Cykelväska till pakethållaren

Efter tips från Sofie hittade jag denna. Superbra och inte alls dyr. Den kan Leica sitta i och vara trygg medan Aiko fortsätter att åka cykelkorg. Tummen upp :)

Frika

Ny hobby?

Det verkar som om att jag har fått en ny hobby, sy hundkläder. Här kommer den lilla overallen som jag har ägnat dagen åt att sy. Den är fodrad med grå plysch och har kardborreknäppning längst med ryggen, alltså under paritet med reflexbandet. Den grå kragen är till för att kunna dra upp över huvudet på hunden och därmed skydda öronen från kyla. Overallen är ca 25 cm i rygglängd och det var en del pyssel att sy ihop alla små delar. Men jag känner mig väldigt nöjd, jag är ju trots allt nybörjare på detta. Jag hoppas att Leica kommer att kunna ha den, det vore roligt att se hur den sitter på :)

Frika

Promenad med annan hund

Idag har Aiko och jag promenerat med Sofie och hennes leonberger Kitty. Det gick bra, Aiko var väldigt duktig tycker jag, men duktigast är ändå Kitty som ignorerade Aikos äta-upp-stor-hund-avsikter. Vi började med att helt enkelt bara gå bredvid varandra. Aiko gjorde små utfall i kopplet först men väldigt snart fann han sig i att ha Kitty vid sin sida. I slutet av promenaden gick han väldigt nära henne utan att bry sig. Duktig kille! När vi kom tillbaka ställde vi oss och lät dem socialisera sig med varandra på avstånd. Det gick superbra, de fick godis, var väldigt nöjda med situationen och Aiko fann sig i Kittys sällskap. Dock blev jag biten av Aiko i tummen när jag satte mig på huk samtidigt som Kitty la sig ned, och där får jag skylla mig själv som inte tänkte steget längre. Han kände sig antagligen hotad när hon la sig mot honom samtidigt som jag satte mig på huk och gjorde då utfall mot Kitty. Min tumme var alltså i vägen. Dock förvarnar han inte, vilket försvårar det hela. Hur som helst gick det superbra efter det. Aiko och Kitty fick godis och hade sina nosar väldigt nära varandra. När Kitty sen blev nyfiken och sträkte fram huvudet för att nosa vände Aiko bort sitt huvud istället för att göra utfall. Duktig, duktig kille! 
Tack för idag Sofie och Kitty :D

Det har verkligen gett resultat att Aiko har börjat på dagis, han blir bättre hela tiden. Dock sköter han sig perfekt där och på så sätt kan personalen inte helt se vårat problem. Men det går framåt och det får ta tid, till slut kommer det nog att ge sig. 

Mötet med Leica då? Ja, Aiko gillar inte ens valpar, men vi ser till att Leica hela tiden är säker. Det brukar ta en timme ungefär innan Aiko vänder och plötsligt känner sig trygg med den andra hunden, och då kan vi utan tvekan lita på honom. Han gör endast utfall för att han är osäker och så länge han har kommit över gränsen där han tycker det är läskigt och istället vill leka, så är det ingen fara. Vi kommer inte presentera Aiko och Leica för varandra hemma, utan på helt neutral mark också för att underlätta situationen. Det kommer nog gå fint :)

Frika

Blivande sömmerska?

Ja det kan man ju undra då jag idag var i en lokal butik och inhandlade detta rosa tyg. Det är fodrat och kostade endast 49 kr per meter, så jag köpte allt som fanns kvar på rullen, ca 3 meter. Så nu ska jag försöka mig på att sy höstoverall. Det kan gå hur som helst. Jag har endast raksöm och sicksack som är användbart på min symaskin, men tills att jag har råd att lägga ut pengar på en overlockmaskin så får det fungera med min gamla. 

Nu ska jag försöka fundera ut hur overallen ska se ut och sedan är det väl bara att börja sy antar jag. Jag har ju lite tyg att sy fel på så att säga ;)Frika

Aikos stil?

Idag har jag sytt min första fleeceoverall. Nej, den är inte till Aiko, och heller inte till vuxen Leica, utan till min brors Bichon Frisé, Tea. Jag behöver öva mig på att sy overaller så varför inte sy åt familjen, tänkte jag. Jag är faktiskt väldigt nöjd med den. Den är lite för trång för Aiko, men han är grövre än Tea så den borde sitta bra på henne. Dock är den kanske lite stor över magen, men det får fungera fint ändå. 

En bild på bästa Tea :)Frika

Nattens underhållning

Inatt försökte jag mig på att sy en overall åt Aiko. Inte för att han behöver en, utan för att jag ska lära mig att sy kläder till Leica. Jag blev faktiskt ganska nöjd med tanke på att jag inte hade något mönster att gå efter. Den sitter inte perfekt, men den sitter helt okej.Frika

Fredagsmys

Just nu kan man hitta Aiko högt snarkande på diverse olika ställen i vår lilla lägenhet, i de mest märkliga sovpositioner. Aiko har nämligen varit på dagis idag och det är sannerligen krävande. Vilken tur för honom att han har föräldrar som mentalt börjar närma sig pensionen, för på en fredagkväll som denna blir det bara mys. God mat med de bästa, ja för jag är en sådan person som utan minsta tvekan väljer hemmamys med familjen än utekväll. Kalla mig grå, men jag tror att Aiko uppskattar att jag är hemma med honom än att jag inte är det ;) 

Nej, ska det bli någon mat denna dag så får jag nog snabba på lite.

Slänger upp en bild på min sötplutt också ^^Frika

Aikos första år i bilder
Nyopererad (borttagen sporre och kastrerad) Aiko visar vad han tycker om tratten.

På min födelsedag för två år sedan.

Frika

Cykelvagn?

Det blir nog tyvärr ingen promenad med Sofie och Kitty idag, Fredrik och jag verkar ha åkt på någon slags magsjuka. Så jag antar att jag får ta bussen fram och tillbaka till Aikos dagis när han ska hämtas om en timme. 

Istället för att köpa en dyr cykelkorg till pakethållaren så funderar jag på en sån här. Jättesmidigt att stoppa in hundarna i en liten vagn och dessutom sitter de säkrare där än i en cykelkorg. Den är ju inte så farligt dyr heller. Eftersom att vi ska vara rädda om Aikos ben så tycker jag att det kan vara en bra investering. 

