Aikos dröm-möbel

När vi var på Foderboden härom dagen så fick vi syn på denna och jag var givetvis tvungen att fota den med mobilen. Aiko skulle älska den, han skulle ligga med huvudet på armstödet och se sådär självgod ut som bara tempelhundarna kan ;)Frika

Våra mål

AIKO

Jag måste bli tuffare och mer konsekvent med Aiko. Jag blir lätt osäker och därmed mjäkig, detta gör att även Aiko blir mer osäker. Så för att Aiko ska sluta visa aggressivitet mot andra hundar så måste jag bli säker i mig själv och i det jag gör. Det måste jag arbeta mycket på! I övrigt vill jag börja med både freestyle och rallylydnad med Aiko. Freestyle har vi börjat lite smått med, men rallylydnad är vi helt nya på. Dock har han vardagslydnaden och lite grundlydnad så det ska nog inte vara några problem. Jag skulle också kunna tänka mig att börja med lydnad så småningom. 


LEICA

Ja, Leica, Leica. Med en kines kan man inte ha så stora mål, de lever i sin egna lilla värld och gör mest som de själva vill ;) Men givetvis ska vi fortsätta träna inför utställning och även fortsätta att ställa ut. Jag skulle även vilja börja med agility med henne, men huruvida hon tycker att det är roligt eller ej har jag ingen aning om. Det återstår att se. Så länge det är kallt vill hon helst bara gosa in sig i filtar och sova, så i icke så kinesvänliga väder blir det inte mycket träning inte ;)
Frika

Brukshundklubb och Hurttaoveraller

Idag var Sofie och jag iväg till brukshundklubben med Aiko, Leica, leonbergern Kitty, dvärgpinschern Tindra och Dobermannen Coach. De två sistnämnda är Sofie hundvakt åt just nu. 

Aiko fick träna freestyle, fot och lite agility. Agilityn var förstås inte fokuserad på hoppningen då han inte får hoppa, men eftersom att han tycker att det är så roligt så fick han hoppa några gånger. I övrigt tränade vi slalom och a-hindret, vilket han skötte super. Han var jättetaggad och jättesnabb :) I freestylen var han lite väl överambitiös men det är härligt att se att han tycker att det är roligt. Sen lekte han, både själv och med de andra hundarna och var idag världens sötaste gladskit! Leica tyckte mest att det var kallt. Vi tränade lite "stanna" och jag introducerade henne för agilityplanen, vilket hon ansåg vara fullkomligt ointressant. Ja, hon är ju en kines och det säger ju allt. Allt sker på deras villkor ;) 

Igår efter träningen åkte vi förbi Foderboden i Haninge och köpte färskfoder. Jag köpte även var sin hurttaoverall till hundarna, då det var 40% rabatt på dem. Så här snygga är de i sina nya overaller :) Frika

Dagen

Tre trötta individer har landat i vår lilla etta. Jag sitter här vid datorn med en filt virad om mig, valpen sössar sött i mitt knä och herr lurvig har däckat i soffan. Jag har lärt mig mycket idag, mest av att bara titta på när andra tränar men också av att själv ha fått hjälp. Vad gäller Aiko så har jag fått mycket kött på benen och är mer säker i mig själv vad det gäller att hantera hans aggressivitet. Målet är att han ska kunna umgås med familj och vänners hundar utan problem. Däremot kommer han inte ens utsättas för att träffa och hälsa på okända hundar vi inte har någon relation med. Aiko vill ha sitt space och det ska han få ha, att hälsa på en okänd hund på stan är bara onödigt och dumt. Men enligt mig, mycket hellre en hund med Aikos "problem" än en hund som ska hälsa och leka med alla, och som inte förstår eller bryr sig om den andra hunden tycker att det är okej eller ej.

Tack alla för idag! Det har varit superroligt och jag är rent ut sagt trött som fan ;)

Frika

Knäckebrödsmuffins och hundträning

Imorgon bär det av till Uppsala för mig och Sofie med hundarna Aiko, Leica, Kitty och Tindra. Vi ska träna med en liten grupp underbara människor och äntligen ska jag få hjälp med Aikos aggressivitet mot andra hundar. Det jag vill ha är någon som kan visa hur jag ska göra och inte bara prata. Det ska bli intressant att se hur de uppfattar mitt och Aikos beteende i detta och hur jag ska arbeta med Aiko. Spännande och intressant är orden :) För Leica blir det lite ringträning och miljöträning. 

Sofie och jag har ägnat eftermiddagen åt att baka, givetvis ska vi ha med oss små sockerkickar i bit till träningen. Det blev både lyckat och misslyckat, då jag glömde sista satsen muffins i ugnen. De liknar mer knäckebröd, men gick absolut hem hos sambon ändå. 

