Inköpen

Nedan följer lite bilder på inköpen från Skara hästsport.

Ett svart halsband till Aiko, ett brunt likadant men storleken mindre till Aikos lillasyster som vuxen (det borde passa bra då) och ett valphalsband till lillasyster. Anledningen till halvstryp är för att de är lätta att ta av och på. Jag har det så pass stort att det aldrig stryper åt, utan när det är så litet det kan bli så sitter det lagom.Ett brunt koppel som passar till den nya hundens halsband. Aiko har två svarta koppel som passar till hans svarta halsband.En leksak till valpen då Aikos leksaker känns lite stora. Detta är dock en leksak helt i Aikos smak, mjuk och sladdrig, så kanske får vi inhandla en större åt honom. Vattenskålen i mitten. Skålarna på sidorna är också köpta på Skara hästsport, men vid ett annat tillfälle. Jag hade dock velat ha samma modell men storleken större som vattenskål men de var tyvärr slut. Istället fick de bli en helsvart, vilket även det funkar fint.Frika

Dagishund

Aiko ska börja på dagis. Inte av den anledningen som gör att man brukar ha hundar på dagis, utan för att Aiko ska komma över sin rädsla för andra hundar. 

Vi var på Hundoasen i fredags innan Aiko och jag åkte till Skara. Där fick vi träffa delägaren och vi satte oss ner och diskuterade hur vi på bästa sätt ska hjälpa Aiko i hans problem. De hade jättefina lokaler och då personalen inte brydde sig om Aiko så kände han sig snart trygg och sträckte ut sig på mattan i ett av de fina rummen vi satt i. Vi kom fram till att vi ska prova att ha honom på dagis då det har hjälpt många andra hundar som har samma problem som vår lille herre. Fungerar det så ska vi så småningom hjälpa honom i hans rädsla för barn, men en sak i taget verkar vettigast. Vi ska på dagissamtal här i dagarna och därefter ska Aiko skolas in på dagis, något som sker näst intill likadant som vid inskolning av barn på dagis. Efter inskolningsveckan ska vi samtala med personalen om hur det har gått och därefter ta ställning till om han ska fortsätta på dagis eller om vi ska hjälpa honom på annat sätt. 

Hur som helst tror jag att detta blir jättebra. Personalen på Hundoasen verkar väldigt vettig och bra med hundarna. Vi blev runtvisade i dagislokalerna där de har delat upp hundarna i grupper efter vilken typ av hund de är. På dagiset äter hundarna mellanmål, de får egna halsband och koppel att ha på dagiset och i entrén finns en vägg med bilder på alla dagishundarna. Hur gulligt som helst :D

På Hundoasen blir det även valpkurs med den lilla valpen :)

Frika

Hemma

Nu är Aiko och jag hemma i Nynäshamn igen. Det var trevligt att träffa familjen men skönt att vara hemma. Borta bra men hemma bäst.

Både Aiko och jag höll på att smälta bort på tåget till Stockholm. Jag försökte svalka Aiko så mycket som möjligt genom att blöta ned honom lite grann, försöka få honom att dricka lite och så vidare. Jag själv svettades som en gris så jag tyckte väldigt synd om min lilla vovve i värmen. Vi kom i alla fall fram hela. 

Mer om besöket på Hundoasen och mina inköp på Skara hästsport kommer i senare inlägg

Frika

Reser till Skara

Imorgon efter att vi varit på Hundoasen åker Aiko och jag till min familj i Skara. Fredrik jobbar så vi åker utan honom, men vi blir bara borta i två-tre dagar. Jag vann ett presentkort på Skara Hästsports facebooktävling och ska passa på att handla upp det när jag ändå är i Skara. Det blir prylar till hundarna (Ja, för snart har vi nog en till) och jag har redan planerat att jag ska köpa en vattenskål. Aiko har två likadana skålar, en till vatten och en till mat. Nu när vi dock ska ha en till hund tänkte jag köpa en likadan skål fast storleken större och använda som vattenskål, och använda de nuvarande som matskålar. 

Jag kommer inte ha möjlighet att blogga när jag är borta, möjligtvis en snabb uppdatering men inget mer. Så bloggen får vila i några dagar. Jag lägger upp en liten filmsnutt från när vi åkte till Skara sist ;)
Frika

Hundoasen

Imorgon ska vi till Hundoasen och prata med personalen där. De ska eventuellt göra en problemhundsutredning på Aiko då han har problem med barn och andra hundar. Aiko är som jag nämnt i tidigare inlägg väldigt osäker och trots att han blir bättre så vill jag ändå ha utlåtande från någon utbildad inom ämnet. Om Aiko känner sig hotad av barn och hundar som han inte känner så gör han utfall. Detta gör det givetvis problematiskt för oss i många situationer. De verkar dock superbra på Hundoasen och då vi vill börja med agility (som de även har kurser för) så kunde de anpassa träningarna till Aiko om han tycker att det är obehagligt med de andra hundarna. De har även hunddagis och många hundar med samma problem som Aiko har tydligen kommit över sin osäkerhet till andra hundar genom att vara på dagiset. Så det ska bli roligt och intressant att få träffa dem. De har även en hundfrisörutbildning som jag skulle vilja gå. Jag tycker att pälsvård är superkul, men jag har dock inte råd att gå någon kurs för tillfället. Men vi får se vad som händer i framtiden.