Frika

Dagis, cykelkorgar & promenader

Nu är jag hemma efter att ha lämnat Aiko på dagis. Förut åkte vi tåg en bit och gick resten, men då de nu bygger om tågspåren får vi ta oss till dagis på annat sätt. Aiko ska helst inte gå hela biten på asfalt med tanke på hans ben så jag cyklar med honom i cykelkorgen istället. Jag har väldigt dålig kondition och Aiko får knappt plats i cykelkorgen, men i övrigt fungerar det fint. Dock kan det bli lite problematiskt när jag måste släpa med mig Leica också, för i början kan jag inte lämna henne själv hemma så länge. Så jag funderar på att skaffa mig en sådan här och ha Aiko i, och sätta Leica i min nuvarande cykelkorg. Det borde fungera.

I eftermiddag ska Aiko och jag promenera tillsammans med min vän Sofie och hennes leonberger Kitty. Aiko och Kitty har aldrig träffats, men då Kitty är superbra med hundar som Aiko så ska det nog inte vara några problem. Vi tänkte alltså bara gå en kravlös promenad så att Aiko får vänja sig vid Kittys närvaro. Jag tror dessutom att hennes lugn och stabilitet kommer att göra Aiko ganska trygg. Han är dessutom uppvuxen med en leonberger (75% leonberger, 25% berner sennen) och han har ju också blivit mycket bättre med både hundar och människor sedan han började dagis. Jag älskar verkligen Hundoasen, de är superbra!

Älskade Leona som tyvärr lämnade oss alldeles för tidigt


Aiko, hans syster Meia och LeonaFrika

Fullspäckad September

Det händer mycket i september, speciellt i mitten av månaden. Jag gör en egen liten september-almanacka här på bloggen så att jag kommer ihåg allt och kan planera ordentligt. Listan kommer även säkert att fyllas på allt eftersom.

4e söndag: Kvalitetsbedömning Strömsholm Nessie (min häst som jag sålde i februari)
9e fredag: Kompis Micke fyller år, Grattis!
10e lördag: Pappa fyller 70 år, Grattis! 
11e söndag: Kungsbacka, hämta Leica
14e onsdag: Pappa kommer hem från utlandet
15e torsdag: Min bror Fredrik fyller år, Grattis!. Carema 11.00 
16e fredag: Min älskling Fredrik fyller 22 år, Grattis!
17e lördag: Firande av pappa, bror och sambo i Skara
18e söndag: Min systerson Oscar fyller 2 år, Grattis!
19e måndag: Jag har namnsdag
20e tisdag: Jag och älskling firar 4 år, Grattis till oss!
24e lördag: Firande av mina älsklingar Fredrik och Aiko
26e måndag: Aiko fyller 3 år, Grattis bäbis! 

Och mitt uppe i allt detta ska vi ha en liten valp, ingen rast ingen ro ;)

Frika

Valpanpassat hem

Igår plockade vi bort den svarta ryamattan som täckte stora delar av golvet i vår lilla etta. Fyra valpar har under åren kissat på mattan och trots flertalet tvättar så tror jag inte att den klarar av mer valpkiss ;)

Bilder på vårat och hundarnas hem kommer att komma upp i dagarna 

Frika

Gårdagens fynd

Igår gjorde jag ett inköp som jag är väldigt nöjd med. Dessa snygga, rejäla kängor inhandlade Fredrik och jag varsina par av. De är från LIDL och kostade endast 199 kr styck. Jag älskar LIDL! De finns bara i herrstorlek så det är tur att mina stora fötter kan komma till användning ibland ;)
Dessa ska användas flitigt på höstpromenaderna.Frika

Leicas nya leksaker

Jag köpte ett litet gosedjur till våran framtida valp när jag var nere i Skara i juli, men den har Aiko utsett till sin och det är numera favoritleksaken. Så därför har jag inhandlat två nya gosedjur till Leica som är utom räckhåll för Aiko just nu. 

En rosa gris (till min grisrosa hund) med pip, köpt på Coop Forum, och en turkos hund, köpt på IKEA. Lilltjejen måste ju få ha egna leksaker :)Frika

Fodrat regntäcke från Rusta

På förfrågan slänger jag upp ett inlägg med bilder på Aikos regntäcke, köpt på Rusta. Det kostade 99 kronor och är fleecefodrat. Jag är supernöjd med det! Det är inte nytt och därför inte helt rent på bilderna.Frika

Hurtta Lifeguard Storm Hoodie

Idag fick jag hem en oranget Hurtta Lifeguard Storm Hoodie till Aiko. Den är helt ny, från Tradera och jag gav allt som allt 335 kronor för den. Den satt väldigt bra på Aiko och jag är supernöjd! Det enda negativa jag kan säga om den än så länge är att det endast är kardborreband i fram på bringan, vilket gör att den kan öppna sig om hunden är för livlig. Men annars får det många tummar upp.

Jag har även idag inhandlat en termometer till hundarna vilket jag konstigt nog inte har haft innan. Leica fick även en solskyddskräm, man måste ju vara rädd om hennes grisrosa hud så här i början ;) Jag kan berätta att hon kommer att bli brun på kroppen på sommaren av solen, förutom på bringan där hon verkar ha en vit fläck som kommer att förbli rosa. 

Jag kan även berätta att Aiko både har gjort sina föräldrar och sin dagispersonal stolta idag. Han har nämligen för första gången tagit sitt mellanmål på dagis. Dessutom har han bajsat normalt och inte löst som han gjort innan. Detta betyder att han inte längre är stressad på dagis utan känner sig trygg där. Hans mamma kan inte bli lyckligare :D

Nedan följer lite bilder på hans nya täcke.

Frika

Aikos valptid

I dagsläget kan jag inte låta bli att tänka på valptiden med Aiko. Det har alltid varit något speciellt med den hunden och det märktes redan när han bara var en liten plutt. Vår historia går att läsa under Aikos flik

Jag minns så väl den där lilla marsvinsliknande valpen som bara timmar efter att vi fick hem honom följde mig vart jag än gick. Trots andra människor och hundar så hade han endast sikte på mina fötter, fötter som han troget har följt i ur och skur. 