Nu ska Leica rakas och badas och vi ska äta kvällsmat :)

Frika

Leica the Pirate

Sofie och jag har lekt idag och nedan följer resultatet av fotostunden ;) Sofie har så mycket fina saker att man inte kan göra annat än att dregla över det. Och som talestättet lyder, det finaste man har sätter man på bordet!

Vi tränade även lite inför utställning med Leica. Hon var som alltid superduktig och tyckte att det var jätteroligt, vilket ju är huvudsaken. Min vackra, duktiga flicka :)Frika

Ny Design

Ja nu har jag förnyat min bloggdesign. Vad tycks? (Uppdatera sidan om du inte ser någon ändring)

Frika

God Jul!

Hoppas ni får en underbar jul!Frika

Leica uttalas Lejka

Japp, så är det :) 

Frika

Lilla hjärtat börjar bli storFrika

Mina stöttepelare

På grund av inspiration av annan bloggerska och på grund av att jag nyligen fått bekräftat att jag har Asperger Syndrom bestämde jag mig för att dela med mig av hundarnas betydelse för mitt liv. 

Jag jobbar inte. Jag jobbar inte på grund av att jag helt enkelt inte kan utföra så kallade "vanliga" jobb. En anledning är att jag har en magåkomma, förkortad IBS. Det betyder att min mage är överkänslig, lättstressad och opålitlig. Jag får ofta hemska magkramper och bör ständigt ha tillgång till en toalett. Jag kan inte äta när jag har sovit, jag kan inte sova när jag har ätit, jag kan inte äta mig mer än mätt och jag kan inte äta friterad eller annan fet mat. Jag kan heller inte äta om jag inte ätit på länge, något som inte klickar med mina asperger. Jag har nämligen ofta ingen hungerkänsla och glömmer därmed av att äta. 

Jag har problem med mitt sociala samspel på grund av min asperger. De flesta uppfattar mig blyg, men i själva verket vet jag bara inte vad jag ska säga. Att föra en dialog kan vara väldigt svårt om det inte rör ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Jag känner mig handfallen och oförmögen att veta vad jag ska säga. Jag blir därför tyst och undviker vidare konversation. 

I dessa samanhang är hundarna mina räddare. Inte nog med att det är bevisat att djur har en positiv inverkan inom autismspektrat, det är bättre än så. Hundarna helar. 

Jag fungerar otroligt mycket bättre socialt om hundarna är med mig. Jag känner mig inte lika handfallen då jag kan pyssla med en hund samtidigt som jag deltar i en konversation. Jag kan på ett naturligt sätt undvika ögonkontakt och istället ha blicken på en hund. Hunden gör mig dessutom lugn och får obehagliga situationer att kännas lättare. 

Hunden är mer än bara en hund. Hunden är en absolut bästa vän, en vän som alltid finns där oavsett vilka motgångar som väntar. Hunden är en vän som tröstar och alltid vet när trösten behövs. Hunden är en vän som piggar upp och får mig på andra tankar när trösten inte längre hjälper. Hunden är en vän som får mig att känna mig älskad och uppskattad. Hunden är en vän som alltid förlåter. Hunden är min absolut bästa vän. 

Folk må tycka att jag är konstig som bygger mitt liv kring mina hundar, men vad folk inte vet är att mina hundar hjälper mig att leva. På grund av mina hundar är det inga problem att stiga upp på morgonen. På grund av mina hundar så vågar jag prova. På grund av mina hundar så vågar jag ta kontakt.

Mina hundar lever för mig och jag lever för dem.

Frika

Finns det alltid en tanke bakom?

Jag har tänkt mycket på varför vi gör som vi gör med våra hundar. Finns det alltid en tanke bakom det vi gör?

I ett forum fick hundägare frågan om deras hundar var tvugna att invänta tillåtelse innan de fick äta sin mat, och varför i så fall. Svaret var ja hos majoriteten som svarade, deras hundar var tvugna att invänta ett varsågod innan de fick lov att äta. Dock var det inte många som verkade vara helt säkra på varför de lät sina hundar vänta på tillåtelse. 

Många känner nog ingen den klassiska hundmänniskan som tillsammans med sin hund väntar på bussen. Plötsligt ber människan hunden att sitta ner. Hunden lägger dövörat till, antagligen för att det är blött och kallt ute och den ogärna vill bli kall om sin bak. Människan upprepar kommandot flera gånger utan resultat och blir tillslut arg på sin hund. 

Varför
är det så viktigt att hunden sitter ner i ett sånt läge. Om den nu vill stå de få minuterna tills bussen anländer, kan den då inte få göra det? 

