Tandvård

Det är viktigt att ta hand om sin hunds tänder, då hundar lätt drabbas av tandsten som kan leda till tandlossning. Tandsten gör att det blir inflammerat i hundens mun och luktar då väldigt illa. 

Veterinärer rekommenderar tandborstning varje dag, samt att hunden regelbundet får tugga på ben. Givetvis kan hunden få tandsten ändå, men risken är mindre om du följer veterinärernas råd. Tandproblem är vanligast hos små hundraser och för att få bort mycket tandsten måste hunden tas till veterinär. 

På Aiko är jag väldigt noga med munhälsan då han äter färskfoder som lättare bidrar till tandsten. Han har då inte samma tuggmotstånd som om han skulle ätit torrfoder. Jag tittar dagligen igenom Aikos mun för att se att allt är som det ska, samt borstar hans tänder flera gånger i veckan. Jag använder en mjuk barntandborste som jag köpt på apoteket och en tandkräm som jag köpt i vår lokala djuraffär. Aiko har också en tandstens-skrapa som jag använder vid behov. Det kan vara svårt att skrapa tandsten på sin hund själv, men vår lillhund ligger så snällt så det fungerar alldeles utmärkt. Dock kommer jag inte åt överallt, så när jag ser att det behövs så kommer jag ta honom till veterinär för rengöring av munnen. Men än är det inte aktuellt, han har fin och frisk mun. Aiko får regelbundet tugga på ben och jag köpte senast hem ett paket med 50 stycken tuggben från vår lokala djuraffär. Genomkoll av tänderna i fram. Tandborstning. Är inte hunden van vid att borsta tänderna så bör man sakta men säkert vänja in hunden vid det först, för att så lite obehag som möjligt ska uppstå.Tandstens-skrapning bör man inte göra ofta då emaljen skadas. Var också försiktig så du inte skadar tandköttet.Att låta hunden tugga på ben håller tänderna i trim och hjälper till att hålla tandsten borta.Frika

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0