Jag minns så väl när jag vaknade på natten av att Aikos syster (vi bodde hos hennes familj de första veckorna i Aikos liv med mig) ville gå ut och kissa. Det var mitt i vintern och jag tog med Aiko och hans syster ut i snön. Aiko hade dock inga planer på att kissa mitt i natten, utan när jag satte ner honom så vek sig benen under honom och han somnade djupt i snödrivan utanför huset. 

Jag minns så väl när vi var ute med min bror, hans sambo och deras hundar. Vi släppte hundarna på en gräsplätt så att de kunde springa av sig och leka. Det var mörkt ute och plötsligt verkade Aiko fått känslan av att han tappat bort oss och han började springa hemåt med svansen mellan benen. Min bror sprang efter och ropade på honom, men Aiko sprang ännu fortare. Hans familj var borta och han blev nu jagad av en stor gestalt i mörkret. Även jag sprang efter och när vi kom fram till huset och blev upplysta av lamporna blev Aiko lyckligare än någonsin. Hans familj kom och räddade honom. 

Jag minns så väl alla upptåg och tokigheter han hade för sig när han var valp. Jag minns så väl hur mysigt och underbart det var. Men saknar jag Aikos valptid? Nej det gör jag inte. För varje dag som går så stärks vårat band mer och mer. För varje minut som går så älskar jag honom mer än jag trodde var möjligt. För varje sekund som går så vill jag veta vad framtiden har att erbjuda oss. Jag vet att vi inte kommer att få vara tillsammans för evigt, men jag vill inte stanna tiden. Jag vill istället se vad tiden har att erbjuda oss och vad vi tillsammans kan göra med den. 

Jag kommer Alltid att älska min Aiko och det hoppas jag att han vet!Frika

Svar på frågor

"Vad har dom på öronen och varför? :)"
De har tejp på öronen för att öronen ska stå upp. Chinese crested ska ha ståndöron (Powder Puff får dock ha hängöron) och många gånger ställer de sig själva. Oftast får man dock hjälpa dem lite på traven. Människan har avlat för mer crest (hår på huvudet) och därför brukar pälsen där tynga ner öronen. Tejpen skadar dem inte på något sätt, det kan på sin höjd klia lite men i framtiden är risken för infektioner i öronen mindre än om de skulle ha hängöron.

"Hon var verkligen gudomligt söt! Är det klart att det blir henne nu? :). Hon skulle iaf passa i erat namn! :D"
Ja, detta är den lilla tjejen som kommer att få flytta hem till oss om allt går som det ska. Hon heter i stamtavlan Lintika´s Creme De La Creme och vi kommer att kalla henne för Leica. Jag är så glad att hennes uppfödare Josefine låter henne hamna hos oss. Tack! <3

Jag längtar verkligen tills vi får hem Aikos grisrosa lillasyster :DFrika

Kennel 2, Lördag

Sedan åkte vi till Sjuntorp och tittade på fler valpar hos ytterligare en trevlig uppfödare. En kull på fyra flickor, tre nakna och en puff, endast snart fyra veckor och därmed lite svårt att avgöra deras personlighet och utseende. Men de var gudomligt söta och väldigt trevliga, mitt hjärta hade dock redan bestämt sig vid det laget. Nakentik 1Nakentik 2Nakentik 3Frika

Kennel 1, Lördag

Ja, vad ska jag säga, mycket hundar och mycket intryck att ta in för oss, men mitt hjärta har talat, och mitt hjärta har funnit Aikos lillasyster! :D

Först var vi alltså i Kungsbacka och tittade på en liten tik på snart fem veckor. Hon har två syskon, en naken hane och en pufftik. Vi träffade föräldrarna till valparna och de var väldigt sociala och trevliga, även uppfödaren var supertrevlig. Jag fick vara med och raka tiken och på så sätt fick jag ordentligt se hennes behåring. Nedan följer bilder från besöket, och detta är alltså hon, den lilla tiken jag har sökt efter :DLilla tjejen och brorsan.

Kär Frika får puss av underbara flickan

Syster PuffJag har betydligt fler bilder men dem kanske jag lägger upp vid ett annat tillfälle ^^

Frika

Två kennelbesök

Ja idag blir det inte ett kennelbesök som vi tidigare trodde, utan två. Bilder och info kommer senare :) 

Frika

Bilder på valpen

Här kommer lite bilder på valparna vi tittade på idag. Supertrevlig uppfödare verkligen, hon är ett riktigt guldkorn. Valparna var hur fina som helst, jag kärade verkligen ner mig i den ena tiken. Hon är nog dock tyvärr lite för hårig för mig, men annars är hon perfekt. Hon har hårighetsgrad 5 vilket betyder att hon är nästan lika hårig som en puff. Men hon är underbar så vi ska fundera. Och jag kan även berätta att vi imorgon ska åka till en annan kennel här i trakterna och titta på deras valpar. Så fler valpbilder på bloggen, vilket jag inte tror någon tackar nej till ;)

Den här skönheten tittade vi på, jag antar att ni förstår varför jag blev kär.Lilla tjejen och hennes Puff-syster (som Emma kärade ner sig i och jag förstår verkligen varför)Sötaste lilla hårmonstret!Gömmer sig lite i mitt hår ^^Pufftjejen sov gott i Emmas knä

Frika

Göteborg

Imorgon går vi upp tidigt och tar tåget till Göteborg. Där möts vi upp av min bror och hans sambo och sedan åker vi raka vägen och tittar på valpen :D

Frika

Samtal från Husdjurshälsan

Idag fick jag ett samtal från Husdjurshälsan om Aikos ben. De skulle hört av sig för flera veckor sedan, men bättre sent än aldrig. Det var dock inte det roligast samtal jag varit med om, långt ifrån. 

Operation är inte aktuellt då det skulle gjorts medan Aiko fortfarande växte, dock syntes ingenting konstigt med hans ben medan han var valp. Att Aiko kommer att få artros i sitt ben är tyvärr ett faktum enligt ortopeden. Det gjorde väldigt ont att höra det, jag vill att min bäbis ska må bra. Dock kan vi nog förhoppningsvis "skjuta fram" det genom att vara mån om hans leder. Att bygga muskler är bra, då tar lederna mindre stryk, men det ska då göras på ett sätt som är skonsamt mot lederna. Alltså blir det ingen agility för Aiko då det sliter på lederna. Väldigt tråkigt då Aiko tycker att det är superkul med agility, men vi ska nog hitta någon annan aktivitet som passar. Rallylydnad kanske? 