På hundoasen har jag även preliminärbokat en plats i valpkursen som vi då kommer att gå på, tillsammans med min sambos mammas kusins familj då de har skaffat en ursöt liten Fransk bulldog. 

För tillfället ligger Herr Svart i mitt knä och snarkar högt. ;)

Frika

Kloklippning

Då var det dag för kloklippning, något som kan vara en mardröm för vissa. Vår lille herre ligger dock snällt i mitt knä och passar på att vila medan jag klipper. Att Aiko är så snäll när jag håller på med honom beror nog på en blanding mellan okomplicerad hund och daglig genomgång över hela kroppen. Sedan den dag jag fick hem honom har jag varje dag pysslat med honom. Tagit på tassarna, kollat tänderna, pillat i öronen osv. Detta är något som jag även kommer att göra med våran nästa hund då jag tycker att det är viktigt att man så tidigt som möjligt vänjer dem vid att man håller på med dem.

Godis brukar vara ett säkert kort för att göra något obehagligt till en positiv händelse, så det kan jag rekommendera om man har en hund som tycker att kloklippning är obehagligt. Att exempelvis låta hunden slicka bort mjukost från en sked brukar fungera fint då hunden har något den måste koncentrera sig på ordentligt. Att klappa och massera tassarna en liten stund per dag, samtidigt som hunden får godis eller liknande brukar göra susen. När du sedan börjar klippa klorna kan det vara smidigt att klippa en klo per dag. Ha tålamod och var positiv. Blir du irriterad på hunden så sluta då med det ni gör, du kommer annars bara göra situationen värre. Det kan vara svårt att veta hur mycket man ska klippa. Jag har fått lära mig en metod som fungerar jättebra. Sen får man tänka på att pulpan sitter olika på olika raser. En hund som är gjord för att gräva, exempelvis Lagotto Romagnolo, brukar ha mycket längre pulpa och ska därmed ha längre klor än exempelvis en Lhasa apso. Glöm inte heller att hunden kan ha sporrar. Aiko hade en sporre som valp, men den opererades bort samtidigt som han kastrerades. Anledningen till att vi valde att ta bort sporren är för att hundar ofta brukar fastna och göra illa dem. Klipper man inte sporrarna så växer de in i huden då de växer som i en spiral.

Jag har gjort en snabb skiss på hur jag har lärt mig att klippa klor. Den är inte så vacker, men jag hoppas att den förklarar det jag vill ha sagt. Jag rekommenderar att man har blodstillande vadd eller liknande hemma då det kan blöda ganska kraftigt om man skulle råka klippa i pulpan. 

Frika

Tvätta Herr Tvättbjörn

Aiko har problem med sin övre magmun vilket innebär att han kräks helt oförberett ibland. Så om lillhunden har druckit eller ätit så bör han inte springa direkt efter, det brukar inte sluta väl. Herr Tvättbjörn har tyvärr blivit nerspydd allt för många gånger då Aiko får gapa väldigt stort när han håller i honom, och Aikos magmun spelar då ett spratt. 

Idag när Fredrik kom hem från jobbet så skulle Aiko som vanligt visa upp en av sina fina leksaker. Herr Tvättbjörn var dagens val. Aiko hade dock precis innan ätit ben och druckit vatten så det slutade med ett välförtjänt bad för tvättbjörnen. Nu ligger han på tork :)Aiko har varit hos veterinärerna här i Nynäshamn med sin magmun, men vi ska ta honom till en större klinik för att få en ordentlig undersökning på magmunnen. Jag tror inte att det finns så mycket man kan göra åt det, mer än att han möjligen får gå på magkatarrsmedicin, men givetvis ska det kollas upp ordentligt ändå. 

Frika

Tråkig mamma

Idag är jag tyvärr en tråkig mamma för idag är jag sjuk. Jag får så dåligt samvete när jag mår så här då jag inte kan hitta på något med Aiko. Han får rasta sig själv på baksidan men mer än så blir det inte tyvärr. Min IBS(magproblem) har dock varit väldigt bra ett tag, så det får jag vara tacksam för. Nu har jag tagit en lång dusch vilket brukar hjälpa lite och för tillfället mår jag bättre. Så blir det inte värre så ska vi åka och bada med Hanna senare, vilket jag tror att Aiko kan uppskatta. 

