Tandbyte

Leica har precis tappat en tand, och många nya tänder är på väg. Just nu ligger hon i soffan och tuggar morot, det är gott nu när det kliar i tänderna.

Aiko är på dagis, idag är hans näst sista dagisdag, sen slutar han tyvärr. 

Frika

Tröja till salu

Nysydd hundtröja finns tillgänglig. 
Jättemjuk! Passar hund som är ca 35 cm i rygglängd och 45 i bröstomfång. 100:-

Finns i Nynäshamn. Frakt tillkommer om den ska skickas. Vid intresse, hör av dig till fredrika.essgarde@hotmail.com

Frika

Mina tyger

Idag har jag shoppat lite fleecefiltar att sy hundkläder av. Här kommer en liten överblick på de tyger jag har hemma nu.

1. Lila fleece
2. Blå fleece
3. Olivgrön fleece
4. Svart fleece
5. Röd fleece, lite tunnare
6. Orange fleece, lite tunnare
7. Vit fleece, lite tunnare. Endast spillbitar kvar
8. Turkosblå fleece, lite tunnare. Endast spillbitar kvar
9. Rosa fleece, lite tunnare. Endast spillbitar kvar
10. Randig fleece. Endast spillbitar kvar
11. Rosa quiltat tyg
12. Blå/Röd/Vit-randig "Luddig fleece"
13. Blåturkos krossad velour
14. Brunskimrande glansigt tunt tyg
15. Tunt tyg med blommor, gult och brunt
16. Grå plysch
17. Vit muddväv
18. Grå muddväv
19. Svart muddväv (som sambon antagligen råkat kasta, men det ska jag ha)

Så vad ska jag göra med alla tyger? Jag har några på kö som vill att jag ska sy åt dem. Jag vet att jag sagt att jag inte syr på beställningar men detta är till vänner och bekanta. När jag däremot är klar med deras så kan det hända att jag tar in lite beställningar. Om inte annat kommer jag att sy och sälja färdiga plagg.

Frika

Leicas nya inomhusdress

Idag var jag på klädförmedlingen och hittade en söt barntunika med pippi på som jag sydde om till en liten dress till Leica. 

FöreEfter

Frika

HäromdagenHaha bäbisfläsket xDFrika

Valpinoff Sollentuna Rackethall 14 Jan

Vi kommer att anmäla oss till denna. Någon mer som ska dit? :)Frika

Stora Sthlm

Jag kommer att finnas där båda dagarna, dvs. både 10e och 11e december. Jag kommer inte att ställa men kommer att hålla till i kinesringen större delen av lördagen. Jag längtar efter att få shoppa loss ordentligt (för pengar jag inte har, men är det hundmässa så är det) och träffa härligt hundfolk. Jag kommer att vara där med mina bästa Emma och Sofie.

Kommer vi att ses där? :) Frika

Ny overall

Igår sydde jag en ny overall till Leica. Den är i galon med fodrad fleeceinsida, utan skavande sömmar då insidan och yttersidans sömmar ligger mot varandra. Och så syns den! Jag är ganska nöjd med resultatet :)Frika

Film

Här kommer en liten film från utställningen. Jag som tyckte att Leica blivit så stor, insåg att hon visst fortfarande bara var en liten bäbis när man jämförde med de andra ;P
Frika

Bilder från utställningen

Frika

Utställningsdebuten

Idag på Leicas fyramånadersdag var Leica och min utställningsdebut. Leica som var en månad yngre än de övriga i hennes klass(vilket gör rätt mycket på så små valpar) fick HP och blev trea bästa tik. Jag är supernöjd och så stolt över min lilla tjej. Hon skötte sig verkligen jättebra. Med mig var min sambo, Aiko(som fick sitta i bilen), Sofie(som var min coach och chaufför), Kitty, Emma & Tuva.

Grattis till Jean Dark Lady Stardust som blev BIR & BIG-4a! 

Domare Carin Åkessons kritik lyder

"Liten tik 4 mån, med bra helhet. Feminint huvud. Bra uttryck. Stora öron, som är något tätt placerade när hon lystrar. Bra överlinje, stram fin rygg. Aningen rak i överarmen. Har något höga frambensrörelser, rör sig för övrigt väl. Bra hud."Fler bilder och film kommer upp senare :)

Frika

Dagens valpkurs

Dagens valpkurs gick jättebra, Leica skötte sig umärkt. Dock går det fortfarande inte få henne att lägga sig ned så vi ska prova en metod som instruktören rekommenderade. Men i övrigt så var hon superduktig. Efteråt sov hon sex timmar i sträck, det där med valpkurs är tämligen krävande ;)

Leica söker kontakt, duktig tjej!Efter valpkursenFrika

Svältdag för hundar

Jag halkade in på ett forum där svältdagar diskuterades. En artikel om varför man bör svälta sina djur var skriven och nedan följde medlemmars olika respons på artikeln. Här är artikeln.

Enligt mig är det fruktansvärt dumt att svälta sina hundar. Tänk dig själv att gå utan mat en hel dag, det är rent ut sagt farligt. Sen är vi människor givetvis inte alls som våra hundar, men principen här är den samma.  