Hundoasen, där Aiko går på dagis, har de även friskvård och jag ska prata med dem och se vad vi kan göra för att på bästa sätt se till att han mår så bra som möjligt.

Frika

Världens duktigaste

Jag måste bara skriva och berätta att Aiko är bäst i hela världen. Idag på dagis träffade han ytterligare nya hundar och han har skött sig exemplariskt. Personalen tycker väldigt bra om honom och jag är så stolt över honom. Han sitter i sina fröknars knä och gosar, ligger lugn och sover tillsammans med sina nya vänner och går fint bredvid dem på promenaden. Duktigare liten kille finns inte. Jag känner mig dock väldigt ensam här hemma när Aiko är på dagis och jag studsar iväg för att hämta honom när klockan är tillräckligt mycket. För en stund sedan fick han tandvård och nu ligger han i reseburen bredvid mig och sover.

Det blir nog förresten en tripp till Göteborg i helgen för att titta på en underbart fin valp, så håll tummarna för att allt går vägen :)

Frika

Back on Track Hundtäcke

Jag bjöd hem ett blått Back on Track Hundtäcke till Aiko i storlek 36-38 från Tradera. Det är helt nytt och jag fick det för 452 kr med frakt och allt. Säljaren var superbra och jag är jättenöjd. Aiko var dock mindre nöjd över att behöva stå modell för ett vintertäcke mitt i sommaren ;)

Aiko har väldigt konstig kroppsform och det kan vara väldigt svårt att hitta täcken som sitter bra på honom. Detta är lagom långt men lite stort i övrigt, men jag är ändå nöjd med hur det sitter på honom. Nu kommer han inte frysa i vinter :)Frika

Tönt-varning!

Idag har jag rakat Aiko på kropp och i ansikte, badat honom och fönat honom torr. Jag gjorde också något som man egentligen inte får göra, eftersom att det är så mycket tönt-varning över det att det är skrämmande. Men, jag hade tråkigt och kunde helt enkelt inte låta bli. Så nu ser Aiko alltså ut så här på rumpan och jag tror att hans dagiskompisar kommer att bli mycket avundsjuka ;)Frika

Tilltalsnamn

Vilken valp det nu än blir så kommer den att ha ett kennelnamn när vi köper den. Dock behöver hunden också ett tilltalsnamn och Fredrik och jag har sedan långt innan vi började titta på valp fastnat för ett namn. Leica. Leica är ett kameramärke och fotonördar som vi är så kan inget annat namn vara mer passande. Nu hoppas vi dock att valpen kommer att passa i det namnet. Annars vore det mer eller mindre en smärre katastrof för vår lilla familj ;) Leica ska hon helt enkelt heta!

Jag har länge varit hemlig med vårat namn men då jag valt att publicera det på annat ställe så tänkte jag att det var lika bra att komma ut med det helt och hållet. Men nåde den som tar det ifrån oss, den kommer att få smaka på mina bullar! 
Frika

Håll tummarna

Nu får ni hjälpa mig att hålla tummarna för att valpen i Göteborg verkligen är naken och inte puff. Hon är väldigt hårig och det är svårt att säga om hon är en puff eller om hon bara är en väldigt hårig naken. Uppfödaren hör sig i alla fall för och hittills lutar det åt att hon är naken. Hon är dock för liten för att DNA-testas, annars kan man med ett DNA-test se vad hon är för något. Jag har ju drömt om en naken tik och jag har hört att man ska följa sina drömmar, så skulle hon vara puff så är hon tyvärr inte så intressant för mig. Hon kommer dock bli väldigt vacker oavsett vad hon är :)

Chinese Crested finns i två varianter. Chinese Crested, den nakna varianten och Chinese Crested Powder Puff, den håriga. Båda varianterna föds i samma kull och det skiljer sig på håranlag, tandanlag och tassar. En del påstår också att psyket skiljer dem åt. Även om man säger att en Chinese Crested är naken så betyder det inte att den är helt naken. Den nakna varianten finns i olika hårighetsgrader, där alla har (mer eller mindre) päls på huvud, ben och svans. De högre hårighetsgraderna har dock även päls på kroppen. Hur mycket päls varierar beroende på hårighetsgrad och ibland kan de vara så håriga att det är svårt att utan DNA-test avgöra om de är nakna eller puffar. Man rakar alltså den nakna varianten på kroppen om den har päls även där.
Frika

Samla stenar

Igår låg jag och Thea på marken och samlade stenar, bärnstenar som tidigare suttit på Aikos bärnstenshalsband. Plötsligt låg halsbandet i delar på marken och vi har ingen aning om hur det gick sönder. Vi samlade i alla fall ihop alla stenar vi hittade och jag tror att det är lätt att laga. Så jag ska inhandla lite fiskelina och snart är det nog som nytt igen ;)

Just nu är Aiko på dagis. Det var en mycket trött hund vi släpade upp förut och jag har en känsla av att han kommer vara ännu tröttare i eftermiddag, för idag ska han träffa nya hundar. Men Aiko är så duktig och hans personal är superbra så det ska nog gå fint. 

Frika

Hästtävling

Idag har Aiko och jag varit med en vän som tävlat i hoppning med sin häst. Aiko var duktig, den enda han verkade ha planer på att döda var en liten valp som ville leka med honom ;) Många tror att Aiko borde vara snäll med valpar åtminstone, men tyvärr brukar de vara värst enligt honom. 

Förövrigt strosade Aiko omkring bland hästar, hundar och människor och verkade ganska nöjd med tillvaron. Han åt gräs, var så där gulligt korkad som bara Aiko kan och var extremt mammig. Så allt var i sin ordning. Han är dock i stort behov av ett bad då han tyckte att det var ytterst spännande att rulla sig i jorden utanför stallet samt i spånet på stallgången. Stallets katt var också otroligt intressant. Aiko var lös i stallet på morgonen innan vi åkte iväg till tävlingen och katten som han normalt sett gör utfall mot, stod plötsligt bredvid Aiko och min lilla hund tittade på mig med en "Det här är min nya vän!"-blick. Jag drog slutsatsen att Aiko hade fått lite stryk av katten och sedan bestämt sig för att det var bäst att vara snäll. Han är allt bra söt min lilla bäbis!