Aiko blåser upp sina kinder när han simmar :DFrika

BackLightFrika

Bad

Aiko badas en gång i veckan till en gång varannan vecka (Ibland oftare beroende på väderlek). Jag använder schampo och conditioner från Dr. Melumad, som jag köpt på ett Aloe Vera-Party. Produkterna är superbra och jag tänker verkligen försöka få tag på fler flaskor av dem. De är "hypoallergenic" och köper man flaskorna så stöder man dessutom föräldralösa babyelefanter i Kenya. Till Aiko har jag också en handduk som fungerar som en stor disktrasa, den suger upp vatten jättebra och är lätt att vrida ur för att få torr igen. Den finns i olika varianter och märken och finns att köpa lite varstans. 

Jag håller upp Aikos nos så att jag kan tvätta ansiktet utan att han får vatten i nosen.Schamponerad för att få bort smuts och hudavlagringar. Ibland krävs det en extra schamponering på benen för att få dem ordentligt rena. Därefter conditioner för att få pälsen mjuk och lätt att borsta. Det är viktigt med halkmatta i badkaret så att han står stadigt och inte halkar omkull.Shake it baby."Får jag komma upp nu?"Torka med den enorma "disktrasan".Därefter vrids den ur för att kunna absorbera mer vatten.Blöt och frusen hund som nu är ren, mjuk och luktar jättegott.Beroende på hur lång päls han har så får han fönas torr eller självtorka. Får Aiko bestämma så blir det att självtorka invirad i en handduk i mammas eller pappas knä. Dock bör man vara försiktig med självtorkningen då hundar lätt får fukteksem. Aiko har drabbats av "hot spots" eller akut dermatit som det heter på medicinspråk, men mer om det i ett annat inlägg.

Frika

Valpbilderna

Ja här kommer lite bilder från dagen. Min sambo Fredrik fick agera fotograf :)
Tack igen till familjen Lemmeke för att vi fick komma! 

Valpar!Här är den lilla tjejen som vi blev mest kära i, Jean Dark Lady In Red.Jag och den lilla tjejen :DHanna och tjejen ^^Hon somnade i Hannas knäFina mamma MinnieCoolaste lilla killen ever! Jean Dark Little Lion Man, en riktig liten showkung :DHär är coolkillen med brorsan Jean Dark Last ChristmasFrika


Kennel-utflykt

Idag bär det av norrut då vi ska titta på valpar. Jag har redan varit vaken i två timmar och passat på att baka, samt tagit ut Aiko på baksidan i regnet. Nu ligger lillkillen hos sin pappa i sängen och gosar in sin blöta päls på honom. Inte helt uppskattat av pappa Fredrik. 

Vi tar med oss kameran så förhoppningsvis dyker det upp lite bilder på valparna i eftermiddag. 

Under tiden får ni en bild på monsterhunden själv som valp. Jag kan inte låta bli att skratta när jag ser dessa bilder. Så liten, så rund och så fluffig ;)Frika

Tandvård

Det är viktigt att ta hand om sin hunds tänder, då hundar lätt drabbas av tandsten som kan leda till tandlossning. Tandsten gör att det blir inflammerat i hundens mun och luktar då väldigt illa. 

Veterinärer rekommenderar tandborstning varje dag, samt att hunden regelbundet får tugga på ben. Givetvis kan hunden få tandsten ändå, men risken är mindre om du följer veterinärernas råd. Tandproblem är vanligast hos små hundraser och för att få bort mycket tandsten måste hunden tas till veterinär. 

På Aiko är jag väldigt noga med munhälsan då han äter färskfoder som lättare bidrar till tandsten. Han har då inte samma tuggmotstånd som om han skulle ätit torrfoder. Jag tittar dagligen igenom Aikos mun för att se att allt är som det ska, samt borstar hans tänder flera gånger i veckan. Jag använder en mjuk barntandborste som jag köpt på apoteket och en tandkräm som jag köpt i vår lokala djuraffär. Aiko har också en tandstens-skrapa som jag använder vid behov. Det kan vara svårt att skrapa tandsten på sin hund själv, men vår lillhund ligger så snällt så det fungerar alldeles utmärkt. Dock kommer jag inte åt överallt, så när jag ser att det behövs så kommer jag ta honom till veterinär för rengöring av munnen. Men än är det inte aktuellt, han har fin och frisk mun. Aiko får regelbundet tugga på ben och jag köpte senast hem ett paket med 50 stycken tuggben från vår lokala djuraffär. Genomkoll av tänderna i fram. Tandborstning. Är inte hunden van vid att borsta tänderna så bör man sakta men säkert vänja in hunden vid det först, för att så lite obehag som möjligt ska uppstå.Tandstens-skrapning bör man inte göra ofta då emaljen skadas. Var också försiktig så du inte skadar tandköttet.Att låta hunden tugga på ben håller tänderna i trim och hjälper till att hålla tandsten borta.Frika