Många gånger känns det som att vi människor är mer maktgalna än vad vi skrämmande nog är. Ber vi våra hundar att göra saker för att vi kan, för att vi älskar att utöva makt eller för att vi faktiskt har en tanke bakom? Jag hoppas att det sistnämda alltid gäller, men tyvärr verkar inte så alltid vara fallet. 

Jag försöker att alltid ha en tanke bakom allt jag gör med mina hundar, ibland kommer jag dock på mig själv med att inte ha det och kan då ställa mig själv frågan, "hur tänkte jag nu?"

Har ni alltid en tanke bakom det ni gör med era hundar?

Frika

Leica 5 månader

Leica har nu passerat 5 månader och självklart har vi förevigat det på bild. Givetvis fick Aiko också vara med och bli fotad, han tycker ju att det är så roligt. Leica är nu anmäld till valpinoffen som äger rum i Sollentuna rackethall den 14e januari. Jag är taggad! :)Frika

Bilder från Sthlms Hundmässa, Älvsjö

Här kommer några av bilderna fotade i Älvsjö


Veronica och Lova (Estillinis Princess Leia)
Christina och Poker (De La Mahafus Bede Black In Gucci)
Poker (De La Mahafus Bede Black In Gucci)
Veronica och Lova (Estillinis Princess Leia)
Luna (Estillinis Prestige De La Luna)
Felicia och Saga (Sun-Hee's I'm a Marionette)
Yvette (Leicas valpkursinstruktör) och Madonna, SM Freestyle
Coach (Dobgun's Romanov)
Sofie och Blaise (True North´s Blaise T Dobgun)
Avelsgrupp DobgunsFrika

Julfirande i Skara

Hej alla! Förlåt för dålig uppdatering. I helgen har vi varit hos min familj i Skara och firat jul. Leica fick en värmedyna av min mamma som är mycket populär. Bilder från Hundmässan kommer att komma upp :) 

Trött Aiko på tåget idag Frika

Underbar helg

Jag har haft en underbar helg i Älvsjö med underbara människor och underbara hundar. Jag har hittills endast orkat titta igenom alla 1200 bilder jag tagit i helgen, men idag blir det att fixa iordning dem och skicka iväg till diverse olika människor. Självklart kommer det att komma upp bilder även här på bloggen. 

Nu är jag supersugen på att ställa och laddar inför valpinoffen i Sollentuna rackethall den 14e januari. Och vem vet, kanske blir det Älvsjö med Leica nästa år :D

Frika

Bilder från dagen

Fotade hundarna lite förut och här kommer några bilder på de små liven. Leica är snart fem månader och börjar bli stor tjej ^^

Frika

Nysytt

En beställning blev precis klar och så här blev den. En vattenavvisande overall med dubbel fleecefoder på kroppen och dragkedja på ryggen. Nej, jag tar inte emot beställningar från allmänheten än, endast från vänner och bekanta och denna faller givetvis in i den kategorin. 


Leica har fått en ny innedress också, med 70-talsstil ;)Frika

Fleeceoverall till salu

Fleeceoverall. Rygg 37 cm, bröstomfång 55 cm. 100 krFrika

Hundarnas "mormors" blogg

Min mamma har skrivit om dagarna här uppe på sin blogg och även lagt upp lite bilder :) In och kika vet jag.

Frika

Till salu

Leica har några plagg som hon nu är för stor för och jag tänkte därför sätta ut dem för försäljning.
Kontakta mig på mejlen vid intresse, fredrika.essgarde@hotmail.com 

1. Overall med fleecefodrad insida. Ej hanhundsanpassad. Rygglängd: 24 cm. Bröstomfång: 30 cm. 170 kr.


2. Tröja. Ej hanhundsanpassad. Rygglängd: 28 cm. Bröstomfång: 28 cm.  70 kr.
3. Plyschoverall med fodrad fleeceinsida. Ej hanhundsanpassad. Rygglängd: 24 cm. Bröstomfång: 33 cm.  100 kr.
4. Utomhusoverall med fodrad plyschinsida. Hals att dra upp över öronen. Väldigt långa ben! Ej hanhundsanpassad. Rygglängd: 22 cm. Bröstomfång: 30 cm.  100 kr.
5. Täcke med fodrad fleeceinsida. Rygglängd: 21 cm. Bröstomfång: 28 cm.  30 kr.Frika

"Mormor" på besök

Hundarnas "mormor", alltså min mamma, har varit här uppe hos oss i några dagar. Vi har haft supermysigt och hundarna har varit mycket glada över att hon har varit här :D

Här kommer lite bilder från dagen på mina små hjärtan.Frika

RSS 2.0