Aiko ska senare rakas på kropp och i ansikte och sedan få ett välbehövligt bad :)

Här sitter Aiko med sin nyfunna vän Thea på läktaren och tar det lugnt.Frika

Dagens bildFrika

Letandet efter Aikos lillasyster

Jag har nu pratat med två små kennlar, båda väldigt trevliga och som har valpar. Den ena ganska nära, den andra i Göteborg. Valparna från båda kennlarna verkar väldigt lovande, men den ena har bara en naken tik och huruvida de kommer att behålla henne eller ej vet vi inte ännu. Förhoppningsvis åker vi till Göteborg snart och tittar på valparna där, men mer om det när jag själv vet mer ;)

Frika

Matvägran

Idag vägrar Aiko att äta sin frukost. Jag har provat det mesta men maten som han i vanliga fall älskar, tittar han knappt på idag. Jag har en känsla av att det beror på att han har börjat på dagis. Hundarna kan bete sig lite konstigt i början, en del kissar inne och i Aikos fall så verkar det som att det är matvägran som gäller. Han är väldigt trött, sover och sover, men det tror jag också är för att han har varit på dagis. I övrigt tycker jag att han verkar pigg och frisk, så vi får se vad som händer. Mamma Frika blir så orolig när något inte är som det ska! 

Frika

Trött hund och Tv-spel

Just nu sitter min sambo, Aiko och jag hemma hos vår vän Rasmus och spelar Tv-spel. Aiko ligger och sover i soffan, trött efter en hel dag på dagis, medan vi andra spelar Mortal Kombat. Jag roffade åt mig Rasmus dator då jag varit utan min i flera timmar och därav fått dator-abstinens ;) Ha en bra fredagskväll alla!

Frika

Världens FinasteFrika

Inskolning dag 5

Sista inskolningsdagen för Aiko var idag och han är så duktig. Personalen har gett honom väldigt mycket beröm och de tycker att han är oerhört charmig. Men vem tycker inte det? ;) 

Idag var han där i hela sju timmar och jag gissar på att han kommer att sova resterande tid av dagen (Just nu har han intagit sovposition under sängen). Det är kämpigt att gå på dagis. Och han får passa på att vila upp sig, för på måndag kommer många av hundarna som varit på semester tillbaka, vilket innebär nya hundar och intryck för min lilla kille. Nästa vecka ska han vara på dagis måndag, onsdag och fredag. Dagarna emellan blir det väldigt lugnt så att han hinner smälta allt och vila upp sig ordentligt. Mys med mamma-dagar helt enkelt :) 

Frika

Frika gillar inte..

..att Härliga Hund inte är koncekvent i sitt arbetssätt. Jag har ansett att Härliga Hund varit den bästa hundtidningen då de verkat ha inriktning på positiv förstärkning, ett arbetssätt med hund som jag gillar och själv utövar. Visst har de intervjuat tränare och personer som aviker lite grann, men i det stora hela har jag ansett att de är för positiv förstärkning. Fram tills deras senaste nummer, Lek & Aktivera, då jag kände att de inte alls är koncekventa med var de står. De intervjuar en amerikansk tränare som endast verkar träna efter ledarskap. Han säger saker som "Tränar du hunden med godis är det egentligen hunden som tränar dig" och "Många överför mänskliga känslor på hundar. Men det vi kallar snällhet, ser hundar som vekhet. Det finns ingen snällhet i hundens värld! De lever i hierarki". Några sidor bort, i en annan artikel, läser jag om den metod jag faktiskt trodde att Härliga Hund föredrog, positiv förstärkning. "Låt hunden själv bestämma vilken lön den vill ha för arbetet, satsa på ett väldigt gott godis i små bitar"

Jag som anser att min hund är min bästa vän och att ingen ska vara ledare över någon, blir ganska upprörd över att tidningen inte är koncekvent. Hade det varit en tidning om enbart ledarskap så hade jag helt enkelt valt att inte köpa den. Jag menar, det är ju ändå redaktionen som är tidningen och om inte artiklarna är koncekventa så betyder det att redaktionen inte heller är det. För vem vill publicera en artikel man inte står för?

Frika

Bäbiströja

Idag fick jag hem en liten tröja på posten, en tröja till Aikos framtida lillasyster. Den är från Kina, vi beställer hem andra prylar från Kina och då passade jag på att ta hem denna samtidigt. Söt va? :) Aiko fick knappt på den över huvudet så jag antar att den kommer att passa bra till den lilla valpen. Nu sitter jag och planerar att ta hem en supersöt regnoverall till Aiko och en likadan fast annan färg till hans framtida lillasyster. Så håll ögonen öppna, för när vi får hem nakenfisen så kommer det regna hem små söta kläder, och givetvis kommer jag att fota alla och visa här :) Frika

Inskolning dag 4

Jag är så stolt över min lilla kille! Det har gått jättebra på dagis idag och han har till och med varit på promenad med en annan hund. Han tog även godis efter halva promenaden, vilket var väldigt roligt att höra då han inte tar godis om han är väldigt stressad. När jag lämnade Aiko på dagiset var han dessutom väldigt glad över att se sin dagisfröken och det gör mitt mammahjärta lugnt och tryggt. Så, många guldstärnor till både Aiko och hans dagispersonal idag :)

Frika

Vagnen i bilder

Nymålad och fin.1. Buskstöd
2. Stödhjul
3. Stödhjulsfäste
4. Gardintyngd
5. Karbinhake
6. Eltejp
7. Ståltråd


Frika

Tass-hår

Aiko är av raser som har mycket päls, päls som växer som ogräs. På dessa hundar är det mycket viktigt att man klipper eller rakar bort håret under tassarna, alltså mellan trampdynorna. Gör man inte det kan de få fukteksem, svamp eller så bildas det snöbollar mellan trampdynorna på vintern. Till Aiko använder jag mig av den lilla rakmaskinen och rakar rent när det behövs. Jag rakar även rent runt snoppen då pälsen växer ordentligt där med. Före & Efter rakning.Frika

Inskolning dag 3

Idag har Aiko varit på dagis i fyra timmar vilket har gått bra. Nu är han dock jättetrött, mycket förståeligt då vi också har gått i solen och svettats. Hittills idag har jag gått lite mer än 6,5 km. Skönt! Tanken är att jag ska orka gå hela vägen fram och tillbaka till dagis sedan, då är jag uppe i mer än en mil. Nu tar jag tåget en bit på vägen, dock inte på hemvägen idag, då gick vi hela vägen Aiko och jag. 