Delikatess

Ibland lyxar vi till det för Aiko genom att knäcka ett ägg över hans mat. Det är väldigt uppskattat av lillhunden och dessutom är det nyttigt :) 

Frika

Herr Underbar


Frika

Bravo Plus

Så här ser Aikos mat ut. Det är alltså Bravo Plus och kommer från Bravo Djurfoder

Burgarna förvaras i frysen.Aiko äter en burgare per dag, alltså en halv morgon och en halv kväll. Här ska burgaren tinas i micron.Tinad burgare som delats upp i två portioner. Påsen läggs i kylen och ges vid nästa måltid. Ser det inte gott ut? ;) Aiko älskar i alla fall sin mat och jag hoppas att hans framtida lillasyster mår lika bra av den som han gör. 

Frika

Skällande hund

Aiko är av raserna Lhasa apso och Shih tzu som länge var en och samma ras. Lhasa apso som är den ursprungliga rasen, härstammar från Tibet. De små, pälsrika hundarna arbetade där som vakthundar och är kända för sitt dova skall. Även om Lhasa apson och Shih tzun idag räknas som sällskapshund så sitter vakthundsgenerna fortfarande i. 

Minsta lilla ljud i porten så säger Aiko till. Han skäller alltså för att tala om för oss att det är någon på väg. Om man ser från Aikos ögon så är det hans uppgift att säga till om det kommer någon. Han tycker alltså att han är jätteduktig som skäller om han hör ljud, som kan betyda att någon är på väg. Skulle jag bestraffa honom för det så skulle han bli väldigt förvirrad. För han tycker att han gör helt rätt. 

Men visst kan det vara jobbigt när hundar skäller. Det kan minst sagt gå en på nerverna ibland. Hur jobbigt det än är så är det dock viktigt att inte höja rösten och skälla på hunden. Skäller du på hunden så kommer hunden skälla ännu mer, av den enkla anledningen att du talar om för hunden att det som den hör är farligt. I hundens ögon skäller du alltså med hunden och inte åt den. 

Något som fungerar jättebra på Aiko är att ropa till sig honom. Jag talar då om för honom att jag har hört ljudet och att det inte var farligt. Så om han snällt kommer till mig och slutar skälla så får han beröm och ibland godis. Aiko börjar bli riktigt duktig på att läsa våra signaler och många gånger när han hör ljud så söker han ögonkontakt med oss först. Han läser då våra signaler och bestämmer sig därefter om det var något att skälla på eller inte. Talar vi då om för Aiko att vi har hört ljudet så är han tyst, tror han att vi inte hört det eller om vi verkar spända eller rädda så skäller han. 

Om Aiko är vid oss men ändå skäller till, hur gör vi då? Vi brukar använda ordet "Tack, tack" som betyder att vi har hört och att det är okej. Vi kan också "hyscha" honom, ett kommando som vi använder för att lugna ner honom. Alltså ett lågt, lugnt "hysch" som vi använder i alla situationer när han behöver lugnas ner. Det kan vara när han har bråttom på promenaden, när han är stressad, uppspelt eller när han skäller. Vi väljer alltså kommando beroende på hur han är för stunden. Ibland skäller han bara till dovt en gång och ibland kan han springa till dörren och skälla flera gånger. 

Ibland kan det vara svårt att veta hur man ska möta hunden i ett beteende. Ett bra sätt är då att försöka förstå varför hunden gör som den gör och hur du ska få hunden att förstå vad du menar.

Frika

Vi tänder ett ljus

Idag tänder vi ett ljus för de avlidna i NorgeFrika

Stallhunden Aiko

Idag har Aiko varit stallhund, något som han dock inte är speciellt bra på. Hästar är läskiga och fula tycker Aiko, som gärna nafsar till om de kommer för nära. Men det kan inte vara lätt att vara liten hund bland stora hästar. Jag fick i alla fall röra på mitt dökött, medan Aiko tittade på tillsammans med min vän och hästägaren Hanna. Det är mysigt att få gosa med häst ibland, jag får ju lite abstinens nu när jag inte längre är hästägare och varit utan häst i fem månader. Då är det tur att man kan få låna häst. Dock har jag tappat alla mina ridmuskler, så idag var det mer åka häst än rida häst. Men inte så konstigt kanske eftersom att jag inte ridit ordentligt på fyra-fem år, utan istället mest intagit sittande position här i min kontorsstol. Ska vi börja med agility så är det dock på tiden att mamma Frika rör lite på sig, för det vore ju mer än pinsamt om vi inte skulle komma runt banan på grund av min kondition ;)

Aiko var ganska nöjd i stallet ändå. Han åt gräs, kräktes lite i stallgången, åt lite hästbajs, jagade flugor, lekte med stalltjejerna och morrade åt barn. Nu ligger han helt utslagen på golvet och väntar på att hans pappa ska komma hem från jobbet. 

