöst och därmed fick hamna i en frisk kropp. Han är värd precis lika mycket som någon annan hund och just därför förtjänar han bättre! Jag som ägare till honom kan bara hoppas att hans problem stannar där de är, ta mitt ansvar genom att kastrera honom så att hans defekter inte förs vidare och vara beredd på att han kanske inte får ett lika långt och smärtfritt liv som många andra. Jag säger inte att det inte finns några sjukdomar och defekter hos hundar avlade efter Svenska Kennelklubbens regler, men förutsättningarna för att det ska födas friska hundar är större. Och då vi genom hälsotester har kännedom om problematiken kan vi jobba för att förhindra den.
Blandrasavel må vara ett känsligt ämne, men det är också enligt mig ett mycket viktigt ämne som bör diskuteras. Hunden är trots allt människans bästa vän och vi borde vara väldigt måna om att det liv den har.
Idag tänkte jag ta upp ett för många ganska känsligt ämne, nämligen blandrasavel och mina tankar kring det.

Jag själv har en renrasig, registrerad hund och en blandras av två raser, men som korsats i flera led bakåt. Innan Aiko kom in i mitt liv så tyckte jag inte att det var något fel att blandrasavla, idag är mina åsikter dock inte riktigt detsamma. Idag förstår jag vilket ansvar en uppfödare har gentemot sina valpar och valpköpare. Eftersom att det är uppfödaren som ser till att valparna sätts till världen så är det också uppfödarens ansvar att göra vad den kan för att valparnas förutsättningar ska vara så bra som möjligt.

Aiko är tyvärr ett resultat av oseriös avel. I flera led har man korsat två raser, omedveten om dess hälsa, mer än det som syns utanpå. Dock tror jag inte att uppfödarna i detta fall ens tog hänsyn till diverse defekter som syndes på Aikos föräldrar och mor- och farföräldrar. För även om någon utav dem kanske hade ett felställt ben, så såg inte hunden ut att lida. Nej, hunden led antagligen inte just då, men vad tiden lider så kommer den garanterat att göra det.
Aiko är tyvärr ett resultat av oseriös avel, och vem är det som får lida av att han är sjuk? Aiko själv och jag som valpköpare såklart. 

Jag menar inte att all blandrasavel behöver vara oseriös, men avel som bedrivs enligt Svenska Kennelklubbens regler är anpassad för att vara till hundarna och valpköparnas bästa. Varje hund måste innan avel vara hälsotestad enligt vad respektive rasklubb kräver och resultaten på alla tester förs in i Svenska Kennelklubbens data. På så sätt kan jag gå in och se vad min registrerade hund (och kanske dens blivande partner) har för problematik bakom sig. För problematik finns det, och istället för att blunda för det så bör man ta hänsyn till det i kommande avel. På så sätt kan vi alla arbeta för att få fram friskare hundar. 

"Blandrashundarna är de friskaste hundarna" är något jag tror att vi alla har hört. Kanske kan det vara så att blandrashundarna är friskare då man inte alltid dubblar en rastypsik defekt. Men huruvida det stämmer vet ingen då vi inte har någon hälsostatistik på blandrashundarna. Kanske är det just därifrån påståendet kom? Statistik visar att våra registrerade hundar har diverse olika sjukdomar då de regelbundet genomgår vissa hälsotester, såsom ögonlysning och höftledsröntgen. Sällan genomgår blandrashundar samma tester och de kan utåt se väldigt friska ut, trots att de kanske har en ögonsjukdom eller höfledsdysplasi. Därför är hälsotesterna så viktiga!

En renrasig, oregistrerad hund räknas till katergorin blandrashundar, vilket är mycket logiskt enligt mig då du inte någonstans kan se om hunden är renrasig, vilka föräldrarna är eller hur hälsostatusen ser ut bakåt. Hur kommer det sig att det överhuvudtaget finns renrasiga, oregistrerade hundar? Blev valparna ett resultat av en dålig kombination och man därmed struntade i att registrera dem? Om så var fallet så anser jag att det ändå är uppfödarens ansvar och skyldighet att registera valparna. En dålig kombination måste uppmärksammas. Eller kände uppfödaren att den inte hade råd att registrera valparna? Om så var fallet så anser jag att uppfödaren borde tänkt på det innan den bestämde sig för att sätta valpar till världen. En uppfödare bär på ett enormt ansvar. 