"Vilda djur äter inte alltid varje dag, ibland lyckas de helt enkelt inte få tag i någon mat, eller så kan de inte jaga av andra skäl, tex hot/fara, sjukdom, ungar, väderlek och många andra faktorer kan spela in."
"Det är ju mest logiskt att hunddjur fäller ett stort byte, och sedan äter de av det och tar inga fler byten på en dag, och äter då mycket åt gången."

Sant, vilda djur äter inte varje dag, men hade de fått tag på mat dagligen så hade de gladeligen ätit och mått bra av det. Sen ska vi inte blanda ihop våra tamhundar med vilda djur. Mina små hundar är så långt ifrån vilda djur det går att komma. Vi människor har avlat bort så mycket av de vilda generna i dessa små liv att de aldrig hade klarat sig i det vilda. Aiko kan inte ens fånga en trött fluga så att jämföra honom med ett vilt hunddjur som vargen är ju bara skrattretande.

Och vi får inte glömma att vi avlat våra tamhundar till att vara beroende av oss människor. Har ni sett experimentet där tamvargar och tamhundar ställs inför samma problemlösning? Vargen försöker och försöker och har hela tiden fokus på att få tag på den där matbiten. Hunden däremot försöker några gånger och går sedan till människan och ber den om hjälp. Får den ingen hjälp ger den tillslut upp. Är inte det bevis nog på att vi har avlat bort det vilda ur våra hundar? 

"Svältdagen ger först och främst magsystemet en välförtjänt vila. Magen och tarmarna rensas ut ordentligt och underhålls.
Kroppen tar alltid hand om maten i första hand, så när kroppen inte har någon mat att ta hand om kan den lägga energin på något annat istället, tex att reparera små skador, driva ut toxiner, läka ut underliggande sjukdomar och allmän "renovering" helt enkelt, sådant som den normalt har svårt att få tid över till."

Varför svälta en hund vars mage är i form? En hund med normal avföring och regelbundna tarmtömningar har inget som helst behov av att vila tarmarna i ett dygn. En magsjuk hund däremot behöver få vila magen tills den är tom och återställd, då irritationen i tarmar och magsäck behöver få chans att gå ner. Detsamma gäller oss människor. Att en frisk hund får mat två gånger per dag är vila nog för tarmarna. Har din hund däremot fri tillgång till foder och äter lite men väldigt ofta så bör man nog tänka på att låta den istället äta på bestämda tider. Och att kroppen skulle behöva svälta ett dygn för att reparera skador låter i mina ögon inte alls logiskt. Energin för att reparera skador behövs ju och den energin kommer från hundens föda.

Nej, att svälta mina friska hundar är inget jag kommer att göra. De behöver den energin för att må bra.

Vad tycker du om svältdagar för hundar? 

Frika

Bada badkar!

Leica badar badkar med sin pappa. Hon badar en stund, sedan ska hon ner på golvet och springa några varv för att sedan bada lite igen. Sötnöten! Aiko håller sig dock långt borta, det där med vatten är inte riktigt hans grej, om det inte är för att svalka sig på sommaren det vill säga. 

Om exakt en vecka blir Leica fyra månader och då är det dags för hennes och min utställningsdebut. Jag börjar bli lite nervös, men det ska nog gå bra. Huvudsaken är att vi har roligt ^^ 

Frika

Dogs a la HalloweenversionFrika

Mammas muppar

La SälLa Dinosaurie Frika

Valpkurs

Idag har vi varit på valpkurs med Leica, vi var fem hundar men vi ska vara sex hundar allt som allt. Det var en rhodesian ridgeback, en bostonterrier, en chihuahua, en svart fluffboll(som vi inte fick veta rasen på då de kom efter presentationen) och Leica. Vi tränade kontakt, sitt, ligg och att inte hoppa på andra människor. Leica skötte sig superbra även om vissa moment var väldigt svåra för henne. Så det blir mycket träning hemma tills nästa vecka. I övrigt var Leica som en studsboll och var mest bara intresserad av att leka med ridgebacken som satt bredvid oss, tills den kom för nära det vill säga, då var den mycket läskig ;) 

Bild från idag på CurtanFrika

Utfall mot oss

Jag höll på att få en hjärtinfarkt när jag lämnade Aiko på dagis idag. När jag kommer upp för backen till dagiset ser jag en hund av "kamphundsras" som är fastbunden i en stol. Hunden gör utfall mot oss, drar först med sig stolen en bit och lyckas sedan ta sig loss. Jag drog tag i Aikos koppel och hann precis få upp honom i famnen innan hunden var framme. Hemskt att behöva dra upp honom i halsen men det var det enda alternativ jag hade för att hinna. Hunden stannade och hade som tur var inga planer på att gå på Aiko när han var i min famn, eller mig för den delen. Ut från dagiset kommer en utländsk man som inte kan ett ord på svenska. Han springer fram till hunden och slår den hårt i ansiktet flera gånger. Skärrad över vad som precis hänt bar jag in Aiko till dagiset och får veta av personalen att mannen som precis slog hunden inte är ägare till hunden utan tar hand om den åt ägaren. Personalen såg inte när han slog hunden men jag vittnar gärna för jag såg allting. Tre eller fyra hårda slag över nosryggen med handflatan tills hunden stod kuvad med svansen mellan benen. 

Jättebra att detta händer när Aiko ska sluta på dagis, där han har gått för att bli av med sin rädsla för andra hundar..

Frika


RSS 2.0