Aiko och jag i stallet i Skara för ett år sedan.Frika

Fettet bör komma inifrån

Aiko får ibland torr hud. Det märker jag då han kliar sig lite extra, samt att han får "mjäll". Visst kan schampo och andra produkter för päls spela roll, men jag har fått lära mig att fettet ska komma inifrån. 

Vid behov ger jag då Aiko en skvätt (ungefär en matsked) solrosolja i maten och jag märker snabbt skillnad i Aikos hud och päls. Man behöver inte använda solrosolja, utan olika hundägare använder olika oljor och har olika åsikter om vad som är bra och inte. Solrosolja verkar dock fungera fint för Aiko och jag har fått rekommendationer på flera håll om att använda solrosolja. Solrosolja ska dock ges med försiktighet har jag hört. Hundar lägger gärna lätt på sig av oljan och överdoseras den så kan det leda till att hunden får brist på A-vitamin. En del menar också på att hundar med ledproblem inte bör äta solrosolja. 

Vill du börja ge din hund olja i maten så rekommenderar jag att du först läser på om de olika oljorna, samt hör med någon som är expert på ämnet. Men glöm inte att även experter har olika åsikter. 

Solrosoljan förvarar vi i denna söta kanna från Chilli. Nog är den avsedd för olivolja, men vad man vill ha i den bestämmer man givetvis själv. Frika

IKEA-Djur

IKEA är sannerligen en bra kedja på många sätt, och förutom djuraffärer så tror jag att Aikos favoritbutik är just IKEA. Varför? De har nämligen, enligt Aiko själv, världens bästa leksaker. Deras mjukdjur har varit väldigt betydelsefulla för Aiko under åren som gått. Favoriten från IKEA är "råttorna" och föregångarna "marsvinen", som är av samma modell. För tillfället har Aiko två stycken svarta råttor(som även finns i vit och grå) i sin leksakskorg, och en på lager i tryggt förvar, då råttorna är förbrukningsvaror här hemma. Och då de endast kostar 29 kr så köper jag gladeligen med mig ett lager hem, varje gång jag besöker IKEA.

IKEAs mjukdjur finns på barnavdelningen och är även väldigt uppskattade av barn. Min systerdotter och Aiko som valp bråkade så mycket om Aikos stackars lilla marsvins-mjukdjur att vi helt enkelt fick köpa dem var sitt. Andra hundar vi känner är också lika galna i IKEAs mjukdjur som Aiko och min systerdotter ;)
En stolt Aiko med sitt (något deformerade) byte "grå råtta" för ett år sedan.
Jag bör dock påpeka (av egen erfarenhet) att människor och hundar inte bör dela mjukdjur. Skulle så inträffa rekommenderar jag en dusch.Frika

Miljöträning - Trafikerad väg

En gata bort från vårat hem ligger en väg. En ganska trafikerad sådan, där många lastbilar som ska med färjorna passerar. Är man som Aiko en väldigt osäker hund så kan det vara tämligen obehagligt att gå på den smala trottoaren intill vägen. Vi håller däför på att jobba bort rädslan och istället byta ut den mot en positiv känsla. 

Under sina snart tre levnadsår har Aiko varit fruktansvärt osäker. När han bara var en liten valp krävdes det mycket tålamod och tid för att ens kunna gå förbi en mötande människa på långt avstånd, då han var fullkomligt livrädd för det stora monstret som kom gående mot honom. Aiko har dock gjort stora framsteg och idag kan vi utan problem gå förbi andra människor. Nu går det till och med bra att en okänd människa sträcker ned handen för att hälsa på honom, även om han till en början morrar lite för att tala om att han tycker att det är obehagligt. Men med uppmuntrande ord från hans mammas och pappas sida tycker han snart att det är helt okej och kan till och med leka lite med personen. 

Även andra hundar och barn har varit och är ett problem, men det återkommer jag till i ett annat inlägg. Nu tillbaka till det jag först började skriva om.