Nu ligger Aiko under sängen och sover och jag har precis svalkat mig med en piggelin :)

Frika

Vagnen

Den är inte fullt klar än dock. Den ska målas svart och det ska hamna en korg på den också. Men medan han vänjer sig vid den så kör vi utan korg. Vagnens delar består av stödhjul till barncykel, ett buskstöd, en tyngd till panelgardiner, två karbinhakar, lite ståltråd och slutligen en massa eltejp. Mer om hur och var delarna sitter kommer jag berätta och visa när den är målad. Så länge får ni en bild som lite grann visar hur den ser ut just nu. Selen ska även fixas till så att den inte åker ner på sidorna på grund av vagnens tyngd. 

En nöjd kille med sin nya vagn :DFrika

Vagnbygge

Nu pågår vagnbygge för fullt här i lägenheten. En liten vagn till Aiko ska det bli och jag får maxa min kreativa sida för att få ihop det som jag vill ha det. Jag hoppas att mitt hemmabygge håller. Bilder kommer senare :)

Frika

Inskolning dag 2

Idag var Aiko på dagis i en timme igen. Det gick jättebra enligt personalen och idag har han fått träffa en hund som han ska gå med. Han var lite pipigare idag men det är ju givetvis förståeligt då han är rädd för hundar han inte känner. Även här hemma är han ganska pipig just nu, men det var inte ovanligt att de kunde bete sig lite konstigt i början så det ignorerar vi bara. Nu är det frukostdags för Aikos mamma och pappa ;)

Frika

Hundbloggar

Jag är på jakt efter bra hundbloggar att följa! Ge mig tips :)

Frika

Draghund

Ytterligare inspiration från Härliga Hund gjorde att vi idag efter dagis gick förbi vår lokala djuraffär och inhandlade en sele till Aiko. En gammal hederlig sele som de har haft i butiken sedan någon gång då de startade. Ett självklart val tycker jag då det är en rejäl lädersele med ringar både på sidorna samt på ryggen. 

Hur som helst, inspiriationen kom från en artikel om att låta hundar dra, stora som små. Eftersom att Fredrik och jag trodde att det var en aktivitet som Aiko verkligen skulle gilla så provade vi. Aiko fick dra en flaska med lite vatten i på baksidan (ca fem varv runt en buske), och som precis som vi trodde tyckte han att det var väldigt roligt. Så detta ska vi absolut fortsätta med och så småningom om allt går vägen så ska han få en liten vagn att dra ^^

Roligt tycker Aiko!Frika

Hundglass

Jag fick inspiration från Härliga Hund om att göra egen glass åt Aiko, då det kan vara väldigt gott för honom när det är varmt ute. Sagt och gjort! Jag mixade Leverpastej, majsvälling och vatten (ingen speciell mängd, provade mig fram) och frös sedan in det i plastmuggar. Det var väldigt uppskattat av Aiko. Jag önskar dock att jag hade mer vatten i då han, som det var nu, inte fick äta så mycket. Hade det varit mer vatten så hade han mer än gärna fått tugga i sig hela. Men då vet jag det till nästa gång :)Mums!Frika

Bilder från utställning

Estillinis Princess Leia
Ägare: Veronica AnderssonFrika

Inskolning dag 1

Idag har Aiko varit på sin första dagisdag. Han var där från 8.00 till 9.00 och har bekantat sig med dagispersonalen samt sin box, som han idag var själv i då de andra i gruppen har semester. Det har gått superbra och när vi hämtade honom var han jätteglad, även i personalen. De är så goa på Hundoasen!

Det var dock lite stressigt innan vi väl var där då Aiko bestämde sig för att bajsa ner hela sin svans. Det var då bara att vända hem och tvätta honom vilket gjorde att vi missade tåget som tar oss en bit närmare dagiset. Jag ringde Hundoasen och sa att vi blev lite sena, sedan kastade vi oss upp på varsin cykel, Fredrik och jag. Aiko fick sitta i cykelkorgen ;)

Frika

Hemma

Nu är vi hemma efter en regnig dag på hundutställning. För Veronicas Lova (Estillinis Princess Leia) gick det superbra då hon blev 2:a bästa tik och fick sitt första CERT. 13 månader och slog championtikarna på käften ;) Så ett stort grattis till dem! Tyvärr fick jag inte chans att träffa Veronicas tik som ska paras, men jag fick träffa hanen och ska träffa tiken en annan gång. Bjuder på en bild på Lova så länge, resten kommer senare.

Estillinis Princess Leia, Vallentuna Flygfält.Frika

Lyx-kvällsmat

Aiko har precis smaskat i sig grillad kyckling. Fredrik och jag åt det förut och då det blev över fick Aiko kyckling till kvällsmat. Väldigt uppskattat. Dock får han inte äta ben från kyckling då det lätt flisar sig och kan skada hundens mun och hals. En bra regel att komma ihåg är att hundar inte bör äta ben från djur som börjar på F, alltså fisk, fågel, får och fläsk. Så var försiktig när ni ger era hundar ben från djur! 

Nu var det dåligt med bilder på bloggen så jag slänger upp en. Har jag sagt att min hund älskar kottar? ;)Frika

Fyllehundar

I vår stad finns det gott om alkoholiserade människor som är minst sagt svåra att missa när man är ute och går. Och då menar jag inte bara helg-onyktra människor, utan de som ständigt är kraftigt onyktra, alltså alkoholister. Visst är det inte så trevligt när man på väg till matbutiken möter en man som nästan ramlar in i en och samtidigt muttrar något osammanhängande, en högljudd kvinna som kissat ned hela sig och en man vars urin just då rinner längst benen. Dock är det inte det som bekymrar mig mest. Det jag blir upprörd över är att majoriteten av stadens alkoholister har hund. Dessa människor kan uppenbarligen inte ta hand om sig själva och kan då absolut inte heller ta hand om någon annan. Så varför är det tillåtet för dem att ha hund? 

