My Little Pony

Frika

Prinsessorna

Jag har två prinsessor, Leica och min systerdotter Ella. De fann varandra väldigt fort på juldagen och hade det såhär mysigt :)

Frika

God JulFrika

Stockholms hundmässa 2012

Helgen spenderades i Älvsjö. På lördagen var det Pepsi som sprang i ringen. Hon och Sofie kammade tillsammans hem titeln Svensk Juniorvinnare 2012 och placerade sig som andra i bästa tik med CERT. Lika duktiga som vanligt :D


Igår, söndag var det min och Leics tur att springa i ringen. Leica var på glatt humör och var tryggare på utställningsplatsen än någonsin förr. Förut har hon varit väldigt rädd för stora hundar och känt sig väldigt otrygg i deras närvaro men igår gick hon omkring på utställningsplatsen bland alla möjliga olika sorters hundar och var hur cool som helst. I ringen skötte hon sig super och sprang glatt på och visade upp sig fint. Tyvärr var hennes hud jättedålig då hennes skabb-behandlingar har gjort den så känslig. Allt naturligt försvar i huden har brutits ned av behandlingarna så huden klarade inte riktigt av att bli utställningsfixad. Detta gjorde att vi för dagen fick ett VG. Men det var inte mer än rätt och domaren var superbra och förklarade noga att hon varit på domarkonferens dagen innan och blivit beordrad att vara hårdare med huden. Som hon sa, "Vi vet att ni rakar hundarna men det får inte synas eller kännas" och det var flera som åkte ut på VG just på grund av huden. Jag är ändå väldigt nöjd och hoppas att huden hinner repa sig till MyDog. 

Domare Agneta Kappers
Juniorklass Very Good
"Näpen tik. Ganska bra huvud. Bra hals. Tillr. vinklad fram. Kunde ha lite mera bakbensvinklar. Bra bröstkorg. Märken i huden efter rakning vilket drar ner kvalitetspriset"Frika

PUPPISAR

Jag har ju glömt att lägga upp bilderna på valparna. "Vilka valpar?" tänker ni då. Jo valpen Dixie och hennes kullsyskon. Kabokas Forever Dixie är en Dansk-Svensk Gårdshund som efter jul kommer att flytta in hos Sofie och Pepsi. Så här söt är hon och hennes syskon. 

Frika

Knep för att få hunden att äta

Som jag skrev i tidigare inlägg så har jag några knep för att få Aiko att äta om han vägrar. Dessa knep är knep som brukar fungera på Aiko, men med det vill jag förtydliga att det inte alls behöver fungera på någon annan hund. Har man dock problem med att hunden inte äter så kan det i alla fall vara värt att prova. 

Först vill jag inte rekommendera metoden som innefattar att hunden får sina två mål mat om dagen och vill den inte äta så ställer man bort maten. Många påstår att hunden inte kommer att svälta sig själv utan att den kommer att börja äta så småningom. Detta provade vi på Aiko när han var som värst då det var vad vi fick höra var det enda alternativet. Aiko svälte sig själv och kräktes magsyra flera gånger om dagen för att han var så hungrig och därmed förlorade aptiten ännu mer. Dessutom bryter man ner hundens kropp genom att svälta den och det leder aldrig till något bra. Jag vill också tala för att om hunden har mycket problem med maten så kan ett besök hos veterinären behövas. Aikos aptit blev hundra gånger bättre när vi kom fram till att han inte klarade av vete och han efter det fick ett foder som han tålde. 


Det första som jag alltid brukar prova är att ge Aiko en godis eller två så att han får upp aptiten. Därefter brukar det gå att mata honom med en torrfoderbit i taget. Efter mellan 5-10 bitar brukar jag kunna gå därifrån och han fortsätter att äta sin mat från skålen. Detta brukar alltid att fungera numera när han inte vill äta, men jag har ändå en del knep kvar i rockärmen från förr då han nästan aldrig åt. 

Gillar hunden tuggben så kan det vara ett bra sätt att få upp aptiten innan maten. 

Att gå en långpromenad innan maten brukar få upp hundens aptit och även att servera maten utspridd i gräset/snön brukar skapa ett större intresse för maten. Varför inte kombinera de båda och först gå en långpromenad och sedan på en ny spännande plats sprida ut fodret på marken. 

Att ha blodpulver i maten kan också få hunden att vilja äta. Blodpulver finns att köpa i de flesta djurbutiker och är som det låter torkat blod i pulverform. Detta är supersmidigt att blöta upp för att sedan blanda i maten. De flesta hundar älskar doften och smaken av blod. 

Vom brukar också vara en höjdare. De flesta färskfodermärken har en variant med bara vom, alltså rå och mald komage som förvaras i frysen. Vom luktar väldigt illa men brukar vara en höjdare hos hundarna. Man kan få behöva testa sig fram när man blandar i vom (och övriga typer av färskfoder) i fodret då en del hundar vill ha den kall, en del vill ha den kroppstempurerad, en del vill ha den nästintill tillagad och andra vill ha den uppblött så att det blir en enda stor soppa utav det. 

Något jag inte har testat själv men hört gott om är att köpa ister och smälta för att sedan blanda i fodret. Det ska även vara bra för hundar som har svårt att lägga på sig. 

Frika

Foderfronten

Just nu känns det väldigt bra på foderfronten. Hundarna äter Acana Dog Lamb & Apple på morgonen och Bravo Lamm eller Bravo Kyckling på kvällen. Anledningen till att de inte längre äter Bravo Plus är för att det helt enkelt innehåller för mycket fett. Båda mina hundar har väldigt lätt för att lägga på sig vilket både är på gott och ont. Men mitt mål är att de ska gå ner lite grann i vikt för att sedan kunna få lite mer mat utan att bli tjocka. 

Aiko äter riktigt bra just nu och han gör mig lika glad varje gång han dyker ner i torrfoderskålen och slukar allt. Han får dock bakslag ibland och inte vill äta, men det brukar gå att övertala honom med något av mina knep jag har lärt mig under åren med honom. 

Hundarna har även börjat få B-vitamin i maten i hopp om att Leicas hud ska bli lite finare. Hon har nämligen fått en del pormaskar och det är ovant att se på henne som alltid har haft så fin hud. Jag tror dock att det beror på att hennes hud blev så utsatt när hon hade skabb. Hon hade en väldigt kraftig hudinfektion över stora delar av kroppen och blev behandlad med starka medel samt klorohexidinschampo som hon fick stå med i 15 minuter varje dag. Detta torkade ut och försvagade hennes hud rejält så jag tror att det är där boven ligger. Jag tror inte att det är foderbytet som har gjort det men blir det inte bättre till sommaren så får vi nog prova ett annat foder. 

Frika

Vinterland

Idag fotade jag hundarna på baksidan i snön. 


Frika

RSS 2.0