Tidigare idag tog jag med mig hundgodis, klicker och hund ut och bort till vägen. Jag satte mig på huk intill Aiko och varje gång en bil eller lastbil åkte förbi tog jag ögonkontakt, klickade, gav honom godis och pratade lugnt och glatt med honom. Jag höll kvar godisen i handen lite längre samtidigt som han tog den, för att han skulle få bort fokus från de passerande bilarna. I början hade han svårt att koppla bort de läskiga bilarna och tittade sig oroligt omkring, samt hoppade till några gånger. Men efter ett tag försvann det och han satt lugnt och fint på trottoaren. Jag la sedan till ordet "bil" när en bil var på väg och fortsatte som innan. När en bil sedan var på väg och jag sa "bil", så tog Aiko genast ögonkontakt och väntade på sin belöning.

På detta sätt blir en passerande bil något positivt istället för negativt. Varje gång en bil passerar = beröm och godis. Detta kommer jag även ha nytta av om jag kommer att ha Aiko lös på en väg med väldigt lite trafik. Ser jag då en bil och säger kommandot "bil" så kommer Aiko komma till mig och vänta på sin belöning, samtidig som han är beredd på att en bil kommer att passera. Smidigt.

Frika

MinspelFrika

Bärnstenshalsband

Som ni kanske har sett så har Aiko ett halsband gjord av bärnstenar. Detta används för att hålla fästingar borta. När bärnstenarna gnids mot pälsen så laddas statisk elektricitet, vilket fästingar verkar ogilla. Halsbandet innehåller inga gifter och det blir heller aldrig "gammalt", utan kan användas så länge det är helt och rent. Dock verkar bärnstenarna olika på olika hundar och olika päls. Halsbandet fungerar heller inte på blöt päls. 

Aiko har ännu inte haft en enda fästing i år, så jag får anta att halsbandet fungerar bra på honom. Dessutom är halsbandet snyggt och passar väldigt bra till hans fina bärnstensbruna ögon. Aikos halsband är köpt på Tradera av en seriös och bra säljare.Frika

En av mina två snygga pojkar

Jag tänkte i detta inlägg dela med mig av en favoritbild på min coola "son", iklädd sin snygga skinnjacka som han har fått av sin snälla "moster" Emma :D


Frika

Valpdags?

På måndag bär det av mot Rosersberg, för där ska vi nämligen titta på valpar :D Jag väntar spänt, kanske är någon av de två tikarna i kullen Aikos lillasyster? Det får vi se.
Vi ska till Kennel Jean Dark som ligger ungefär en timme med bil ifrån där vi bor, och vi blir fyra stycken som åker. Min sambo, jag och två vänner. Valparna vi ska titta på är av rasen Chinese Crested, eller kinesisk nakenhund som den också kallas. Chinese Crested finns i två varianter, den nakna och den håriga. Den håriga varianten kallas för Chinese Crested Powder Puff och de båda varianterna föds i samma kullar. Jag har länge varit förälskad i rasen och det har sedan ett tag tillbaka varit bestämt att jag någon gång ska ha en egen naken ponnyhund. 

Jag har tittat runt på olika kennlar och det finns många otroligt fina hundar där ute. Det har dock från första början känts mest rätt med Kennel Jean Dark. Jag har länge läst uppfödare Jeanetts blogg och jag har långt innan dess följt hennes döttrar på Dayviews. Hela familjen verkar vara väldigt härlig och jag ser fram emot att få träffa dem alla. Men det är inte bara det som gjort att jag fastnat för dem. Jag tror att den största anledningen till att jag så gärna vill ha djur från just Kennel Jean Dark är att Jeanett verkligen brinner för att avla på friska och sunda djur. Hon gör allt hon kan för att vi ska hjälpas åt att avla bort alla sjukdomar som tyvärr gör att allt för många mister sina älskade familjemedlemmar alldeles för tidigt. Och som tyvärr gör att allt för många djur behöver lida.

Som ägare till en hund med diverse olika defekter så som felställda ben, foderallergi, slapp magmun och dåligt psyke, så är jag väldigt mån om att mina framtida djur har de bästa förutsättningarna för att må så bra som möjligt. Och eftersom att vi människor bestämmer vilka djur som ska bli föräldrar och vilka gener som ska föras vidare så tycker jag att man ska avla med omsorg och tänka långsiktigt för djurens bästa. Jag anser alltså att vi har mycket att tacka ansvarsfulla och medvetna uppfödare för friska djur. Detta gäller givetvis både renrasiga och blandraser, då jag inte har något emot blandrasuppfödning så länge man verkligen vet vad man gör. 

Jag älskar Aiko mer än något annat men jag önskar att han avlats med mer medvetenhet och eftertanke. Då kanske han slapp problemen som ställer till det för honom ibland. För jag vill inget annat än att dem jag älskar ska må bra!