Idag pratas det mycket om så kallade designhundar. En designhund är en blandning mellan två speciella raser och kombinationen har då fått ett eget namn. Exempel på designraser är Labradoodle (Labrador retriever och Pudel), Cockapoo (Cocker Spaniel och Pudel), Puggle (Mops och Beagle), Cavachon (Cavalier King Charles Spaniel och Bichon Frisé) och många, många fler. En designhund ska ha avlats fram för en viss egenskap och den bör inte korsas i mer än ett led. Kanske avlas en designhund fram för att fungera som en utmärkt tjänstehund (även om jag tycker att vi redan har så många raser att de borde täcka våra behov). Om hundarna då är hälsotestade efter alla konstens regler och aveln stannar efter ett led (det vill säga att avkommorna kastreras då vi inte längre kan följa hälsostatusen) så tycker jag att man tar sitt ansvar som uppfödare. Dock får man då vara beredd på att man sedan inte kan bedriva rasavel inom Svenska Kennelklubben. Som uppfödare gör du ett val, antingen avlar du inom Svenska Kennelklubbens regler, eller så avlar du utanför, men då får du också stanna där. 

Jag är själv ägare till en blandras. Aiko är mitt allt och givetvis önskar jag inte hans födelse ogjord. Däremot önskar jag att han blev avlad seriöst och därmed fick hamna i en frisk kropp. Han är värd precis lika mycket som någon annan hund och just därför förtjänar han bättre! Jag som ägare till honom kan bara hoppas att hans problem stannar där de är, ta mitt ansvar genom att kastrera honom så att hans defekter inte förs vidare och vara beredd på att han kanske inte får ett lika långt och smärtfritt liv som många andra. Jag säger inte att det inte finns några sjukdomar och defekter hos hundar avlade efter Svenska Kennelklubbens regler, men förutsättningarna för att det ska födas friska hundar är större. Och då vi genom hälsotester har kännedom om problematiken kan vi jobba för att förhindra den. 

Blandrasavel må vara ett känsligt ämne, men det är också enligt mig ett mycket viktigt ämne som bör diskuteras. Hunden är trots allt människans bästa vän och vi borde vara väldigt måna om att det liv den har. 

Frika

Skogspromenad

Här kommer lite bilder från när Sofie, Therese och jag var ute med sju hundar. 

Sofie med hundarna Pysen, Pepsi, Ullis, Trassel, Aiko, Leica och Kitty
Pepsi och Trassel. Trassel är en liten valp av raserna Lhasa apso och Shih tzu, precis som Aiko :) 
SnyggLeica
Leica och Pysen. Ingen vet riktigt vad Leica gör..
Ullis och Aiko
Sofie med Ullis, Kitty och Pepsi
Leica spanarFrika

Ringvägen

Här kommer lite bilder från när Sofie och jag var ute med hundarna kring ringvägen :) 


Världens bästa Aiko, som nu mår helt bra! :D
Leica, aka Fröken Hormon
Pepsibus 
Ullis Bullis Kastrullis
Pepsi och Ullis
KittyFrika

Här var det livat!

Eller? 

Jag har många bilder att ladda upp här på bloggen. Jag har dragit ut på det, och jag tänker dra ut på det lite till. Men under dagen får vi hoppas att jag tar tag i mig själv och slänger upp lite bilder. Förhoppningsvis blir mitt lilla projekt snart klart också, vilket betyder att det också kommer att bli officiellt. Sugen på att veta vad jag pratar om? ;) 

Frika

Paket från OLIVER's Petfood

Idag kom brevbäraren med ett paket till hundarna. Detta fanns i paketet.
1. 1 Liter OLIVER`S OMEGA 3 BOOST inkl pump. För hud, päls, tassar och aptit. Jag har hört mycket gott om den. 

2. OLIVER'S MINI PORK ROLLS, 20pcs. Tuggben med lite mer smak för kräsna hundar.

3. 500 g OLIVER`S TRAINING BITES. Mjukt träningsgodis som jag köpte två paket av.

4. OLIVER'S STEAK BITES, 180g. Mjukt träningsgodis.

5. OLIVER'S CRISPY BITES. En gåva från OLIVER's :) 


Eftersom att jag handlade för mer än 275 kronor så var frakten fri. Jag älskar OLIVER's!

Frika

RSS 2.0