Inte nog med att de inte får den omsorg de behöver, hundar precis som barn finner alkoholiserade människor obehagliga. Jag anser att hundar inte bör vistas bland onyktra människor, eller rättare sagt, onyktra människor bör inte vistas bland hundar. Det är visserligen skillnad på att vara salongsberusad och så full att man inte ens kan stå upp, men många vet tyvärr inte sin gräns och kan snabbt övergå från det ena till det andra.

Jag tycker att det bör bli strängare regler när det gäller alkohol och djur, samt barn. Enligt mig vore det optimalt om det endast var tillåtet att ha så mycket alkohol i blodet som vid bilkörning, när man är i närheten av djur och barn. Och som hundägare och förälder är det extra viktigt, du har trots allt ansvar över ett annat liv, ett ansvar du har valt att ta! 

Frika

Vallentuna Flygfält

Imorgon bär det av till Vallentuna flygfält. Där är det utställning och vi ska träffa en tjej som ska para sin tik. Både tiken och hanhunden kommer vi nog att få träffa, och givetvis är de av rasen Chinese crested. Om det sedan blir en valp därifrån har vi ännu ingen aning om. Jag har även kontaktat en kennel som väntar valpar här i dagarna. Vi får se när vi finner Aikos lillasyster ^^ 

Min sambo och jag åker kollektivt och enkel resa tar lite mer än två timmar, men det är det värt :) Aiko får stanna hemma men blir givetvis tilltittad och utsläppt av en vän medan vi är borta. Det blir en lång dag själv för hans del, men det händer inte ofta. Aiko är så duktig när han är själv hemma så det ska nog inte vara några problem. 

Frika

Få din hund att gilla tuggben

Att låta hunden tugga på ben är mycket bra för tänderna, men vad gör man om hunden inte vill ha? 

Aiko ratade alla sorters ben förut. Jag anser att tuggrullarna är bäst för både hundens tänder och mage men Aiko vägrade att äta. På sin höjd grävde han ned dem i soffan, sängen eller i filtkorgen, men han tänkte minsann inte tugga på dem. Eftersom att Aiko äter färskfoder så får han inget tuggmotstånd för tänderna och det är då extra viktigt att han tuggar på ben. Men eftersom att inget dög åt herrn tog jag med honom till vår lokala djuraffär och bad om råd. Kanske hade de ett ben han tyckte om? Eller kanske hade de något annat som kunde hålla hans tänder i trim?

Mannen i butiken tittade på Aiko, gick och hämtade en vanlig tuggrulle i lagom storlek för min lilla hund och försvann bakom disken. Sa jag inte att han absolut inte äter sådanna ben, tänkte jag och tillbaka kommer mannen med ett glas vamt vatten och ställer tuggrullen i. Det var konstigt, tänkte jag men förstod snart vad det skulle vara bra för. 

När en hund tuggar på en tuggrulle så blir den mjuk och sladdrig då hunden blöter ner det med sitt saliv. Många hundar äter bara ben som någon annan hund just tuggat på, av den enkla anledningen att de tycker att det är lättare att tugga på den mjuka, upptuggade änden. Små hundar har inte alltid samma tuggbehov som större hundar och de vill inte gärna alltid börja tugga på ett hårt ben. Har hunden däremot börjat tugga så brukar den inte vilja sluta. 

Efter en stund hade den delen av benet som stod i vattnet blivit mjuk. Mannen i butiken gav benet till Aiko som glatt började tugga på det. Min haka var nog någonstans på butiksgolvet och jag undrade varför jag aldrig kommit på den idén. Efter det ställde vi Aikos ben i blöt tills han hade fått upp suget för tuggrullarna och vi inte längre behövde blöta dem. I dagsläget tuggar han glatt på sina helt torra ben.

Lämna dock aldrig din hund själv med tuggrullar. Hunden biter gärna loss stora bitar och försöker sedan svälja dem hela. Även den sista biten på benet vill de gärna svälja ned. Senast igår fick jag dra ut en bit ur Aikos mun som han inte lyckades svälja ned. Den hindrade inte andningen som tur var, men han försökte envist svälja ned den utan framgång. Numera plockas alla lösa bitar bort och vi har hela tiden koll på honom när han har ben. 

Tuggknutar som är detsamma som tuggrullar fast med knutar i båda ändarna, rekommenderar jag inte. Många gånger biter hunden loss knuten och försöker sedan svälja ned den, vilket lätt gör att den blockerar luftgångarna och hunden får därmed ingen luft. För några år sedan läste jag om en hund som försökte svälja den sista knuten på en tuggknut. Det resulterade i att hunden kvävdes till döds, trots att ägaren hela tiden var där och gjorde allt hon kunde för att få loss knuten. Den hade dock satt sig som en kork och ägaren kunde inte göra annat än att vänta på att hunden skulle kvävas till döds i deras hem. Så var försiktiga! 

(Bild kommer eventuellt senare)

Frika


Tidsfördriv

Tidsfördriv i Photoshop :)Frika

Kärt barn har många namn

Aiko, Bäbis, Lillhunden, Fluffy, Bebi, Snygging, Goding, AikoPaiko, Godaste, Lilla Hund, Psyko, Mupphund och Ajkånn är bara några av de namn vår lille herre har blivit tilldelad under åren.Frika

Klippa hund och rensa tankarna

Nu tar jag med mig Aiko ut på baksidan och klipper honom ute i det fina vädret. Han behöver klippas på huvud, hals/nacke och på ben. Kanonbra sätt för mig att rensa tankarna :)

Slänger in en bild på sötingen 


Frika

Vi letar vidare

Det blir ingen valp just nu, det ska kännas helt rätt. Vi letar vidare :)

Frika

Valp eller inte valp?

Ja just nu är det inte lika säkert att det blir en valp. Det på grund av olika skäl. Hur som helst talar jag om hur det blir när jag vet det själv ;)

Frika

Dagsfärska bilder


Frika

På tisdag..

..blir vi med valp! :D 

Frika

Hot Spots

Som jag nämnde i tidigare inlägg så har Aiko fått hot spots igen. Hot spots kallas även retriever-eksem, fukt-eksem och som det heter på medicinspråk, akut dermatit. Det är en bakterieinfektion som sätter sig på huden, vanligtvis på hundar med mycket underull så som retriever, små tibetanska pälshundar, spaniels osv. Hot spots kan komma väldigt fort och går snabbt från små hudutslag till stora sår. Det förekommer ofta på halsen men kan givetvis sitta på andra tätpälsade delar på kroppen. 