FrikaHund till rakning

Nu på sommaren blir det väldigt varmt för lillhunden i all svart, tjock päls och jag rakar därför ner honom på kroppen. För att han ändå ska se snygg ut så har kvar päls på ben, hals, huvud och självklart svansen. Jag rakar även ner honom runt nosen.

Till Aiko använder jag mig av två maskiner, en stor och stark för kropp och en liten som används i ansiktet, under tassarna och runt snoppen. Båda finns att köpa på Clas OhlsonJag brukar dela upp Aikos pälsvård då det tar väldigt många timmar att göra allt på en gång, vilket kan vara jobbigt både för honom och mig. Så idag blev det att raka kropp och ansikte. Jag klippte resten av kroppen samt rakade under tassarna och runt snoppen för en vecka sedan, så detta var inte aktuellt idag. Hans päls växer dock som ogräs så detta lär behöva göras om snart igen. Jag kommer även snart att behöva rensa bort hår i hans öron, för även där växer det i rasande takt, samt klippa klor. Borsta päls och borsta tänderna sker flera gånger i veckan. 

Idag rakade jag bort ungefär en halv centimeter på kroppen, något som kan göra stor skillnad i sommarvärmen. 

Aiko innan rakning "Vad ska du nu göra mamma?"


Aiko efter rakning (Och även nyborstad)

Frika

Däck-Bädd

När Aiko fortfarande var valp så var jag på MyDog i Göteborg. I en av montrarna såg jag en hundkorg gjord av ett bildäck. Häftigt tyckte jag, tills jag tittade på prislappen. Priset låg en bra bit över min budget och jag antog att det var själva idén som kostade, för ett gammalt bildäck kan ju inte kosta många kronor? Det slog mig då att en sådan korg inte borde vara så svår att göra själv. 

Sagt och gjort. Jag fick tag på ett gammalt däck, det finaste jag kunde hitta för priset 0 kronor. Sedan bad jag min mammas man om hjälp att såga bort den översta kanten samt en öppning till Aiko, då han var för liten för att hoppa in i däcket. En dyna syddes och lades på plats i korgen, och på senare dagar limmade jag fast en kant runt däcket. Korgen var länge en favorit hos Aiko, han älskade den. Tills den dag vi flyttade och den inte kunde stå på en plats han kände sig trygg på. Jag hoppas dock att han kan börja gilla sin korg igen, eller att åtminstone hans framtida lillasyster kommer uppskatta den. För jag har ännu inte tröttnat på den ;)

Frika

Smaktestet

Från vänster: Oliver´s Duck Coins, Specific Hypoallergenic Treats, Royal Canin Hypoallergenic Moderate Energy. Samtliga avsedda för hundar med foderallergi."Hur länge ska jag behöva vänta?"
"Hur länge ska jag behöva vänta?" (Notera vinkeln på hans högra framben, som jag skrivit om här)På ett "Varsågod" från min sida gick Aiko först fram till Oliver´s Duck Coins och åt upp den avbrutna biten. Därefter tog han Royal Canin Hypoallergenic Moderate Energy som låg längst åt andra hållet.Därefter hände dock något jag inte riktigt var beredd på..Aiko lämnade kvar Specific Hypoallergenic Treats och gick istället för att leta efter mer av det andra godiset. När han dock insåg att det inte erbjöds mer tog han godisen han hade lämnat kvar.

Slutsatsen är alltså att Oliver´s Duck Coins var en höjdare, medan Specific Hypoallergenic Treats tyvärr inte var populär alls.Frika

Veterinärbutiken

Först vill jag tala om att jag uppdaterat detta inlägg med bilder.
Sen vill jag tala om att varorna från Veterinärbutiken även kom idag. Förutom Specific Hypoallergenic Treats så beställde jag även hem Vapur den vikbara "Anti-flaskan", som är en otroligt smidig flaska att ha med sig vid resor elelr dylikt. Nu ska jag bara införskaffa en vikbar skål också ;)
Först vill jag tala om att jag uppdaterat detta inlägg med bilder.

Sen vill jag tala om att varorna från Veterinärbutiken även kom idag. Förutom Specific Hypoallergenic Treats så beställde jag även hem Vapur den vikbara "Anti-flaskan", som är en otroligt smidig flaska att ha med sig vid resor eller dylikt. Nu ska jag bara införskaffa en vikbar skål också ;)

Aiko var tyvärr inte så förtjust i godisarna som jag hade hoppats och dessutom var de väldigt stora och inte så lätta att dela. Jag har dock fått väldigt bra service från Veterinärbutiken, men jag måste säga att Oliver´s var snäppet bättre trots allt.