Aikos nuvarande hot spots sitter på det högra frambenet och är inte så farligt ännu. Då vi behandlar det så hoppas jag att det blir bättre inom kort.I vintras fick Aiko hot spots på halsen och då det hann att bli öppna, variga sår så hade lillhunden väldigt ont av det.Hot spots gör både ont och kliar på hunden så det är viktigt att man behandlar det så fort man upptäcker det. Man måste raka på och runt det inflammerade området och i många fall måste detta göras hos veterinär när hunden är sövd, då det är väldigt smärtsamt för hunden. Sedan bör man torka ut eksemen, tvätta med exempelvis alsollösning (som torkar ut och lindrar klåda) och hålla området så torrt som möjligt. Beroende på hur illa det är kan hunden behöva få kortisonsalva eller penicilintabletter. Se till att hunden inte slickar på det inflammerade området, du kan då behöva sätta tratt på hunden. 

Aiko fick antagligen sina nyaste hot spots på grund av att han först gick i blött gräs på promenaderna i Skara och därefter var stressat och slickade på tassar och ben. Och då han har så tjock päls kommer inte fukten ut och eksem uppkommer.

Man kan försöka förhindra hot spots genom att noga torka hundens päls om den är blöt samt försöka få bort en del underull. Men givetvis kan det bli hot spots ändå. 

Frika

Härliga Hund

Härliga Hund är en tidning jag gärna köper och tycker väldigt bra om. Jag får alltid lite inspiration och jag lär mig alltid något nytt. Givetvis finns det delar jag tycker mindre bra om, exempelvis kanske jag inte håller med om en hundtränares åsikt eller dylikt, men jag anser att det är så det ska vara. Alla tänker och arbetar vi olika och jag tror att det är viktigt att man hittar ett sätt som passar just en själv och sin hund.

Jag upptäckte att Härliga Hund i sitt senaste nummer rekommenderade IKEAråttorna, något jag fann ganska komiskt då jag skrev ett inlägg om det utan att ha en aning om vad som stod i tidningen.Frika

Inte igen

Aiko har (antagligen, det ser precis ut som det) fått hot spots på sitt högra framben. Det är fukteksem i form av väldigt små sår som snabbt kommer och därefter sprider sig. Så nu har jag rakat på fläcken där det sitter, sedan tvättat med alsollösning och därefter smörjt in med salvan vi fick förra gången han fick hot spots (antagligen inget veterinärer skulle rekommendera, då de lär vilja att man går dit och får ny salva. Och blir det givetvis inte bättre så blir det en tripp till veterinären, dock brukar man kunna behandla det själv även utan salva). Denna gång har det inte ännu hunnit bli så illa som det var då, så förhoppningsvis går det bort snart. Dock måste vi hålla eksemet torrt och se till att Aiko inte slickar på det, något som kan bli lite svårt, om vi inte sätter på honom en tratt. Men mer om hot spots imorgon och då lägger jag upp lite bilder också. Nu måste jag sova så jag orkar upp till Aikos dagissamtal på Hundoasen imorgon. 

Frika

Rakning på gång

Nu ska jag sätta igång och raka Aiko på kroppen och i ansiktet. Hans päls växer fort, ca en halv centimeter sedan sist jag rakade. Jag tar nog med mig rakmaskin och hund ut på balkongen så blir det lite svalare för Aiko och så får jag lite frisk kvällsluft :)

Det är mycket pälsvård med vår lille kille och det kommer bli lika mycket jobb med vår nästa hund. Då är det tur att jag tycker att det är roligt med pälsvård. Jag hade lätt kunnat arbeta som hundfrisör, det hade varit jätteroligt. Men jag tror också att man behöver tycka att pälsvård är roligt om man skaffar en hund som kräver mycket pälsvård. Tycker man inte att det är kul och inte är villig att lägga flera timmar i veckan på att ta hand om sin hunds päls så ska man nog överväga att skaffa en hund som inte kräver så mycket pälsvård, eller ingen pälsvård alls. Eller alternativt vara villig att betala någon som har det som arbete, men då får man vara beredd på att det kommer att kosta en del.

Frika

Mr. FluffyFrika

Vaccination

Idag har vi varit på djurkliniken här i Nynäshamn och vaccinerat Aiko. Han var superduktig, stod snällt när han fick spruta och låg lugnt och snällt i väntrummet trots att en annan hund sprang fram till honom. Ja, en ett gammalt par och deras pudel var i väntrummet när vi kom in. Jag satte mig i andra delen av rummet med Aiko då han, som jag nämnt innan, är rädd för andra hundar. Mannen som håller i hunden ställer sig plötsligt upp och släpper på sin hunds koppel då den vill fram och hälsa på Aiko. På en sekund är hunden framme hos oss och jag håller i Aikos huvud samtidigt som jag säger åt mannen att han måste ta sin hund. Tafatt som han var gjorde han ingenting, utan kvinnan som var med fick gå fram och dra till sig hunden. 

Jag förstår inte hur man i det läget resonerar. Bara för att deras hund vill hälsa på min hund så kan man ju inte ta för givet att det är okej. Det gick hur som helst bra och Aiko verkade ganska oberörd ändå. Men det är ju inte så optimalt när vi försöker jobba bort Aikos rädsla för andra hundar.

Från djurkliniken fick vi med oss smakprov på ett allergianpassat foder då vi hoppas på att det kan fungera som mellanmål för Aiko på dagis. Då han till frukost och kvällsmat äter Bravo Plus från Bravo djurfoder så känns det lite bökigt att släpa med sig samma mat till dagis varje dag. Så lättare vore om det fanns något lämpligt torrfoder att använda som mellanmål. Smakprovet är på Specific Food Allergy Management och hittills verkar Aiko tycka att det är gott. Så det blir antagligen en säck sådant att ha på dagis. På väg hem gick vi förbi vår lokala djuraffär och inhandlade en godispåse, en ihopfällbar skål och ett godis gjort av 100% tonfisk.

Godiset som är mjukt och superbra att ha som träningsgodis. Väldigt gott tyckte Aiko också :)Frika

RSS 2.0