I nästa inlägg ska Aiko göra smaktestet

FrikaOliver´s Petfood

För en liten stund sedan fick jag mina varor från Oliver´s. Jag klickade hem varorna igår och fick dem redan idag på förmiddagen vilket är precis som jag vill att det ska vara. Förutom Aikos Duck Coins beställde jag också en foderhink på 5 liter med lufttätt lock för bästa hållbarhet. Jag blev även medskickad tre olika smakprov på foder. Oliver´s Adult, Oliver´s Lamb och Oliver´s Selected Fish. Jag fick med flera blad med innehållsförteckning och information om alla foder och ser att de alla verkar relativt allergivänliga, vilket är roligt att se. Eftersom att jag dessutom blivit tipsad om Oliver´s Petfood av min vän Emma, kommer hon få en gåva av dem. Hittills är jag mer än nöjd med företaget då de verkar väldigt måna om sina kunder och deras djur. 

Nedan ser ni Oliver´s Duck Coins. Aiko har smakat på en och var minst sagt upprörd över att han inte fick mer ;) De luktar heller inte så illa som jag hade förväntat mig, vilket är ett plus. I alla fall för mig som hundägare.Förhoppningsvis får jag även varorna från Veterinärbutiken idag. Aiko kommer då att utföra ett smaktest för att se vilket godis han uppskattar mest. 

FrikaHemmagjort

Jag har alltid varit väldigt pysslig och även om jag inte alltid är så duktig på det så tycker jag att det är väldigt roligt och det är egentligen huvudsaken. Dessutom kan man spara in en del pengar på att tillverka saker själv. 

För några dagar sedan sydde jag en dyna till Aiko och hans framtida lillasyster. Allt material är köpt på Jysk och jag har stoppat den med ett täcke som jag vikt. Aiko har godkänt dynan och så länge han tycker om den så får den stanna ;)Aiko fick även en leksak som jag pysslade med en kväll. Även denna var godkänd och han verkar uppskatta att den har öron, då den var lättare att bära så. Repet kommer från Jula.Frika

Godis för foderallergiska hundar

Har du också en spannmålsallergisk hund så vet du hur svårt det kan vara att hitta lämpligt godis.

Just nu använder vi Royal Canin Hypoallergenic Moderate Energy som träningsgodis till Aiko. Det är ett dietfoder för foderallergiska hundar, finns att köpa på veterinärkliniker. Anledningen till dietfoder är just den enkla anledningen att han lätt lägger på sig. Jag vill dock kunna variera hans godis så idag har jag letat runt lite och beställt hem två sorters godis. Det ena godiset är Duck Coins från Oliver´s och det andra är Specific Hypoallergenic Treats som jag har beställt från Veterinärbutiken. Godiset bör dyka upp i dagarna och Aiko kommer då att få recensera produkterna. För ingen domare är bättre än hunden själv ;)

Vad äter Aiko till frukost och kvällsmat då?
Han äter Bravo Plus, färskfoder från Bravo djurfoder. Det enda spannmål det innehåller är ångkokt korn, vilket Aiko verkar klara alldeles utmärkt. Han älskar sin mat och mår superbra av den!

Nedan ser ni Royal Canin Hypoallergenic Moderate Energy som Aiko har som träningsgodis för tillfället

Frika

Husdjurshälsan

För några veckor sedan var vi på Husdjurshälsan i Göteborg och röntgade Aikos framben. Lillhundens högra framben är nämligen ordentligt felställt och pekar nästintill helt bakåt ibland när han stödjer på det. Vi fick på plats reda på att Aiko har en trappstegsformation i högra armbågen och rejält krokiga framben, därav är de kortare än bakbenen. Trappstegsformationen kan tyvärr ge Aiko artros när han blir äldre, något jag innerligt hoppas att han slipper. Röntgenbilderna skickades till en ortoped som Husdjurshälsan sammarbetar med och jag har sedan dess väntat på hans utlåtande så jag vet hur jag ska gå vidare.

Tidigare idag ringde jag till Husdjurshälsan för att se om de fått svar från sin ortoped. De hade ännu inte fått svar men ska höra av sig till mig senare i veckan. Jag väntar spänt och hoppas på det bästa.

På bilden nedan ser ni hur Aikos framben ser ut.Frika

Ännu en blogg

Ja, många bloggar har det blivit under åren och fler skulle det tydligen bli, för nu sitter jag här igen ;)

Denna gång tänkte jag dock skriva om mina dagar tillsammans med min bästa vän Aiko. Och eftersom att vi är på gång att utöka familjen med en liten Chinese crested-flicka, så är det ju mer än lämpligt att börja dokumentera allt som händer och fötter.

Vill ni veta mer om oss, klicka på våra flikar.

Frika

RSS 2.0